Атанас Месечков: Състезанията по спортни танци са нелегитимни, федерацията няма стратегия за развитие

12600
Атанас Месечков: Състезанията по спортни танци са нелегитимни, федерацията няма стратегия за развитие
Снимка: Actualno.com/Весела Софева

„От 16 юли 2019 година няма Българска федерация по спортни танци, тоест тя не е към Министерството на спорта и на практика състезанията, които се провеждат, са нелегитимни. За съжаление децата, които се състезават, едва ли знаят това“. Това заяви пред Actualno.com бившият състезател по спортни танци Атанас Месечков. Според него този спорт в момента не съществува в България легитимно, а се крепи на състезания, които са от фестивален характер.

„Новите състезания, които се обявяват, са международни турнири, които не са съобразени с правилата на световната и българската федерация и други лицензирани организации. На практика се казва, че хората са поканени да участват и да си дадат парите за нещо, което нито ще им донесе точки, нито ще ги вкара в ранглистата, нито ще им признаят някъде по света, че са участвали. Тези състезания се обявяват като турнир по спортни танци, което е подвеждащо, като за мен е правилно е това да се обяви като фестивал“, допълни Атанас Месечков, като уточни, че до родната федерация е била пусната дори жалба, от която да се разбере дали точките на състезателите ще се смятат, но отговор не е последвал. Той посъветва децата, които искат да танцуват, да продължат да го правят, но да са наясно, че това няма да им донесе точки и ранглисти, за да не възлагат напразни надежди.

Атанас Месечков стана баща

Танцьорът и хореограф Атанас Месечков стана за пръв път баща. Той вече е горд татко на момиченце. Късно снощи съпругата му Кремена е ро...

Танцьорът и хореограф разкритикува остро Българската федерация по спортни танци, заради липсата й на цялостна стратегия и проблемите, натрупани там през годините. „Лицензът е отнет, след като е бил насрочен одит преди две години и явно са открити доста нарушения, за да се стигне дотам. Въпреки многобройните жалби, от федерацията няма никакво официално становище и продължават да се организират състезания, които на практика са незаконни. Доколкото знам заради нецелево харчене на средства през годините е било спряно и финансирането на Българската федерация по спортни танци, но никой не е понесъл отговорност“, категоричен бе Атанас Месечков.

Той изрази разочарованието си и от пълната незаинтересованост на федерацията, която дори не дава гласност на успехите на българските танцьори. „Имаме българка, която на последното световно първенство стана вице световна шампионка. За това нищо не се чу, тоест Българската федерация по спортни танци по никакъв начин не се опитва да създава маркетинг стратегия за своите състезатели, не се опитва да набира спонсори и да подпомага спортистите. Не е нормално когато един състезател стане шампион на България, да трябва сам да си заплати самолетните билети, за да отиде на световно, това е смешно. В 21 век сме, изливат се пари за какви ли не неща, но когато един спортист стане шампион на една страна, той е длъжен да има пари и да си заплати, за да участва на световното. Това е нечувано“, категоричен бе Месечков. „Липсва цялостна стратегия. Ние бяхме едно от най-добрите поколения и когато спряхме състезателна дейност и отидохме в телевизионните предавания, никой не ни обвърза с договор – те можеха да го направят и да печелят заедно с тези състезатели“, допълни той като уточни, че федерацията не е направила нищо, за да сформира и национален отбор.

Все пак според Атанас Месечков има и лъч надежда за изход от ситуацията. „Има няколко клуба – например Андрей Тодоров от „Бургас 75“, които са много сериозни. За мен изходът е в това старата федерация да събере хора, които наистина разбират от танци. Единствено тогава може да се изгради нещо стабилно, защото досега всичко е било корупция и интереси“, категоричен бе танцьорът.

Той уточни, че има новосъздадена федерация, която обаче не се приема за легитимна от международната такава. По думите му тя е създадена с много фиктивни клубове, а не е тайна, че в последно време танцьорите много са намалели и се провеждат само финали или полуфинали, тъй като няма достатъчно състезатели, които да се явят.

Атанас Месечков с безплатен урок по танци на Sofia Fun Fest

Най-добрият танцьор у нас Атанас Месечков ще зарадва любителите на латино ритмите със специален безплатен уъркшоп. Урокът ще бъде част ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Достойно! Равносметката за Нургюл Салимова след Турнира на претендентките

Четири медала спечелиха българските гимнастички от Световната купа в Баку (ВИДЕА)

Иво Балабанов изпревари кениец и спечели "5K BEROE" в Стара Загора

Мартин Проданов доближи националния си рекорд на 1500 метра

Страхотна Елвира Краснобаева взе сребро в многобоя на Световната купа в Баку

Силен старт за българските гимнастички на Световната купа в Баку

99 дни до Париж 2024: Златното обещание на един любящ съпруг

Асен Василев: Шахматът за деца може да бъде подпомогнат по успешната ни програма за спорт и изкуства в училищата

Ивет Горанова се включва в Купата на Президента по карате, участниците са над 1500

Епично: Над 2000 бегачи и колоездачи застанаха на старт на "Търново Ултра" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт