ЕК подписа споразумението с България за Кохезионния фонд - ще усвоим 11 млрд. евро

2023
ЕК подписа споразумението с България за Кохезионния фонд - ще усвоим 11 млрд. евро
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия официално подписа партньорското споразумение с България, в което се определя инвестиционната стратегия на страната в рамките на Кохезионната политика на блока. Това означава, че България ще усвои средства от ЕС на стойност 11 млрд. евро (около 22 млрд. лв.) за периода 2021-2027 г., съобщиха от ЕК.

„Средствата по Кохезионния фонд ще насърчават икономическото, социалното и териториалното сближаване в българските региони и ще подпомагат изпълнението на ключови приоритети на ЕС като екологичния и цифровия преход. Тези средства ще подкрепят и области на политиката, в които България има потенциал за подобрение и намаляване на регионалните различия в страната“, отбелязват от ЕК.

На 10 юни премиерът Кирил Петков се срещна с европейския комисар по въпросите на сближаването Елиза Ферейра в София и тогава заяви, че споразумението с ЕС за Кохезионния фонд е „политически и технически готово“. Тогава Петков отбеляза, че за да бъдат усвоени средствата, страната ни трябва да има „стабилно правителство с ясна стратегия за работа с Европейската комисия“. Няколко дни по-късно вотът на недоверие срещу кабинета му, предложен от ГЕРБ-СДС, се оказа успешен.

Зелен преход и намаляване на енергийната зависимост

2,4 млрд. евро от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) и от Кохезионния фонд ще помогнат на България да постигне целите си в областта на климата.

По-специално - 600 млн. евро ще подпомогнат увеличаването на дела на възобновяемата енергия до 27% от общото потребление, както и за намаляване на потреблението на енергия и емисиите на парникови газове в обществените сгради. Финансирането от ЕФРР ще бъде използвано и за рециклиране на 70% от всички отпадъци от опаковки.

Освен това инвестициите ще бъдат насочени и към намаляване с повече от 1/3 (поне 35%) на дела на населението, изложено на риск от природни бедствия като наводнения или горски пожари.

Фондът за справедлив преход ще предостави 1,3 млрд. евро, за да осигури социално- и икономически устойчив преход. Фондът ще подобри капацитета на засегнатите територии за по-добро използване на възобновяемата енергия, става ясно от документа.

Достигане нивото на ЕС и подкрепа за най-уязвимите региони

Средствата ще помогнат на България да подобри основната си инфраструктура - особено в регионите, където инвестициите в инфраструктура са недостатъчни или липсват. Почти половината от общия размер на средствата по политиката на сближаване - 4,2 млрд. евро - ще бъдат инвестирани в Северозападния, Северния централен и Североизточния регион. В това число влиза и съфинансирането на изграждането на тунела под Шипка.

Освен това се очаква подкрепата на ЕС за бизнес средата да увеличи дела на иновативните малки и средни предприятия, които ще създават работни места и ще допринасят за развитието на българската икономика - от 27,2% през 2016 г. на 32% през 2026 г.

Работни места на бъдещето: По-социално приобщаващ пазар на труда с по-благоприятни цифрови технологии

Финансовото министерство отговори на Борисов: Некадърност? Да, във вашето правителство!

Министерството на финансите отговори на критиките на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от по-рано днес, че кабинетът "Петков" е провалил Пла...

България ще инвестира 2,6 млрд. евро от Европейския социален фонд плюс (ЕСФ+), за да подобри достъпа до заетост, да повиши уменията, така че хората да могат успешно да се ориентират в цифровия и екологичния преход, и да осигури равен достъп до качествено и приобщаващо образование и обучение. Това включва 315 млн. евро за подкрепа на младежката заетост и 630 млн. евро за мерки за социално приобщаване, от които 136 млн. евро ще бъдат предназначени за борба с детската бедност. 221 млн. евро ще бъдат насочени към социално-икономическата интеграция на маргинализирани общности.

Благодарение на финансирането от ЕС се очаква до 2030 г. делът на преждевременно напусналите училище да намалее от 12,8% на 7%. Участието на възрастните в обучението се очаква да се увеличи от 24,6% на 35,4%, а равнището на заетост - от 73% на 79%. Населението, изложено на риск от бедност и социално изключване, се очаква да намалее с 0,8 млн. души - от 2,3 млн. на 1,5 млн.

И накрая, България се стреми да надхвърли целта от Порто по отношение на равнището на заетост, а броят на хората в риск от бедност и социално изключване в страната трябва да намалее с почти 800 000 души.

Устойчиво рибарство и аквакултури

Европейският фонд за морско дело, рибарство и аквакултури (ЕФМДР) ще инвестира около 84,9 млн. евро в по-устойчиво рибарство и възстановяване и опазване на водните биологични ресурси в Черно море. Ще бъде предоставена подкрепа и за развитието на устойчив сектор на аквакултурите и преработката, за местните общности в областта на рибарството и аквакултурите и за прилагането на международното управление на океаните.

Българският план за възстановяване ще бъде намален с 578 млн. евро

Общата сума на българския план за възстановяване и устойчивост ще бъде намален с 578 млн. евро, за да бъде актуализиран спрямо реалното...

Всички подкрепени действия ще допринесат за постигането на целите на общата политика в областта на рибарството, както и на ключовите приоритети на политиката на ЕС, очертани в стратегиите "Европейска зелена сделка", "От фермата до вилицата" и "Биоразнообразие".

Елиза Ферейра: Това е решителна стъпка за България

"Споразумението за партньорство е решителна стъпка за България“, каза еврокомисарят по сближаването Елиза Ферейра. Кохезионното финансиране през 2021-2027 г. ще бъде от съществено значение за намаляване на регионалните различия в страната и за насърчаване на сближаването на растежа с останалата част от ЕС. Сега очакваме да приключат преговорите по десетте оперативни програми, за да може политиката на сближаване да започне възможно най-скоро да се инвестира в ключови области като чиста околна среда, по-добро образование, подкрепа за бизнеса и транспортна инфраструктура“.

Споразумението на ЕС за партньорство с България обхваща 10 национални програми. То включва и допустимостта и изпълнението на Фонда за справедлив преход в 3 български области, които са най-силно засегнати от климатичния преход.

В рамките на политиката на сближаване и в сътрудничество с ЕК всяка държава членка изготвя споразумение за партньорство - стратегически документ за програмиране на инвестициите от фондовете. В него се акцентира върху приоритетите на ЕС, като се определят стратегията и инвестиционните приоритети, определени от държавата членка. Представя се списък на националните и регионалните програми за изпълнение по места, включително индикативното годишно финансово разпределение за всяка програма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика