"ВТОРОТО РАЗПЯТИЕ НА ХРИСТОС": Глава VІІІ - Християнският бог си е християнска грижа

6609
"ВТОРОТО РАЗПЯТИЕ НА ХРИСТОС": Глава VІІІ - Християнският бог си е християнска грижа

Автор: Валентин Стоев

Глава VІІІ

"ВТОРОТО РАЗПЯТИЕ НА ХРИСТОС": Глава VІІ - Семейна драма

Автор: Валентин Стоев Глава VІІ Семейна драма     Мариам Калон вече не беше същата. Страшно е да се каже, но тя ...

Християнският бог си е християнска грижа

     Истината бе, че в израелския кабинет нямаше министър християнин. Така че за всички в залата за заседания на правителството „събитието на века“ не можеше да е второ пришествие на Иисус, Божия син. Т.е. ако не беше някой пореден шарлатанин, трябваше да е новият месия, така добре описан и обоснован в Стария завет. Както всички хора на ХХІ век и израелецът трудно вярваше, че хей така от нищото изведнъж ще се появи библейският пратеник и ще започне да въдворява нов ред – първо в светите земи, а после и по целия свят. Както във всяка общност и в израелското правителство имаше повече вярващи, по-малко вярващи и изобщо невярващи, но едно беше задължително за всички – всеки в тази зала, както впрочем и в цял Израел, винаги и навсякъде е изпълнен с уважение и с привързаност към религията. Юдаизмът е нещото, крепяло тази нация навсякъде по света през всичките 2000 години на изпитания. Помежду си министрите се знаеха – кой колко вярва в Бога и в Месията.
     След встъпителните думи на премиера, който определи ситуацията в страната като деликатна и усложнена, започнаха разискванията: как да се реагира на предизвикателството „нов месия“, дали да се направи всичко необходимо неговата мисия да бъде улеснена, или просто да бъде обявен за шарлатанин и да понесе всичките произтичащи от това последствия. Според закона и според Тората. За евреина несериозно отношение към Светото писание и злоупотребата с него означава тежко провинение и има сериозни последици.
     Министърът на вътрешните работи, предвид материята, за която отговаряше, поиска лъжемесията да бъде тикнат в психиатрична клиника, където, по думите му, „да го полеят няколко пъти с ледена вода, за да му изстинат всичките изблици на божественост“. Премиерът – с неговата известна на всички толерантност – беше на точно обратното мнение: „Ние трябва да покажем повече търпимост и проблемът ще се реши от само себе си! – противопостави се той. – Ще отшуми, както впрочем е ставало в 4500-годишната история на държавата Израел.“ Рязко против подобен либерализъм се обяви министърът на икономиката. Той бе човекът, който следеше пряко всекидневните загуби на промишлеността и производството и заради това предлагаше лъжепророкът да бъде незабавно изведен далеч от страната. На въпроса „как и къде“ обаче той не успя да отговори. За повече толерантност пледира министърът по религиозните въпроси, подкрепен от главния равин на Израел, който по право винаги присъстваше на правителствените заседания.
     След три почивки, пет кафета и общо осем часа прения към 10 вечерта кабинетът се обедини около следното решение:
     „Новопоявилият се в Йерусалим странник е по-скоро шарлатанин клошар, отколкото нов месия. Ако, както твърди той, явяването му е т.нар. второ пришествие на Сина Божий, то тогава държавата Израел, като преимуществено юдейска държава с основна вяра юдаизма, не смята за необходимо да толерира и да подпомага неговата мисия на Земята. Тъй като „новият“ Иисус Христос не е израелец и правоверен юдеин, грижата за него трябва да се прехвърли на администрацията и под юрисдикцията на Римокатолическата църква във Ватикана.“
     Заключителното изречение в съобщението за медиите гласеше дословно: „Христос си е християнска грижа!“
     Решено бе още на другия ден – 22 октомври 2010 г., новопоявилият се да бъде репатриран с правителствен самолет до летище „Фиумичино“ в Рим и да бъде предаден на властите във Ватикана.
      За сигурно и безпроблемно осъществяване на прехода от летище „Бен Гурион“ в Тел Авив до летище „Фиумичино“ в Рим самолетът на Иисус от Назарет ще бъде съпровождан от два изтребителя на израелските въоръжени сили.
      Решението бе Соломоново. То позволи на министрите да се почувстват хора, справили се добре с трудна мисия. „Седмицата започва неясно...“, помисли си премиер-министърът, който не бе убеден, че е постъпил по най-правилния начин.
     После потегли с пълна газ към дома си.
     В правителствения документ, разбира се, нямаше как да се спомене, че се разрешава на научните работници Корнелия Люксембурго и Албърт Зак, американски граждани, да пътуват със самолета, без това да представлява някакъв ангажимент за израелската страна. Колкото до ЛекоПрегърбения, неговата мисия тук приключваше. Но знае ли човек...
     Вечерта Корнелия и Зак за пръв път от три дни можеха да се почувстват земни хора. Решиха да го отпразнуват в лобито на хотел „Цар Давид“, където бяха отседнали. После се разделиха за няколко часа и всеки хлътна в хотелската си стая, твърдо решен поне малко да си почине след трите дни пустинни приключения между Стария и Новия завет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com