Петков: Опозицията постави под риск 2,6 млрд. лв. евросредства с проваления кворум в парламента

4049
Петков: Опозицията постави под риск 2,6 млрд. лв. евросредства с проваления кворум в парламента
Снимка: БГНЕС

Премиерът Кирил Петков обвини депутатите от опозицията, че с проваления кворум в парламента днес Народното събрание не е успяло да приеме закон, даващ основите за приемане на 2,6 милиарда лева евросредства за България по Плана за възстановяване на ЕК.

"Искам да отбележа нещо важно за държавата – тази сутрин нямаше кворум в парламента. Какво значи това? Означава, че днес не беше приет Законът за управление на европейските средства. С този акт ние днес рискувахме 2,6 милиарда лева, които трябва само този закон да бъде приет, и това са първите пари по Плана. Срокът е 30 юни. Днес всеки един депутат, който не присъстваше в НС, беше част от причината да имаме риск такава огромна сума да не се влее в българската икономика", заяви премиерът в началото на правителственото заседание.

Днес ИТН, ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" провалиха заседанието на парламента - след три неуспешни опита не се стигна до кворум за провеждането му.

"Беше провалено и гласуването на промените в Закона за висшето образование. Заради днешната неспособност на парламента, съвместното обучение между различните университети не може да се случи", допълни Петков.

"Въпреки че беше свален Никола Минчев като председател на НС и знаем как цяла България реагира на това безпринципно сваляне, новото мнозинство – ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ и останалите депутати от ИТН – не успяха да направят дори предложение за председател. Това ли са принципните ходове на тези партии? Как ще обяснят те на своите избиратели, че дори още на първия ден, когато имаха възможност да направят нещо заедно, сложиха под риск над 2,5 млрд. лева, образованието също поставиха под риск, не успяха да излъчат и председател? Тази посока трябва да ни ужасява нас, като правителство", заяви премиерът.

По-рано днес началникът на политическия кабинет на Кирил Петков - Лена Бориславова, заяви, че правителството отказва предложението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов първо Министерският съвет да одобри формулата на френското председателство за начало на преговорите за евроинтеграцията на Северна Македония. Бившият премиер настоя първо кабинетът да действа по т.нар. френско предложение, а после то да се гласува в Народното събрание.

От кабинета на Петков обаче посочиха, че премиерът няма да отстъпи от първоначално обявената процедура, касаеща всяко предложение за вдигане на ветото над РСМ. А именно - да мине първо през парламентарната комисия по външна политика, след това през пленарната зала, където да получи широка подкрепа, и после през Министерския съвет.

Целия дневен ред на заседанието на МС вижте тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика