Единствен кандидат за място във ВСС: И ректорът на СУ беше избран при един кандидат

4873
Единствен кандидат за място във ВСС: И ректорът на СУ беше избран при един кандидат
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Прокуратурата винаги когато работи е изложена на нападки, критики и атаки. Тези, които най-много не искат прокуратурата е независима, са политиците. Всяка една политическа власт го иска, но слава Богу, в правова държава като нашата независимостта на прокуратурата е гарантирана от Конституцията. С много работа се отстоява независимостта. Това заяви кандидатът за член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Евгени Иванов, който сега е ръководител на Асоциацията на прокурорите в България.

Иванов е единствен кандидат за заместник на Даниела Машева в прокурорската квота на Висшия съдебен съвет, която стана заместник на главния прокурор Иван Гешев. Самият Гешев стана главен прокурор като единствен кандидат. Според Евгени Иванов, не е негова вината, че е единствен кандидат. Той уточни и, че дори при това положение може да не бъде избран. Направих си предизборната кампания така, сякаш не съм единствен кандидат, увери Иванов, който призна, че темата е чувствителна и добави, че нямало да дава примери с председателя на ЕК, на МВФ, но припомни как ректор на Софийския университет бил избран при един кандидат и то за втори мандат.

ВСС спира въвеждането на дела в Единната информационна система

От петък да бъде спряно въвеждането на дела в Единната информационна система на съдилищата, реши Висшият съдебен съвет след няколкочасо...

Евгени Иванов попита какво трябва да си мислят прокурорите, когато се чуват гласове прокуратурата се извади от съдебната власт. Такова предложение има от страна на бившия правосъден министър Христо Иванов, като именно кръгът около "Да, България" и ДСБ застъпва тезата, че главният прокурор изпълнява наказателната политика на държавата т.е. на изпълнителната власт и затова трябва прокуратурата да е в изпълнителната власт, като се дава примери с държави като САЩ, където главният прокурор е и правосъден министър. Гаранция за независимостта на прокуратурата е да остане в съдебната власт, смята обаче Иванов.

Що се отнася до това дали прокуратурата трябва да има законодателна инициатива т.е. да пише предложения за закони, отговорът на Иванов е "аз съм раздвоен". Според него, и сега държавното обвинение дава предложения за законови изменения. Иванов смята и, че нормативната уредба, с която работи прокуратурата, е доста остаряла – по негови думи най-големият проблем е Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Има изисквания в него, които затрудняват прокуратурата да си върши работата качествено, каза Иванов.

Няма такова нещо – безконтролност на прокуратурата. Човек, ако спазва законите, няма да се докосне през живота си до наказателно производство, а не е така с другите клонове на правото, е тезата на Евгени Иванов.

Нямам притеснения от доклада на ЕК за съдебната реформа (би трябвало да излезе на 23 септември), но какъвто и да е докладът, прокуратурата винаги е изпълнявала препоръките му възможно най-бързо. Мисля, че докладът ще е положителен, каза Иванов, визирайки традиционния доклад по Механизма за проверка и сътрудничество.

Радев наложи вето върху съдебния закон за "кариерните бонуси" във ВСС

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в Народното събрание параграф 1 от Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебн...

Още: "Масово замеряне на прокурори с въпроси, каскети и оставки на Гешев"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика