Бъдещето на Европейския съюз - визията, представена от Урсула фон дер Лайен (ВИДЕО)

2179
Бъдещето на Европейския съюз - визията, представена от Урсула фон дер Лайен (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Пандемията от коронавирус, младите в Европа, климатичните промени, външната политика и визията на ЕС – това бяха основните акценти в традиционната годишна реч на председателя на Европейската комисия „За състоянието на Съюза“.

Пандемията

Темпът, с който се развиват събитията в последно време трудно може да бъде осъзнат. Ние се намираме в най-голямата криза от век насам. Спаси ни само това, че решихме да работим заедно както по отношение на осигуряването с ваксини, така и по Европейската зелена сделка. Можем да се гордеем с постигнатото, обобщи настоящият председател на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Все още не сме се справили с пандемията, но сме единственият регион в света, който все пак постигна огромни резултати в борбата с нея. Докато другите държави чакаха, ЕС действаше.

Въпреки това има големи и тревожни разлики в броя на ваксинираните между различните държави членки, подчерта председателят на ЕК и призова: Нека това не се превърне в пандемия на неваксинираните.

Излязохме и с предложение за създаване на орган за спешно реагиране при здравни ситуации – ХЕРА, добави Фон дер Лайен.

Младите да вярват в Европа – какво е бъдещето?

Европа трябва да има душа и визия за младите. Как да изградим Обединена Европа, ако младите не виждат това като проект, който е за тяхното бъдеще?! Затова предлагаме 2022 година да бъде годината на европейската младеж, подчерта председателят на Европейската комисия (ЕК) – това е обобщението на речта на Фон дер Лайен по тази тема. Тя изрично наблегна на факта, че заради пандемията младите са били принудени да останат вкъщи, което спъва тяхното пълноценно развитие – затова и Европа е длъжник към тях.

В този аспект от речта на председателя на ЕК, тя настоя за нова Европейска стратегия за грижи и увери, че ЕС ще се бори за единна ставка на корпоративния данък, така че тя да е справедлива – да не се позволява чрез счетоводни трикове и през различни ставки на този данък огромни бизнеси да си спестяват дължимото.

Корупцията води до уронване на устоите на демокрацията, до липса на благоденствие. Ще работим по всеки конкретен случай, когато трябва да защитим от корупция бюджета на ЕС т.е. да не се позволява евросредства да служат като гориво на корупция, обеща Фон дер Лайен.

Председателят на ЕК обеща и друго – предложение за законодателство срещу насилието над жени.

Климатичните промени

Ако не вярваме на очите си, трябва просто да следваме науката. Няма съмнение – човекът предизвиква климатичните промени. Полша е най-големият износител на ЕС на батерии и електрически автобуси. В Германия през първото полугодие са регистрирани повече нови електромобили, отколкото нови автомобили на твърдо гориво. 55% намаление на въглеродните емисии до 2030 година спрямо нивото от 1990 година – това е нашата цел. Но предложихме и план за борба с енергийната бедност – надяваме се да бъде окончателно приет (от Европейския съвет и Европейския парламент).

Фон дер Лайен с първа реч за състоянието на ЕС: Какво да очакваме?

Днес председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен ще направи първият си за мандата преглед на състоянието на ЕС. Тя ще очертае приоритетите...

Фон дер Лайен похвали заявените усилия на Китай за ограничаване на вредните емисии, но специално поиска Пекин да обясни как точно това ще бъде постигнато. Тя обърна внимание на въглищната индустрия в Китай и подчерта, че коренната промяна там ще покаже дали наистина Пекин иска да се бори с климатичните промени.

Европа е готова да направи повече. Ще предложим още 4 млрд. евро за борба с климатичните промени, но особено САЩ трябва да се включат – ЕС не може да се справи сам, обобщи Фон дер Лайен.

Външна политика – урокът Афганистан и икономика

Подкрепяме афганистанския народ – особено жените и журналистите, които представят ситуацията там такава, каквато е. Трябва да подкрепим всички афганистанци, ще помогнем на най-застрашените. Със 100 000 000 евро ще увеличим европейската хуманитарна помощ за Афганистан, обобщи Фон дер Лайен.

Председателят на ЕК каза и друго – трябва да има честен и открит анализ защо Запада се провали в Афганистан. Тя посочи и най-важният аспект на европейската външна политика - трябва да подобрим стабилността в съседните на Европа региони. „Ако не се справиш навреме с криза зад граница, тя ще дойде на твоя територия“, подчерта председателят на ЕК. Затова тя призова да се ускори работата от отделните страни-членки по отношение на миграцията.

Юнкер поиска в ЕС да бъдем патриоти, а не националисти-идиоти

Европейският съюз (ЕС) е гарант за сигурност. Трябва да прегърнем патриотизма, но не този, който пречи на другите. Основателите на ЕС з...

Трябва да подобрим разузнавателния сектор, но не само – дори що се отнася до споделянето на разузнавателни данни, то не е оптимизирано и има държави, които не споделят с други, каза Фон дер Лайен, без да назовава имена. Имаме информацията, но не и знанието – в много сектори. Затова е време Европа да помисли за Единен европейски център що се отнася до информацията като начин да бъде придобито знание, по думите на председателя на ЕК. И наблегна, че ЕС трябва да е лидер що се отнася до киберзаплахите – паневропейска политика за киберсигурност и специално законодателство.

Фон дер Лайен обяви и т.нар. проект Global Gateway – бъдеща европейска инициатива за изграждане на глобална инфраструктура за развитие на световната икономика. Ще въведем забрана върху търговията с продукти, произведени с принудителен (робски) труд – това е част от стратегията, настоя тя.

Визията, представена от председателя на ЕК, е базирана още на инвестиции в технологии от 5то поколение (5G), ограничаване на доминантната позиция на големите платформи, повече финансиране за изкуствен интелект. Голям проблем, за който Фон дер Лайен говори в поне два аспекта от речта си – зависимостта от Китай и Азия при полупроводници и мед, при намалени производствени обеми в Европа, но увеличено търсене. "Трябва да се инвестира в тази област, да сме водещи в разработването и производството на чипове. С Галилео сме на водеща позиция в света, нека направим същото и с полупроводниците", подчерта председателят на ЕК.

ПЪЛНАТА РЕЧ НА ФОН ДЕР ЛАЙЕН!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа