Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Драма в гимнастиката: Пет гимнастички ще се борят за две квоти в Париж (ВИДЕА)

01 април 2024, 13:59 часа • 6377 прочитания

Пет български гимнастички ще се борят за двете квоти на Олимпийските игри в Париж. Това стана ясно след проведена днес пресконференция на Българската федерация по художествена гимнастика.

Българка ли ще е новата световна шампионка по художествена гимнастика? (ВИДЕО)

Квотите

Още: Краснобаева и Брезалиева с нови 5 медала за България от Световната купа в Палео Фалиро

Спечелените квоти за България за Олимпийските игри в Париж са две. За тях се пребориха Стилияна Николова и Боряна Калейн, която стана и европейска шампионка през 2023 г. Николова спечели първата квота в инфарктен момент, когато на Световната купа в София през 2022 г. Калейн се разболя ден преди старта на състезанието.

Новите звезди

Междувременно в националния отбор изгряха нови звезди. 16-годишната Елвира Краснобаева направи фурор на последното състезание в Атина, като спечели в многобоя.

Другата ни гимнастичка Ева Брезалиева също показва огромен напредък.

Друга претендентка за квота е състезателката от националния отбор Никол Тодорова.

Още: Съчетанията на ансамбъла по художествена гимнастика за Олимпийския връх в Париж (ВИДЕО)

Кой ще замине

Боряна Калейн завоюва два медала от Световното и квота за Париж 2024 (СНИМКИ)

Решението за това кои гимнастички ще представят страната ни на Олимпиадата в Париж предстои да бъде взето след Европейското първенство, което ще се проведе през март, уточни Бранимира Маркова.

Силна конкуренция

Още: България има с какво да се гордее в спорта през 2023-та

"В индивидуалното се сформира отбор от много силни състезателки. Състезателният период започна, вече имаме две участия - в Марбея (Гран при) и Атина (Световна купа). Създаде се една много добра вътрешна конкуренция, която ги кара да тренират, да работят много мотивирано и да се развиват изключително добре. В Марбея Стилияна Николова спечели многобоя, в Атина Елвира Краснобаева и Ева Брезалиева заеха първите две места. В Световната купа ще вземат участие Стилияна Николова и Боряна Калейн", каза още Маркова.

От 4 до 7 април ще се проведе международният турнир "София Къп". Това е и едно от състезанията до Париж 2024, на което българските гимнастички ще трябва да покажат, че заслужават билет за олимпийските игри. От 12 до 14 април, предстои Световна купа в София. 

Стилияна Николова остана на косъм от медал в многобоя на Световното (СНИМКИ)

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес