САЩ обявиха санкции срещу Делян Пеевски и Васил Божков

18947
САЩ обявиха санкции срещу Делян Пеевски и Васил Божков
Снимка: Веселин Боришев

Бившият депутат от ДПС Делян Пеевски и избягалият в Дубай Васил Божков влизат в санкционния списък на САЩ. Това става ясно от официално съобщение на американското министерство на финансите.

Санкциите срещу двамата са по закона "Магнитски".

Въпросният американски закон, наричан "глобален акт Магнитски", дава право на американското правителство да защитава хора по цял свят, станали жертва на репресии и нарушения на правата им заради това, че са разкрили случаи на корупция по високите етажи на властта. Правителството на САЩ може да наложи санкции в защита на всеки, който подаде сигнал и разкрие случаи на държавна корупция. Санкциите може да са целеви - срещу конкретни лица, като включват забрана за влизане на американска територия, както и ограничаване до каквито и да е финансови операции, в които са намесени американски банки.

Борис Бонев с коментар за санкциите срещу Делян Пеевски и Васил Божков от САЩ

"Службата за контрол на чуждестранните активи на САЩ е наложила санкции на Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков. Това е пряк рез...

Законът е кръстен на починалия в руски арест адвокат Сергей Магнитски, който си отиде от този свят съвсем малко преди да изтекат всякакви законови срокове по руското законодателство да бъде държан в ареста без присъда. Повече за случая "Магнитски" научете ТУК!

Освен Пеевски и Божков, има и трети санкциониран българин. Това е Илко Димитров Желязков, ръководител в ДАТО (Държавна агенция "Технически операции"). ДАТО е службата в България, която изпълнява техническите операции, свързани с използване на специални разузнавателни средства (СРС). По информация на Actualno.com, Желязков е бил наскоро понижен в пост "началник сектор" и преместен от една дирекция в друга - преди това той е бил директор, а съобщението от САЩ го квалифицира като "бивш зам.-директор". Още: "ГРОЗНА КАРТИНА В ДАТО - ЩЕ ИМА ЛИ ПРОВЕРКА ЗАРАДИ СЛУЖЕБЕН ТОРМОЗ И КОРУПЦИЯ? (ВИДЕО)"

"Съединените щати подкрепят всички българи, които се стремят да изкоренят корупцията, настоявайки да бъдат подведени под отговорност корумпирани лица, които подкопават икономическите функции и демократичните институции на България. Корупцията не само лишава гражданите от ресурси, но и подкопава институциите, предназначени да ги защитават. Това публично обявяване на санкции срещу лица в рамките на глобалната програма за санкции по закона "Магнитски" показва, че сме ангажирани да се борим с корупцията, където и да се проявява тя", заяви директорът на Службата за контрол на чуждестранните активи Андреа М. Гаки.

Санкциите срещу Пеевски и Божков - защо?

Делян Пеевски е описан като олигарх, "който преди това е бил български народен представител и медиен магнат и регулярно е участвал в корупция, като си е служил с търговия с влияние и подкупи, за да се защити от обществен контрол и за да упражнява контрол върху ключови институции и сектори в българското общество. През септември 2019 г. Пеевски е работил активно за оказването на отрицателно въздействие върху политическия процес в България по време на местните избори на 27 октомври 2019 г. Пеевски се е договарял с политици да им осигури политическа подкрепа и положително медийно отразяване в замяна на защита от наказателно разследване", пише дословно в съобщението на сайта на американското финансово министерство.

Божков: Царят ми прати Пеевски. Той е в Дубай, но се избягваме (ВИДЕО)

Делян Пеевски в момента се намира в Дубай, но не сме се срещали. Аз знам къде живее, той също знае аз къде живея и вероятно се избягв...

В съобщението се казва още: "Пеевски също така е участвал в корупционни действия чрез своето подставено лице, Илко Димитров Желязков, бивш заместник-председател в ДАТО и бивш служител в Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС), който е назначен за заместник-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства през 2018 година. Пеевски използвал Желязков за осъществяването на схема за подкупи, засягаща български документи за пребиваване на чуждестранни граждани, както и за подкупването на държавни служители чрез различни средства в замяна на информация и лоялност от тяхна страна.

От 2019 г. е известно, че Желязков е предлагал подкупи на високопоставени държавни служители от българското правителство, от които се е очаквало да предоставят информация на Желязков, която да бъде предавана на Пеевски. В замяна Желязков е имал грижата лицата, приели предложението му, да бъдат назначени на влиятелни длъжности и е осигурявал месечен подкуп. Пеевски и Желязков също така са разполагали с длъжностно лице на ръководен пост, което през 2019 г. незаконно присвоявало средства в тяхна полза.

В друг случай, от началото на 2018 г. тези две лица ръководели схема за продажба на български документи за пребиваване, за която се твърди, че представители на дружества плащали подкупи на български длъжностни лица, които да гарантират, че техните клиенти ще получат документи за гражданство незабавно, а не след заплащането на депозит от 500 000 щатски долара или след като изминат петте години за обработването на законно обосновано искане. В допълнение към всичко това Желязков изнудвал евентуален кандидат за български министър чрез заплаха от повдигане на наказателни обвинения от Прокуратурата на Република България, ако след назначаването си министърът не окажел по-нататъшно съдействие на Желязков".

Що се отнася до Божков, твърдението на САЩ, заради което му се налагат санкции, е, че той "неколкократно е подкупвал държавни служители". "Тези служители включват един настоящ политически лидер, както и бившия председател на вече закритата Държавна комисия по хазарта (ДКХ). По-рано тази година Божков също е планирал да осигури парична сума за бивше българско длъжностно лице и за български политик, с цел Божков да бъде подпомогнат да създаде канал, през който руски политически лидери да оказват влияние върху български правителствени служители." Американската администрация посочва, че според разследването на българската прокуратура Божков плащал по 10 000 лева на ден на тогавашния председател на ДКХ за отнемане на лицензи на конкурентни дружества. ОЩЕ: "КАКВО СТАВА СЛЕД ТВЪРДЕНИЕТО, ЧЕ ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА КОМИСИЯТА ПО ХАЗАРТА ЩЕ ПОЛУЧИ ЦЕННИ УКАЗАНИЯ ОТ ГОРАНОВ"?

Изрично от САЩ посочват списък от компании, свързани с Пеевски и Божков, които са санкционирани. При Божков впечатление прави "Българско лято" - политическият му проект, както и "Нове Холдинг", кажи-речи целия хазартен бизнес, в който има участие и дори "Фондация Тракия". При Пеевски става въпрос за далеч по-малко и неизвестни компании - в официалното съобщение на американското финансово министерство, което е приложено в началото на текста, има повече подробности.

Конституционният съд отмени част от законодателството на Пеевски във връзка с КТБ

Конституционният съд отмени някои от прокараните по инициатива на депутатите от ДПС Делян Пеевски и Йордан Цонев промени в Закона за ба...

Какво означават санкциите?

Блокира се цялата собственост и право на собственост и други собственически права на Пеевски, Божков и Желязков, които се намират в САЩ или са във владението или под контрола на граждани на САЩ и постоянно пребиваващи в САЩ. Освен това се блокират всички дружества, притежавани пряко или непряко (с дялово участие от или над 50 процента) от едно или няколко от санкционираните лица.

Ако не е налице общо или нарочно разрешение, по принцип са забранени всички транзакции от граждани на САЩ или постоянно пребиваващи в САЩ, или транзакции на територията на САЩ (или извършвани транзитно през САЩ), отнасящи се до каквато и да е собственост или право на собственост и други собственически права на публично обявените или по друг начин санкционирани лица. Забраните включват каквато и да е форма на принос или предоставяне на средства, стоки или услуги от, на или в полза на санкционирано лице или получаването на каквато и да е форма на принос или предоставяне на средства, стоки или услуги от такова лице.

Припомняме, че отдавна и в сръбски, и в български медии има информация, че избягалият в Сърбия банкер Цветан Василев е действал упорито с цел да обърне внимание на САЩ за санкции срещу Пеевски по закона "Магнитски". Срещу Пеевски има и заведен иск в САЩ, който касае пране на пари, но той е граждански, а не от американската прокуратура и поне засега няма информация стигна ли се в крайна сметка до съдебна фаза.

Още: Департаментът на САЩ забрани на Пеевски и още четирима да влизат в страната заради тежка корупция

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Уволнения без край: Главчев с още смени на зам-министри, нова шефка и на Патентното ведомство

Кой е Георги Тахов - предложеният от Димитър Главчев за нов служебен земеделски министър?

Пореден трус в правителството на Главчев: Още един министър си отива (СНИМКИ)

Няма информация чужди служби да са искали смяна на директора на "Митниците", обяви министър

"Главчев е секретарка на Борисов - незабавно да подаде оставка": Оценка на Калоян Методиев

"ПП-ДБ сервираха служебен кабинет на ГЕРБ и ДПС": ИТН коментираха смяната на външния министър (ВИДЕО)

ЦИК се готви за изборите, хвали служебното правителство (СНИМКИ)

Дясната ръка на Румен Радев: Ясна е партийната принадлежност на кабинета "Главчев"

Гешев е сигурен, че Борисов стои зад взрива на колата му

"Полезни идиоти", "Няма да ви взривят вас, има по-лесни начини": Гешев обижда депутатите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика