Кристина Петкова за случая "Илчовски": Подавали сме сигнали за незаконно загробване на норки, но прокуратурата продължи да спи

15851
Кристина Петкова за случая "Илчовски": Подавали сме сигнали за незаконно загробване на норки, но прокуратурата продължи да спи
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

"За пръв път чух името на Иван Ангелов (“Пилето”) през 2018 г., когато станах част от работна група за промяна в наредба на Министерство на земеделието, във връзка с фермите за норки в България. Натъкнах се на смущаващи факти, грубо погазване на закона, както и редица нормативни противоречия." Това съобщи от профила си във Facebook Кристина Петкова - председател на ДСБ-жени, по темата за случая "Илчовски" и Комисията по ревизия, водена от Мая Манолова.

Ето какво добавя Петкова:

Манолова обяви истина в думите на Илчовски: Никой няма да каже, че е давал подкуп, ако не е бил сериозно притиснат

Това не е първият случай, в който шпиц командите на ГЕРБ се опитват да блокират дейността на Комисията по ревизията. Но се чу и видя &n...

"Заедно с КАЖИ неколкократно описахме всичко, което открихме. Сигнализирахме ресорните институции, както и прокуратурата. Направихме и протести пред фермата, обикаляхме района, говорихме с жителите, които споделиха колко често избягали норки убиват техните кокошки и биват “компенсирани” с по едно пиле от съседната ферма. Усетихме на терен зловонната миризма, която пречи на Маджерито да диша. Буквално! Продължихме да пишем сигнали... до БАБХ, министерството, прокуратурата. И дела водихме с Yana Novomir, но керванът продължи да си върви.

В резултат, създадохме и Гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България, като написахме предложения за законодателни промени, които да внесем в НС, от името на гражданите. За тези три години с всички разкрития институциите не предприеха НИЩО - работната група бе “замразена”, “проверките” от БАБХ така и не включиха представител на НПО в състава си, и логично- не откриха никакви нарушения в дейността на фермата за норки. А прокуратурата продължи да спи.

Дошло е време на сваляне на картите, а аз все още вярвам в правовия ред в България и се надявам този път отговорните институции да си свършат работата и да се ревизира норковъдната дейност в Маджерито и в България, която в момента се изпълнява в разрез със закона!", казва в заключение Кристина Петкова.

Припомняме, че скандалът по случая "Илчовски" се разрази преди няколко дни и продължи и вчера, когато се проведе изслушване от комисията на бизнесмена Светослав Илчовски. Пред членовете ѝ, той заяви, че Иван Ангелов - собственикът на "Градус" - бил загробил незаконно норки. Той поиска от Комисията по ревизия да провери вноса на бразилско свинско в България преди 10 месеца - на каква цена е вкарано и колко земеделци "са приключили преди няколко месеца". "Натискът е много прост - пращат ти държавни служители с непосилни изисквания и край", добави Илчовски.

Борислав Сандов: Ето какво ми прати Илчовски

Една от снимките, които днес Илчовски ми прати, по време на заседанието на Комисията по ревизията в парламента. Цеко Минев явно и той е...

Още по темата може да прочетете ТУК: И второ изслушване на Светослав Илчовски за Борисов и "Градус" стана пародия - заради ГЕРБ (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика