Да, изборите ще са несправедливи заради НСИ. Това де факто каза председателят на ЦИК

4476
Да, изборите ще са несправедливи заради НСИ. Това де факто каза председателят на ЦИК
Снимка: Ивайло Илиев

53 депутатски места (от 240) се определят от София – т.е. 11 повече. 15 депутатски места следва да се определят от райони, от които досега не са се определяли, включително 11-те повече от София. Или поне така трябваше да е, ако НСИ бяха завършили окончателно националното преброяване, което се проведе преди година и предварителните данни отразяват окончателната картина! Само че досега окончателни данни няма – само предварителни. А подозренията, че всичко се случва заради изборите, се засилват – защото се очаква окончателните данни да са готови на 3 октомври, според материал във в. "Капитал". Тоест, само ден след като бъдат проведени поредните предсрочни парламентарни избори.

Да, избирателните списъци за предсрочните парламентарни избори на 2 октомври, 2022 година са според преброяването от 2011 година. Същата база беше и за изборите предишната година. Така председателят на ЦИК Камелия Нейкова коментира темата пред БНТ. Всички сме свидетели, че има увеличение и намаление на населението по региони и населени места, каза тя. Не съм сигурна, но мисля, че срокът за обявяване на окончателните данни от преброяването изтече. Дори и сега да се обявят окончателни данни, това не променя списъците, заяви Нейкова.

Антоанета Цонева: С ПП ще говорим за листи като почнем официално разговорите за общо явяване

В следващите дни предстои да се вземе решение. Те гледат социологията, както и ние. Това заяви Антоанета Цонева от „Да, България&...

Същевременно тя призна, че там, където има увеличение на населението, депутатските мандати не отговарят на сегашната картина с избирателните списъци т.е. големи градове като София са ощетени. Но не може да има по-малко от 4 депутатски мандата по закон, дори и да падне населението под определен праг – просто с по-малко гласове ще се избира депутат, освен ако не се промени законът. Така ще е в Северозападна България.

По думите ѝ, "Продължаваме промяната” и "Демократична България" може да се явят като единна формация, но трябва да подадат съответните заявления за промени. Нейкова предупреди, че регистрирана коалиция да влиза в регистрирана коалиция не може по закон, обаче ПП и ДБ имат законови опции да се явят заедно.

В края на деня ще е ясно дали всички регистрирани партии и коалиции ще се явят всъщност на избори. Причината - 5 партии и 3 коалиции са регистрирани преди да е ясно дали всичките подадени за тяхната регистрация подписи са валидни. Тече проверка на ГРАО и ако има нередности, регистрации ще бъдат премахвани, обясни Нейкова.

За машинното гласуване, председателят на ЦИК посочи, че ще е добре да има електронен подпис за софтуера и се очаква това да стане до няколко дни. Според Нейкова, ще е добре това да се случи. Очаква се до края на август всички машини за гласуване да са ремонтирани - в повечето случаи на проблеми става въпрос за принтерите.

Шефът на ЦИК: Има достатъчно машини за гласуване, изборите ще струват 70.5 млн.лв.

Необходимият брой машини за гласуване - 12 837 на брой, са налични и достатъчни, за да бъдат произведени изборите. Няма необходимост от...

Избирателната активност не влияе върху изборния процес. ЦИК предоставя избирателната активност с оглед представителността на всеки един от депутатите в парламента. Затова въпросът с активността се поставя и с оглед всеки изминали избори намалява и се изчислява на броя на избирателите съгласно населението, което се води по регистрите, коментира говорителят на ЦИК Александър Андреев пред bTV.

Росица Матева: 24 партии 7 коалиции са подали заявление за регистрация в ЦИК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Манол Пейков и депутати от "Възраждане" почти се сбиха в кулоарите на парламента

Борисов: Мераклии за премиери винаги ще се намерят (ВИДЕО)

Настимир Ананиев каза какво ще прави с двойните си заплати

ПП-ДБ не са обсъждали Андрей Гюров като кандидат за служебен премиер: Говори Явор Божанков

ИТН настоя за нови машини за гласуване

Тагарев: Не знам военното разузнаване да е работило срещу Атанас Атанасов

Конституционните капани за служебно правителство: Обяснение

НАТО не е доминирано от САЩ: Говори бивш военен министър

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика