X
 
 

Екатерина Захариева: Ясно е, че е тази антибългарска кампания ще продължи

4537 6
Екатерина Захариева: Ясно е, че е тази антибългарска кампания ще продължи
Снимка: МВнР
"Съвместната историческа комисия вече заседава повече от година. Има постигнат напредък по темите за св. св. Кирил и Методий, цар Самуил и др. Основното разковниче на проблемите със Северна Македония е личността на Гоце Делчев. Ние искаме единствено истината. Гоце Делчев много пъти е казвал и писал, че е българин. След 1944 година едно от най-големите предателства на БКП спрямо България е отказът македонците да бъдат признати за българи. Това става под натиска на Сталин и Тито. Точно тогава костите на Гоце Делчев са върнати в Македония и цялата теория за държавността на Македония се гради около Гоце Делчев." Това заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева в интервю за bTV.

По думите ѝ "България няма никаква претенции за историята на Северна Македония след 1944 година, но те трябва да спрат да лъжат децата си и да ги възпитават във фалшив национализъм. Трудно е, но мисля, че вървим в правилна посока. След подписването на Договора за приятелство са направени много неща. В този договор има много ясни условия. Ние искаме тези условия да се спазват. Това, че Македония е започнала преговори с ЕС не е означава край."

Захариева залага на истината в отношенията със Скопие, без директно да каже каква е истината

Нашата оценка е, че в политическата част на отношенията на България и Северна Македония има съществен напредък. Това заяви българският ...

"Аз винаги съм им казвала, че трябва да спазват условията и да пишат истината в учебниците. Никога не сме очаквали да бъде лесно, но в Македония трябва да кажат истината. Ние не искаме да променяме историята на Македония, а просто да се каже истината. Не може да се пишат лъжи в учебниците. Гоце Делчев се е писал, че е български революционен деец. Няма какво повече да коментираме. Ясно е, че е тази антибългарска кампания ще продължи, но ако македонците искат да бъдат в ЕС, първо трябва да бъдат европейци. Ние просто искаме да се казва истината", категорична беше Захариева.

"Аз не одобрявам оценката на Холандия. Проблемът е, че в момента Шенген не работи и за реформи в Шенген се говори отдавна. Ние работим и постигаме успехи в борбата с корупцията. Ние си знаем къде са проблемите ни и сме фокусирани върху тях. Няма нужда някой да ни ги казва отвън, за да се случва нещо. Г-жа Корнелия Нинова изговори много неверни неща. Този доклад беше за всички държави в ЕС и показваше къде още може да се положат усилия. Ние много добре знаем проблемите си и ги решаваме", допълни още Екатерина Захариева.

"Дали ще има промени в кабинета и в ГЕРБ може да каже само премиерът Бойко Борисов. Промените в едно правителство и партия са нещо напълно нормално. Мисля, че сме близо до договорка за изтребителите F-16. Цената, която се споменава в медиите, не е крайната. Тепърва предстоят още преговори. Процедурата в САЩ е много по-различна отколкото в България. Българските летци заслужават най-доброто и аз съм убедена, че ще го получат", коментира още външният министър.

По думите ѝ "в България нямаме регистрирани бойци, които са се сражавали в Сирия или Ирак на страната на "Ислямска държава". Това, че ИД е разгромена не означава, че битката е спечелена. Всички трябва да бъдем много внимателни".

Според Захариева българите в Украйна имат гарантирано изучаване на майчиния език

"Административно-териториалната реформа в Украйна няма да разпокъса българската общност в страната. „Към момента е гарантирано из...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 3 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Слава Богу, че външният министър най-сетне официално изрече позицята на целокупния български народ ! Собствената история на народа на настоящата Република Северна Македония започва от 1945 година, Предишните му поколения са неразривна част от историята на българския народ. Това е историческата истина, подкрепена от безброй факти и документи. Тя трябва най-сетне да заеме достойното място в тяхната виж още ›› образователна система, в която все още битува политически скалъпения по Коминтерноски декрет социално-инженерингов проект на Тито и Сталин. Децата във Вардарска Македония трябва да знаят, че техните предци са се преборили за своя Българска Екзархия и за свои български училища, в които да се използва книжовния български език и азбука и че тяхната воля за обща българска идентичност е била зачетена с ферман от турския султан, а след това потвърдена от всички Велики сили и препотвърдена от Сан Стефанския мирен договор. Децата във Вардарска Македония трябва да знаят, че ВМОРО е създадена на 23 октомври 1893 г. в Солун като българска национално-революционна организация за освобождение на Македония и Одринска Тракия и че в нея вземат активно участие, както дейци, родени извън пределите на новоосвободенарта Българска държава, така и такива, родени в нейните предели.
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Другарите ни крият все още истината от българския народ. Повечето българи не знаят за какво става дума. Само обективните историци, някои въррастни хора и някои, на които родителите им са разказвали. Българите не знаят историята по създаването на македонските държава и език, а чакаме македонското население да я знае. Нали им е втълпявано още от детската градина, а който не е бил съгласен са му разк виж още ›› азвали играта. Нужно е широко просвещение, което да принуди политиците да взимат правилните решения.
  : 0 !
 • Анонимен 3.2 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Вярно е, че българите не знаят... Но какво не знаят? Ами не знаят, че с македонците имаме общ произход, но общата ни история започва някъде от към IV-V век и близо до към края на XIX или до края на руско-турската война. От там нататък ни разделят политиците. Първо чуждите, а после и нашите. За да се "нагодят" на чуждите. Както правят и сега.
  : 0 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Е добре де, като е българин значи ли, че не е македонец? Нали българите сме съвкупност от тракийци, добруджанци, македонци, шопи, гагаузи, власи и още различни други? Какъв е проблема да е български македонец или македонски българин?
 • Анонимен 1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Разюздена некадърна патица ! Надупи се на изкормвача Тачи а сега се дупи и на античните северни македонци (корейци) !
 • ИМПЕРИАЛИСТ 1.1 ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 месеца Профил на трол?
  Докато МОЧА се пъчи на сред София няма да се оправим!
  : 0 !
Седмичен хороскоп за 16-22 декември
Седмичен хороскоп за 16-22 декември

Овен Тази седмица започнете на чисто. Идва края на годината и е добре да се отървете от някои неща, като съжалението, желанието за мъст, обвиненията...