Асен Василев: Готвим се за избори през септември

8502
Асен Василев: Готвим се за избори през септември
Снимка: БГНЕС

Започнали сме да се готвим за избори през септември. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите в оставка Асен Василев пред bTV след успешния вот на недоверие срещу правителството на Кирил Петков.

Вотът беше внесен от ГЕРБ заради икономическата политика на кабинета. До внасянето му се стигна след като партията на Слави Трифонов излезе от управляващата коалиция и мина в опозиция.

По думите на Василев коалицията, водена от "Продължаваме промяната" едва ли ще получи достатъчна подкрепа, за да състави стабилно управление. "Трудно виждам как някой, който гласува заедно с Делян Пеевски на този вот, ще промени мнението си", каза вицепремиерът в оставка в коментар дали още депутати ще се отцепят от "Има такъв народ" и ще подкрепят евентуалното ново правителство на Кирил Петков. Петков: Има още депутати от ИТН, които не искат да са част от протеста на Пеевски

По думите му в пленарната зала се е сформирала една коалиция между ГЕРБ, ДПС, Възраждане и част от Има такъв народ, обединена от неясни принципи. "Надявам се всеки от депутатите да е взел собствено решение, така както съвестта му е диктувала", каза Василев по повод приетия вот на недоверие.

Новото парламентарно мнозинство обаче също няма да може да състави правителство. "Те не успяха да излъчат председател на парламента. Силно се съмнявам, че ще излъчат правителство", заяви вицепремиерът в оставка.

Защо се стигна дотук

"Очаквахме рано или късно да има сблъсък с мафията. Той се случи покрай бюджетната процедура – с парите за пътища и въобще, Капитан Андреево. Насложиха се редица кризи за мафията и те казаха, че това правителство няма как да продължи повече", посочи Василев.

Вицепремиерът в оставка коментира какво щеше да стане, ако правителството беше оцеляло при вота на недоверие.

"За да оцелее правителството, трябва да има достатъчно на брой и достатъчно смели хора, които да влязат в битката срещу мафията. Ако такова правителство се беше сформирало при този вот, то щеше да бъде много устойчиво, защото това са хора, които са се посветили на тази битка и не се страхуват. Тъй като такова мнозинство не се сформира, оттук нататък нещата са ясни", обясни той.

Последствията

"В един момент човек трябва да си даде ясна представа какви последствия имат действията му. Днес парламентът не заседава, законът за средствата от европейските фондове беше приет. Това е последното условие, което ние трябва да изпълним преди 30 юни, за да получим първия транш от парите по Плана за възстановяване – 2,6 млрд. лева. Това е цената, това означава да хвърлиш държавата под автобуса", отговори Василев на въпрос имало ли е знаци, които да го накарат да се съмнява в стабилността на управляващата коалиция. Петков: Опозицията постави под риск 2,6 млрд. лв. евросредства с проваления кворум в парламента

Какво ще се случи с икономиката и бюджета

"Знаете, че и миналата година в парламент без мнозинство беше приета разумна актуализация на бюджета. Надявам се и сега разумът да надделее, но гледайки какво се случва в парламента, не съм сигурен", каза финансовият министър в оставка.

"Бюджетът е закон, който се гласува от Народното събрание. Членовете на парламента трябва да направят това, което смятат, че е най-добро за българския народ и българския бизнес", добави той.

По думите му икономическата обстановка в България зависи от това какво ще се случи с актуализацията на бюджета. "Там са заложени много антикризисни мерки, които да подпомогнат пенсионерите, данъчни облекчения за младите семейства, които да разполагат с повече средства. Ако това не се случи, положението на всички българи ще бъде доста по-зле", каза финансовият министър в оставка. Гьоков: И при успешен вот на недоверие има шанс за пенсиите

"Целият български народ видя много ясно как са очертани червените линии: от едната страна са хората, които искат пачки, кюлчета и шкафчета, от другата са хората, които се борят срещу това. Това е решение, което българите трябва да вземат на едни нови избори: дали бъдещето да е с пачките и кюлчетата, или да станем нормална европейска държава, която се грижи за социалната сфера, здравеопазването и образованието. Това е избор, който всеки гражданин трябва да направи", обясни Василев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика