X
 
 

Без представител на КПКОНПИ заседава съвета за сигурност за корупцията по високите етажи на властта

1495 4
Без представител на КПКОНПИ заседава съвета за сигурност за корупцията по високите етажи на властта
Снимка: БГНЕС
Без представител на КПКОНПИ започна заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност КСНС, посветено на противодействието на корупцията по високите етажи на властта.

Припомняме, че президентът Румен Радев свали доверието си от председателя на антикорупционната комисия Пламен Георгиев във връзка с Апартаментгейт, отправяйки покана за участие в заседанието към заместника му Антон Славчев. Междувременно и за имотното състояние на зам.-шефа на антикорупционната комисия Славчев се появиха съмнения и въпросителни. Заради това или не, на свиканото от президента антикорупционно заседание на КСНС не се яви представител на антикорупционната комисия. Във връзка със свикания КСНС от КПКОНПИ съобщиха чрез сайта си, че предоставили на 5 април доклад до президента за постигнатите резултати в противодействието на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество за лица, заемащи висши публични длъжности.

Другото забележимо отсъствие от заседанието на КСНС при президента е на военния министър Красимир Каракачанов.

Депутат: Скандалите с "Апартаментгейт" вече нагарчат, Борисов действа правилно

Скандалите с "Апартаментгейт" започнаха да нагарчат. Това заяви зам.-председателят на ВМРО и депутат от Обединени патриоти Искрен Весел...

Сред дошлите на "Дондуков" 2 за участие в заседанието са премиерът  Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров, началникът на отбраната Андрей Боцев, шефът на ДАНС Димитър Георгиев, лидерите на БСП Корнелия Нинова, на Атака и парламентарната група на Патриотите Волен Сидеров, на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, на Воля Веселин Марешки.

Това е второто заседание на консултативния съвет, свикано от президента Румен Радев за предприемане на реални мерки за борба с корупцията, след становището на КСНС от 17 октомври 2017г. Членовете на консултативния съвет тогава декларираха, че е необходим комплексен подход, който наред с превенцията, да се фокусира и върху разкриването, разследването и реализирането на наказателна отговорност; нормативна база, която да обхваща всички аспекти на превенцията, противодействието и борбата с корупцията; ефективни институции и механизми, както за превенция и пресичане на корупционни практики, така и за своевременно разкриване и разследване на корупционни престъпления. Тези постановки не бяха заложени в цялост в приетия антикорупционен закон, на който държавният глава наложи цялостно вето.

От президентската институция припомниха, че призив за реално противодействие на корупцията в България беше отправен от държавния глава и в неговия публичен отчет по случай две години от встъпването му в длъжност от януари 2019 година.

В него държавният глава подчертаваше, че: "…Историята е показала, че закърняването на представителната демокрация води до концентрация на политическата власт в тесен елит, който трансформира тази власт в икономически облаги и ги влага в още повече власт. Така този елит бетонира властта си и порочният кръг се затваря. Оттам и растящите бедност и неравенства, незадоволителният темп на развитие, настъплението срещу демокрацията, чувството за обреченост и безпътица, емиграцията и демографската катастрофа".

КСНС заради корупцията по високите етажи

Днес, 8 април, от 13:00 часа на "Дондуков" 2 президентът Румен Радев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (...

Президентът е категоричен, че е крайно време да се разграничат корумпирани от ограбвани; сенчест и олигархичен бизнес от почтено предприемачество. Както заяви той тогава, "Механизмите за контрол над властта трябва да се разширят и да включват не само формални проверки на имотни декларации на политиците, а и какви пари харчат, имат ли свързани и подставени лица за скрито придобиване на фирми, активи, имоти и сметки у нас и в чужбина".

Според казаното от него, за да върви обществото ни напред, трябва да се възстанови доверието на гражданите в държавността, а това минава неизбежно през възмездието – безкомпромисно наказателно преследване на корумпираните и грабителите.

Докато тече заседанието на КСНС от пресслужбата на държавния глава разпространиха неговия апел "КПКОНПИ, прокуратурата, МВР и службите да навлязат и в старателно отбягвания периметър на властта, в потенциални зависимости между политици, собственици на фирми, които печелят крупни обществени поръчки, и потенциални подставени лица. Ако това не стане, разпадът ще продължи, а търсенето на справедливост може да излезе извън рамките и механизмите на закона".

Управляващият елит трябва да реши въпроса за ускореното икономическо и социално развитие на страната, е друго  настояване на президента, припомняно сега от прессекретариата му - "който иска да управлява, трябва да предложи високообразовани, компетентни и почтени хора, мотивирани да работят в полза на обществото". В тази връзка в отчета си за 2- години на длъжността, президентът беше заявил: "Ако партиите искат да се видят на бъдещия политически хоризонт, трябва да се чистят от корумпирани и некомпетентни кадри с управленски амбиции. Ако нашето общество осъзнае своята сила и отговорност, то може да се справи с истинския проблем на България – безнаказаните престъпност и корупция. Ако се справим с този проблем, ще се гарантира прозрачна и справедлива обществена и бизнес среда, в която и другите проблеми ще намерят своето решение“, припомни още пресслужбата на държавния глава.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 2 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Събрали се прегъпниците срещу народа и държавата...празни приказки и пак нищо...лъжат ни да ги изберем пак.
 • Елин Пелин 1 Елин Пелин преди 9 месеца Профил на трол?
  Долу правителството и президента и на куп парламента 👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👺👺👺👺👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊⚰⚰⚰⚰⚰⚰⚰⚰⚰⚰⚰⚰⚰⚰⚰⚰⚰⚰⚰⚰⚰⚰⚰⚰⚰⚰⚰⚰⚰⚰😠☠☠☠☠☠☠👻👻👻👻👻👻👻👻👻👻👻👻👻👻👻👻
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Народен съд на площада к всички в затвора....долу правителството,президента и парламента...долу корумпираната мафия
  : 2 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Рибата се вмирисва от главата на КРАСТАВИЯ ЖАБОК!
  : 1 !