Българка ли ще е новата световна шампионка по художествена гимнастика? (ВИДЕО)

15728
Българка ли ще е новата световна шампионка по художествена гимнастика? (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Ще се радваме ли на добри новини през следващите пет дни, в които се провежда едно от най-важните състезания по художествена гимнастика? На 23 август 2023 г. във Валенсия започна Световното първенство по художествена гимнастика. На него България ще бъде представена от три гимнастички: Боряна Калейн, Стилияна Николова и Ева Брезалиева. Страната ни ще се бори за втора квота за Олимпиадата в Париж. Първата бе спечелена от Стилияна Николова на Световното първенство в София през 2022 г. Сега за втора квота ще се бори Боряна Калейн, която не успя за участва в миналогодишното състезание, тъй като ден преди старта се разболя.

С какво е уникално това състезание

България винаги е била име в художествената гимнастика, но през последните години химнът ни рядко се чуваше след състезанията. През май Боряна Калейн стана абсолютна европейска шампионка, за последен път това се случи, благодарение на Мария Петрова преди 29 години. В момента сме свидетели не само на завръщането на българските гимнастички на върха - нещо повече - в момента имаме три състезателки и всяка от тях има потенциала не само да се нареди на почетната стълбичка, но и да се окичи със златото. През следващите пет дни Валенсия може да бъде градът, който ще бъде отбележи нов етап в развитието на българската художествена гимнастика.  

Още: Страхотно: Нови три медала за България от Световната купа по художествена гимнастика

На Световното във Валенсия Боряна Калейн ще играе с четири уреда, Стилияна Николова - топка, бухалки и обръч и Ева Брезалиева с лента. 

Новите златни момичета

Трите грации си приличат само в едно - те са невероятно талантливи и играят най-висок клас гимнастика, но в  присъствието на килима те са напълно различни.

Боряна Калейн

Още: Браво: Стилияна Николова взе бронз от последната за сезона СК по художествена гимнастика

Освен европейската титла и десетките медали през годините Боряна Калейн е една от малкото гимнастички, която може да се похвали с това, че е оставила зад себе си руските състезателки Дина и Арина Аверини. Това се случи през 2021 г. в Москва по време на състезание от веригата Гран При.

Снимка: БГНЕС

Боряна представя най-стабилна и зряла гимнастика в съчетанията си с изключително оригинална хореография.

Още: Прекрасно: Калейн взе два златни медала от Световната купа по художествена гимнастика

Боряна е сребърна медалистка от световното първенство през 2018 година в отборното класиране заедно с Невяна Владинова и Катрин Тасева. На европейски първенства има сребърен медал в многобоя от първенството във Варна през 2021 година и 3 бронзови медала от първенството в Баку през 2019 година – на топка, лента и в отборното класиране. Три пъти е национален шампион на България. На летните олимпийски игри в Токио през 2021 година заема пета позиция в индивидуалното състезание.

Стилияна Николова

Малкото голямо чудо в художествената гимнастика Стилияна Николова е родена и израснала в Египет. Майката на Стилияна - Паулина Николова е световна шампионка с ансамбъла през 1985 г. Нейната първа треньорка е сестра й Паола.

Още: Два сребърни медала за гимнастичките ни от Световната купа (СНИМКИ)

Снимка: Getty images

Стилияна печели бронзовото отличие на Световното първенство в София през 2022 г. Нейната е игра е непостижимо бърза, ловка и с много висока трудност да рисковете.

Ева Брезалиева

Ева Брезалиева е родена в Бургас и започва да тренира на 5-годишна възраст. На провелата се през юли Световната чалъндж купа по художествена гимнастика, в румънския град Клуж-Напока Ева спечели сребърен медал на обръч. Най-впечатляващото й изпълнение е това с лента и именно с него тя ще участва на Световното във Валенсия. Състезателката ни спечели два златни и един сребърен медал от финалите при жените на международния турнир по художествена гимнастика "София къп", който се проведе в зала "София" през април тази година.

Снимка: БГНЕС

Гимнастиката, която Ева представя е изключително женствена и грациозна и в същото време, наситена със сложни елементи. Брезалиева е много харизматична и беше обявена за кралицата на Световната купа по художествена гимнастика в София.

Главните конкурентки на българките

Макар всички да искаме почетната стълбичка да бъде заета само от българските момичета, ситуацията в художествената гимнастика е най-разнообразната и интересна от години насам. Главен съперник на българските момичета е италианската гимнастичка София Рафели, но и тук има сериозно българско участие. Германската гимнастичка Дария Вартоломеев е друга, звезда, която е сериозна конкуренция на българките.

София Рафаели

19-годишната италианка София Рафаели е абсолютна световна шампионка от София 2022 г. На Европейското в Баку тя спечели титлата на топка и бухалки и сребърна медалистка в многогобоя. Треньорка на Рафаели е Жулиета Канталупи, внучка на легендарната българска гимнастичка Жулиета Шишманова. 

Гимнастиката на Рафаели е изпълнена с оригинални рискове, артистична и чувствена.

Дария Вартоломеев

Дария Вартоломеев e на 16 години. Тя е родена в Барнаул, Москва. Нейна треньорка сребърната медалистка от Олимпиадата в Сидни Юлия Рашкина.

Вартоломеев представя Германия. Дария играе много изчистена гимнастика, с което печели високи оценки от съдиите. Феновете на спорта, обаче, я критикуват за липса на раздвиженост и артистичност в съчетанията й.

Къде може да гледа състезанието

На живо състезанието може да се следи на https://youtube.com/@gymnasticschannel

https://allgymnastics.tv/

БНТ ще излъчи финалите - http://tv.bnt.bg/

Гимнастичките пак блестят: Злато и бронз за България от турнир в Чехия!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Заради липса на пари и подкрепа: Ивет Горанова обмисля да спре с каратето

Тихомир Иванов подпечата билета си за Европейското в Рим

Звездна компания: Стоичков, Тервел Пулев и бивш функционер в ЦСКА заедно на Фюри – Усик (СНИМКИ)

Сърцераздирателно: Малкият жест от дъщеричката на Усик, с който би и Фюри, и Джошуа (СНИМКА)

1 към 1! Гаврят Фюри: Направи глупостта на Кубрат Пулев - плати твърде скъпо (ВИДЕО)

"Жълти стотинки": Каква сума пари спечели Усик за бруталния бой над Фюри?

Карлос Насар се зарече: Отивам в Париж, за да зарадвам България

Помрачиха успеха му: Усик остава абсолютен шампион само две седмици

"Войната в Украйна го направи шампион": Усик е неоспоримият първенец в тежка категория

Ружди Ружди завоюва титла за България на Световното първенство по лека атлетика за хора с увреждания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт