Испания пусна най-големия клиент на Магнитски, арестуван заради руски иск

8676
Испания пусна най-големия клиент на Магнитски, арестуван заради руски иск
Снимка: Getty images/Guliver

Мениджърът на британския инвестиционен фонд Hermitage Capital Management Уилям Браудър (наричан още Бил Браудър - бел. ред.) бе освободен от полицейско управление в Мадрид в сряда. Това съобщи агенция Reuters, като се позова на испански полицейски източник, който е уточнил, че заповедта за арестуването на Браоудър от страна на Интерпол вече е била с изтекла валидност.

Според агенцията обаче източникът не може да потвърди, че заповедта за арест на Интерпол е дошла от Русия, нито защо срокът ѝ е изтекъл.

Държавният департамент на САЩ разглежда жалбата на Василев по закона "Магнитски"

Радосвета Василева, дъщеря на бившия мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев, съобщи в Twitter, че ...

Actualno.com припомня, че Уилям Браудър всъщност е британец, който се отказва от американското си гражданство по данъчни причини. Той е финансов съветник на хедж фонда Ziff Brothers Investments, главен изпълнителен директор на друг хедж фонд - Hermitage Capital Management, който беше хедж фондът с най-големи инвестиции в Русия преди време, и е един от хората, допринесли изключително много с показанията си пред Конгреса за приемането на закона "Магнитски", с който САЩ наложи визови санкции по отношение на руски държавни служители.

Браудър е разследван от Русия, защото според руското правосъдие е успял да спомогне за незаконно изкупуване на над 133 млн. акции на "Газпром". Руският закон забранява директни чуждестранни инвестиции в "Газпром" без изрично разрешение на руското правителство. Според руската гледна точка със схемата, в която Браудър участвал обаче, това разрешение било заобиколено, тъй като в периода 1999 – 2004 година през три гръцки компании американски инвеститори (Speedwagon Investor 1 и Speedwagon Investor 2) купили акции на "Газпром" за над 80 млн. долара, като маскирали покупката от името на руски компании. Заради това руските власти отнели руската туристическа виза на Браудър, но не преди Ziff Brothers да изтегли активите си от руска територия. След като това станало, Speedwagon Investor 1 и Speedwagon Investor 2 забогатели с 800 млн. долара, включително дивиденти от 66 млн. акции на "Газпром", а щетите за руския държавен бюджет били за над 1 млрд. рубли. Според руското правосъдие Браудър опитал да заличи следите си и "да прехвърли вина" към трима акционери в Hermitage Capital Management.

Адвокат на Hermitage Capital Management и Браудър беше Сергей Магнитски. Именно Магнитски стана знакова фигура, след като почина в руския арест. Той беше задържан малко след като публикува на бял свят разследване за корупция по високите етажи на властта в Русия - след като руски данъчни служители влизат през 2007 година в офисите на Hermitage Capital Management и, според Магнитски, дават иззети документи на трети лица, които променят собствеността върху фонда с цел да вземат активите му. Става въпрос за 230 млн. долара. А пред руския съд "ищците" показват документи, че Hermitage Capital Management е прехвърлил 1 млрд. долара на офшорни кухи компании - нещо, което Браудър отрича.

Интересното е, че Браудър е изгонен официално от Русия през 2005 година.

ЕП поиска възприемане на модела "Магнитски" и разследване на аферата с Азербайджан

Случаят с "дипломацията на хайвера" от страна на Азербайджан, който беше разкрит от международно журналистическо разследване, привлече ...

Междувременно в социалната мрежа Twitter британският външен министър Борис Джонсън изрази задоволство от освобождаването на Броудър и посъветва Русия да търси истинските виновници за "убийството" на Магнитски. Магнитски умира няколко дни преди да изтече максималният законов срок от 1 година, в която може да бъде държан в ареста в Русия без присъда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна изтегля танковете „Ейбрамс“ от фронта: Associated Press

Виктор Орбан предложи подкрепа за Тръмп

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа