Избори на 15 и 16 май с видеонаблюдение в секциите искат от АБВ

6332
Избори на 15 и 16 май с видеонаблюдение в секциите искат от АБВ
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Изборите да бъдат проведени максимално късно и да се гласува два дни - на 15 и 16 май, като има видеонаблюдение на работата на секционните комисии, искат от АБВ.

Възможно най-късното провеждане на изборите ще даде равен шанс на всички политически сили да стигнат до своите избиратели, обясни зам.-председателят на АБВ Владимир Маринов пред журналисти. Той е категоричен, че ранна дата за изборите би дала шанс на корпоративния вот, купения вот и административния вот.

Екоминистърът тутакси да изхвърчи при предшественика си, настоява Румен Петков

"Сегашният министър на околната среда и водите трябва тутакси да изхвърчи при своя предшественик". Това заяви лидерът на АБВ Румен Петк...

Маринов съобщи, че АБВ вече е в подготовка за предстоящите избори, независимо, че още не са насрочени и добави, че в първите дни на февруари на дневен ред ще са листите.

Лидерът на АБВ Румен Петков се противопостави на идеите за удължен изборен ден и защити предложението на АБВ за двудневно гласуване, което на 15 май да бъде от 7 до 19 часа, а на 16 май от 7 до 12.

Той е категоричен, че трябва да се гарантира видеонаблюдение в секциите върху списъците и върху технологията по организацията и провеждането на изборния процес.

При провеждане на дезинфекция на секционните комисии в изборния ден, членовете на СИК трябва да са вътре, категоричен е Петков. "Защото като ги извадят, после да не се окаже, че всичките ни съкварталци, които са починали в последните три месеца са гласували", поясни той и добави: "Бойко Борисов това го може".

Румен Петков: Бойко Борисов е регулировчик на смъртта

2020-та година е годината с най-висока смъртност, но едва 50% от повишението на смъртността се дължи на COVID-19. В сравнение с  2...

Да се налага членовете на СИК да са ваксинирани е несериозно, според лидера на АБВ. Той изрази съмнения дали към деня на изборите ще има толкова ваксинирано население на страната, колкото са членовете на секционните избирателни комисии и отбеляза, че има непрестанни призиви за ваксиниране, но ваксини няма.

"Този, който иска задължителна ваксинация отваря една врата, която после няма затваряне", предупреди още Петков и поясни: "Защото следващата стъпка е медицинския фашизъм - за да напуснеш страната, трябва да извадиш имунизационен паспорт, за да влезеш в друга трябва да извадиш имунизационен паспорт... - това са неща, които в демократичния свят са недопустими".

Лидерът на АБВ посочи още, че трябва да се създаде възможност за всички хора, които имат заболявания, да гласуват. „Имаме 12 070 секции, без мобилните и сме настояли мобилните секции да дадат възможност да се гарантира гласуването – и на карантинираните, и на хората със заболявания", каза той. Петков подчерта, че от АБВ искат да се създадат максимално широки условия за участие на българските граждани в гласуването и те да бъдат мотивирани. Според него положителен ефект би имала информационна кампания за по-висока избирателна активност с участието на президента.

Автор: Ива Иванова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика