Ето какви станаха заплатите на Румен Радев, Гълъб Донев и служебните министри

25277
Ето какви станаха заплатите на Румен Радев, Гълъб Донев и служебните министри
Снимка: Пресцентър на държавния глава

Възнагражденията на първите мъже и жени в държавата достигнаха нов рекорд. Тяхното възнаграждение от следващия месец ще се увеличи с 5,9%, показват първите данни на Националния статистически институт за средните заплати в обществения сектор.

Така ако премиерът досега е взимал 7529 лева, то сега заплатата му вече скача до 7974 лева. Промяната при министрите също е съществена - те вече ще се разписват срещу 6688, вместо досегашните 6311 лева. Това показват изчисления на Actualno.com на база обявените данни от НСИ за средната работна заплата у нас.

Най-сериозно се отразява повишената средна заплата при президента. Месечно Румен Радев вече ще получава 10 290 лева, а не досегашните 9700.

Новоизбраните депутати през следващото 48-о Народно събрание ще се разписват след 2 октомври срещу 5145 лв. основно възнаграждение, докато колегите им в предходния парламент получаваха по 4858 лв.

Снимка: Ивайло Илиев

Заплатата на държавния глава се изчислява като се удвоява размера на основната депутатска заплата. Месечната сума, която получава министър-председателят пък се равнява на приблизително депутатска заплата и половина (1 депутатска заплата + още 55% от нея). Интересен детайл е, че в тези изчисления не се прибавя трудовия стаж, който увеличава възнагражденията допълнително.

Сега обаче причините за повишението на заплатите на министри, депутати и президент се дължи основно на по-доброто заплащане на учителите. За да се изчисли възнаграждението на народния представител, се взема предвид средната заплата в обществения сектор за последния месец на предходното тримесечие и се сравнява с последния месец на предишното. В случая разликата между мартенските и юнските държавни заплати е точно 5,9%.

Само за едно тримесечие средното заплащане в сектор “Образование” се е вдигнало с рекордните 16,2%, докато средното увеличение за страната е 7,8%.

Средната заплата в сферата на образованието по последни данни е вече 1805 лв., т.е. с около 70% над най-ниските заплати, тези в хотелиерството и ресторантьорството.

Снимка: iStock

Сегашното увеличение на заплатите на управляващите обаче не може да компенсира спада им с цели 13,5% през предишното тримесечие. Това се случи поради бонусите, които се раздават за коледните празвици в държавната администрация и което вдигна много заплатата в обществения сектор за декември. Затова после през март средната чиновническа заплата изглеждаше по-малка и така на фона на висока инфлация заплатите на президент, премиер и народни представители бяха намалени.

Ръстът на заплатите на управляващите като цяло е доста по-нисък от инфлацията. От юни 2021 г. до юни 2022 г. инфлацията е 16,9%, докато заплатите на депутатите през този период са нараснали само с 9%. Средната заплата за частния сектор в страната също не покрива изцяло инфлацията, но все пак ръстът ѝ е 15,1%.

Ръстът на средната работна заплата за цялата страна за времето между юни 2021-а и юни 2022-а г. е 13,62%.

По браншове няма драстични промени - IT секторът убедително води със средна заплата 4216 лв. месечно. За последната година трудовият пазар е приел нови 3100 служители, но в същото време в строителството наетите са намалели с малко над 5 хиляди човека.

По области традиционно най-висока е средната заплата в София-град - 2352 лв. Следваща по размер е заплатата в София-област - 1588 лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

24 часа по-късно: Няма бял дим над парламента - Мария Габриел не дойде с мандата, преговорите са прекъснати (СНИМКИ)

Осъдиха бившия депутат от ДПС Димитър Аврамов за подкуп

Бивш човек на Радев: Боричкат се две козлета, но всички на моста ще паднат във водата

Ще има отстъпления от списъка с министри: Политолог за ротацията

"Недопустимо, противоконституционно e": За грешките на преговарящите при президента говори доц. Наталия Киселова

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...