"Нова Македония": Добросъседството се доказва с дела

10170
"Нова Македония": Добросъседството се доказва с дела
Снимка: iStock/Guliver

В материал, озаглавен "Добросъседството се доказва с дела", скопският вестник „Нова Македония“, цитиран от агенция "Фокус", коментира първото заседание на съвместната междуправителствена комисия между Северна Македония и България.

Днес в София ще се проведе първото заседание на съвместната междуправителствена комисия между Македония и България - със съпредседателството на македонския външен министър Никола Димитров и министъра на външните работи на Република България Екатерина Захариева. Тази среща на междуправителствената комисия се провежда в съответствие със задълженията, произтичащи от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан между двете страни през август 2017 г. Според македонското Министерство на външните работи в рамките на програмата на междуправителствената комисия са насрочени двустранни срещи на министрите Димитров и Захариева, както и срещи на представителите на министерствата на: икономиката, отбраната, местното самоуправление, образованието и науката, транспорта и съобщенията, на които ще се обсъжда постигнатия напредък в сътрудничеството в тези области след подписването на Договора.

Захариева залага на истината в отношенията със Скопие, без директно да каже каква е истината

Нашата оценка е, че в политическата част на отношенията на България и Северна Македония има съществен напредък. Това заяви българският ...

Въпреки че това ще бъде първата официална междуправителствена среща между българските и македонските правителствени екипи, в края на миналата седмица се проведе шестата среща на смесената Македоно-българска комисия, която преразгледа учебниците по история за началното образование в двете страни. Също така тази образователна и историческа комисия е част от задълженията, произтичащи от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Македония и България. На срещата, проведена в Скопие, бяха разгледани исторически книги за пети клас в България и за шести в Македония, т.е. учебниците за средновековния период. Бяха разгледани забележките, които преди бяха обменяни от експерти от двете страни, и бяха отбелязани местата, около които могат да се направят препоръки.

"Изводът беше, че първият проект за средновековния период ще бъде разгледан през следващите два месеца и се надяваме, че на следващото заседание през септември ще можем да приемем препоръките за Средновековието", каза председателят на македонската част на комисията Драги Георгиев.

За праистория, античност и средновековие между двете страни няма големи различия. За древността българската страна има забележка, например, че в македонските учебници е писано, че апостол Павел е сформирал македонска църква, а македонските забележки са, че под термина "български земи" се посочват и македонските, които са били извън границите на българската средновековна държава.

На това заседание на Образователната и историческата комисия започна дискусия за възпоменанието на Гоце Делчев, но тази тема ще бъде обсъдена на следващото заседание на комисията, което ще се проведе през септември.

Македоно-българската експертна комисия по образователни и исторически въпроси работи от една година и до края на годината са планирани две или три срещи за завършване на процеса с учебниците, които обхващат периодите на праисторията, Античността и Средновековието. Според модела на тази комисия функционира още една, която разглежда учебниците в Македония и Гърция и е създадена в съответствие с разпоредбите на Преспанския договор, подписан на 17 юни миналата година.

Разбрахме ли се с македонците за Гоце Делчев - според историците да, според Каракачанов - твърдо не

Смесената комисия по историческите въпроси зацикли върху живота и делото на Гоце Делчев. Три дни скопската страна отказва да признае оч...

Македоно-гръцката експертна комисия по-късно започна своята работа и досега проведе две заседания. След всяка среща комисиите изпращат препоръки към своите правителства, а това, което е хармонизирано, съгласно двустранни споразумения, трябва да се прилага в учебниците в трите страни. След срещите на Македоно-гръцката комисия някои членове на гръцката част на комисията обявиха, че заключенията на Комисията ще бъдат въведени в учебниците у нас през следващата учебна година, т.е. от септември. Учебната година в Северна Македония приключва днес, но Министерството на образованието и науката не са съобщили за промяна на учебниците по история.

„Миналата година коригирахме 22 учебника за начално образование, математика и наука, които вече имат значително подобрено съдържание. Също така подготвихме 31 нови учебника за средно образование и, надявам се, ще бъдат достъпни за учениците до или поне в началото на новата учебна година. От тези процеси са отделени учебници по история, защото знаете, че са формирани комисии, в които се формират представители на нашата и съседните страни, с намерението да се обсъдят фактите и да се уточни съдържанието, което трябва да се съдържа в тези учебници.“ След като комисиите изпълнят задачите си, ние като министерство ще подходим към тяхното създаване и отпечатване“, каза по-рано в интервю министърът на образованието Арбър Адеми.

С други думи - добросъседството се доказва с дела, коментират в заключение северномакедонските медии. 

Коментарите и поуките

Каракачанов: Междуведомствената комисия за общата ни история с Македония не работи

Смесената комисия по историческите въпроси зацикли върху живота и делото на Гоце Делчев. Три дни скопската страна отказва да признае оч...

Нашата оценка е, че в политическата част на отношенията на България и Северна Македония има съществен напредък, заяви по-рано българският външен министър Екатерина Захариева след първото заседание на съвместната междуправителствена комисия. По щекотливата тема с историята, Захариева посочи, че за България въпросът е "може би най-важният елемент от Договора за добросъседство" със Северна Македония. И увери, че за да изградим искрено приятелство със Скопие, което "нито една криза няма да развали", трябва да стъпим на основата на истината.

Същевременно северномакедонският външен министър Никола Димитров обяви, че има напредък с историята - за Античността и Средновековието, но имало и "много слоеве" относно историческата истина, въпреки че разговорът е започнал. "Ако няма истински поглед към историята, процесът на сближаване ще се провали. Искам да уверя, че Република Северна Македония е посветена на този процес", каза Димитров, и добави, че не е приемлив вариантът само на отчитане на дейност, т.е. срещи без резултат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com