ЕК щяла да оценява санкциите на САЩ срещу Пеевски догодина, евродепутатите буквално полудяха (ВИДЕО)

7994
ЕК щяла да оценява санкциите на САЩ срещу Пеевски догодина, евродепутатите буквално полудяха (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Борбата срещу корупцията е наш топ приоритет – това каза и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен във вчерашната си реч за състоянието на Съюза и не мога да съм съгласна повече. Корупцията купува политици, купува власт. Това заяви еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

Специално по адрес на Делян Пеевски и наложените му санкции по закона "Магнитски" в качеството му на български депутат, еврокомисарят уточни, че догодина, в годишния доклад за състоянието на върховенството на правото в ЕС, ще има подробна оценка. Припомняме, че този доклад де факто замени Механизма за сътрудничество и проверка, прилаган върху България и Румъния, като вече обхваща всички държави-членки на ЕС.

Хаджигенов: Явно Пеевски ще стане защитен свидетел срещу Бойко Борисов

Явно Делян Славчев Пеевски ще стане защитен свидетел срещу Бойко Борисов. Това заяви заместник-председателя на ПГ на ИБГНИ адвокат Нико...

България бележи прогрес, но трябва да превърне думите и обещанията в дела, уточни Йохансон. И напомни, че Фон дер Лайен е обещала "да не остане необърнат камък" що се отнася до злоупотреба с еврофондове.

Основните въпроси за влиянието на наложените срещу български граждани санкции по закона "Магнитски" като пример за намеса на САЩ срещу граждани на ЕС по теми, свързани с корупцията, бяха представени от Хуан Лопес Агилар (испански социалист), който е председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент (LIBE).

1. Как Комисията възприема факта, че държава извън ЕС, която се счита за съюзник, предприема действия срещу корупцията в държава членка? По какъв начин това променя оценката на Комисията за сегашния ѝ подход, и по-специално оценката на досегашните ѝ действия по този въпрос?

2. Какви действия предвижда Комисията за стабилен подход към корупцията на държавно равнище? Ще бъде ли Комисията по-активна при сигнализирането и предприемането на действия по отношение на корупцията и заплахите за принципите на правовата държава в държавите членки? По-специално, тъй като Комисията вече не публикува доклади за борба с корупцията, ще засили ли тя строгостта на мониторинга на корупцията и ще изготви ли заключения и ще включи ли препоръки в докладите си относно принципите на правовата държава? Как работата на Европейската прокуратура ще оказва съдействие в това отношение? Ще пристъпи ли Комисията към разработването на обща стратегия за борба с корупцията в ЕС?

Що се отнася до конкретните американски санкции, Йохансон подчерта, че има засилен разговор между САЩ и ЕС за сътрудничество. 60% от организираната престъпност е свързана с корупцията - това е ключов приоритет за борба срещу организираната престъпност в новия подход на ЕК, продължи тя. Конкретно, до края на годината трябва да бъде включена в законодателството на всички държави-членки Директивата за защита на свидетели срещу организираната престъпност. Ще дадем специални препоръки за всички държави-членки за догодина, добави Йохансон.

ДБ: Прокуратурата е започнала и прекратила 14 преписки срещу Пеевски

По общо 14 преписки свързани с бившия депутат от ДПС Делян Пеевски прокуратурата е отказала да образува разследвания. Това се разбра от...

Реакциите на евродепутатите

Отговорите на Йохансон обаче предизвикаха реакция от евродепутати. Те посочиха именно случая с Пеевски, Божков, Желязков и всички около тях, санкционирани от САЩ, като пример за нуждата от единна европейска полиция. Освен това, беше повдигнат въпроса дали правосъдието не засяга само по-малките риби, а не и големите акули. Имаше и директно обвинение, че ЕК действа бавно, лежерно по въпросите с т.нар. "голяма корупция". Определено не е достатъчно догодина да се дава оценка и препоръки заради наложените санкции, се чу още от залата. Както и че е срамно, че САЩ реагира по-бързо за корупцията от ЕС, при това когато касае ЕС! А Станислав Полчак от ЕНП (партията, в която влиза и ГЕРБ) обобщи настроението - действията на САЩ показват провала на ЕС.

Даниел Фройнд от Групата на Зелените беше категоричен, че ситуацията в България е много по-лоша от описаното в който и да е доклад на ЕК. Той директно посочи за истории, свързани с бившия премиер Бойко Борисов и разказани му при посещението му в България, като използва думите "връзки с Русия" по адрес на Борисов. Вие не използвате всички инструменти, които имате на разположение, за борба с корупцията – такова обвинение отправи Фройнд към ЕК. И каза, че български правителствени служители го уведомили, че искали техническа помощ от Брюксел за борбата с корупцията, но не им е било отговорено и помощ не им била предоставена!

Българските евродепутати

Конкретно изказване по темата имаше и българският евродепутат Елена Йончева (от квотата на БСП), която подчерта, че американските санкции не са изненада за българското общество, което през 2020 година отново протестираше именно заради корупцията на високо ниво в България. Защо за 15 години ЕК не реагира така, както САЩ? Имала ли ЕК информация като тази, на базата на която са наложени санкциите срещу българските граждани, попита Йончева. Тя добави – ако информацията от САЩ не е релевантна, как ще защитим имиджа на ЕС?

Спецпрокуратурата забрани изнасянето на информация за Пеевски, признават от ДАНС

Специализираната прокуратура не ни позволи да оповестим информация за бившия депутат Делян Пеевски. Това заяви заместник-председателят ...

Петър Витанов, също евродепутат от квотата на БСП, отправи много сериозни обвинения – или ЕК си затваря очите, или информацията от САЩ е фалшива. "Брюксел не вижда ли, че с помощта на еврофондовете корупцията вирее в България?! Как корупцията в България можа да бъде видяна от Вашингтон, но не и от Брюксел?", попита той.

Друг български евродепутат, Ангел Джамбазки, обвини ЕК, че търси и намира корупция само в по-бедни страни-членки, само в държави, които Брюксел не харесва. Той напомни, че корупцията трябва да бъде доказана в съда, а не на база какъвто и да е списък.

Илхан Кючюк, евродепутат от квотата на ДПС, обърна разговора в посока към Иво Прокопиев и затрудни преводача от английски език, но не пропусна да внуши как кръг от неправителствени организации, свързани с Прокопиев, оказва влияние за санкциите от САЩ – защото влиятелна фигура от кръга (не стана ясно коя) казала, че се очаква блага вест от Вашингтон ден преди да станат ясни санкциите срещу Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков. Кючюк обвърза въпросния кръг от неправителствени организации с медиите на Прокопиев, конкретно "Капитал" и внуши, че този кръг всъщност управлява България, а срещу Пеевски няма доказателства за корупция.

Йохансон отговаря

Съгласна съм, че ЕК трябва да направи повече. ЕК не може да води криминални разследвания, но структури като Европейската прокуратура и ОЛАФ могат. Ще подкрепим България и която е страна-членка на ЕС, която иска да въведе допълнителни механизми за борба с корупцията по високите етажи на властта. Освен това, ЕК предлага да бъде създадена нова Агенция за борба с прането на пари.

ЕК пита България: Защо удряме Пеевски и Божков с "Магнитски"?

С деликатен дипломатически казус се сблъсква служебният кабинет заради ограниченията по "Магнатски", въведени срещу фирмите около Делян...

"Докато корупцията подронва върховенството на закона, значи не сме си свършили работата", обобщи Йохансон.

Кой точно е Сергей Магнитски – ПРИПОМНЕТЕ СИ ТУК!

ВИДЕО ОТ ДЕБАТА!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

ТАСС: Повечето руснаци в България гласуваха за Путин

БСП: България час по-скоро трябва да отиде на избори

"Защо Министерство на културата е дарено на корумпираните простаци от ГЕРБ?": Велислав Минеков

Преговорите завършват в следващите 24 часа, ПП-ДБ не са съгласни с имена в кабинета (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика