ГЕРБ, БСП и ДПС разводниха идеята за повече контрол над главния прокурор

5439
ГЕРБ, БСП и ДПС разводниха идеята за повече контрол над главния прокурор
Снимка: БГНЕС

С мнозинство на депутати от ГЕРБ, БСП и ДПС беше променена процедура, която по предложение на "Демократична България" задължава главния прокурор да бъде изслушван задължително на всеки три месеца в правната комисия. По идея на ДПС в процедурата бяха включени и председателите на Върховния административен и Върховния касационен съд.

Впоследствие, след гласуването на поправката, която беше подкрепена само от депутатите на ДПС, ГЕРБ и БСП, предложението беше прието с пълно мнозинство от депутатите.

Дончев не изключи нищо за съдебната реформа и главния прокурор, обясни защо Борисов още не говори пред медиите

Моля да не четете като бягство от отговора отговорът, който ще ви дам. Няма тема, по която не може да се водят разговори, преговори. Но...

"Комисията по правни въпроси най-малко веднъж на всеки 3 месеца изслушва главния прокурор във връзка с прилагането на закона и дейността на прокуратурата и разследващите органи, включително законодателни промени, ресурсна осигуреност, затруднения, свързани с осъществяване функциите на тези органи, резултати в борбата с престъпността, в т.ч. корупцията, взаимодействие с разследващите органи. Главният прокурор е длъжен да се яви пред комисията. Комисията по правни въпроси най-малко веднъж на 3 месеца изслушва председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд", гласи член 27 от правилника на Народното събрание след двете гласувания.

Скандал в парламента

Хамид Хамид от ДПС, който е един от народните представители около Делян Пеевски, посочи, че в предходния парламент неведнъж са викали председателя на ВКС, който отказал да се яви. "Главният прокурор ще дойде, но вие няма да криете Лозан Панов от Народното събрание", обяви Хамид Хамид. С това основание Хамид поиска бъдат включени и председателите на ВАС и ВКС, което беше прието.

От "Демократична България" (ДБ) обясниха, че има разлика между прокуратурата и съд, а адвокат Хаджигенов ("Изправи се! Мутри вън") заяви, че няма какво да питат съдиите, защото те отсъждат по вътрешно убеждение - ще ги питаме защо са отсъдили така или иначе ли? "Да викнем и Аарменския поп. Съдът е арбитър, не е страна в процеса, а прокуратурата е страна", обяви Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън!".

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов посочи, че тримата големи са различни по естеството си фигури. Той е на мнение, че не може различните фигури да се приравняват. Продължавате да хибридизирате съд и прокуратура, заяви Иванов.

Адвокат: Уредбата за отговорността на главния прокурор е смешна и нелепа

За всичките години на прехода ние не сме имали орган, който да разследва главния прокурор. Сегашното законодателно решение за прокурора...

Той се обърна към Корнелия Нинова да види как гласува БСП, като говори за мнозинства в парламента.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова направи лично обяснение на думите на Христо Иванов. "Г-н Иванов, вие не бяхте депутат в предишния парламент, тогава създадохме процедурата изслушване на главния прокурор и я реализирахме.

Когато дойде г-н Гешев да си представи доклада, от тази трибуна, ние гласувахме против доклада и от тук в очите му му поискахме оставката веднага", каза Нинова. По думите й както в 44-ото Народно събрание, така БСП иска оставката на Иван Гешев и в 45-ото Народно събрание.

"Спасявате Гешев като рохко яйце", обяви Стела Николова от "Демократична България". Господата от ГЕРБ се намират на пазара, уязви досегашните управляващи тя.

Депутатите решиха още, че освен в официалната страница на Народното събрание, пленарните заседания ще се излъчват на живо и в социалните мрежи от профилите на парламента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

На комисия: Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Борисов търси Настимир Ананиев зад фикуса: Вижте да няма някой (ВИДЕО и СНИМКА)

Пеевски за 20 г. България в НАТО: Атлантическите ценности нямат алтернатива

Тошко Йорданов за двойните депутатски заплати: Надявам се хората да се вбесят

Радев не изключи сценария да не може да назначи служебен кабинет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика