Медиана: Партията на Слави Трифонов е първа, ГЕРБ и БСП са с изравнени позиции

14326
Медиана: Партията на Слави Трифонов е първа, ГЕРБ и БСП са с изравнени позиции
Снимка: БГНЕС

За пръв път партията "Има такъв народ" е посочен като първа политическа сила в социологическо проучване. В национално представително проучване* на агенция "Медиана" за нагласите сред обществото преди предстоящите парламентарните избори на 11 юли партията на лидера Слави Трифонов изпреварва, при това с около 3%, ГЕРБ.

На въпрос "Ако днес, сега имаше парламентарни избори, за кого бихте гласували?" са участвали 1008 респонденти. От тях 24% посочват, че ще гласуват за "Има такъв народ". Коалицията ГЕРБ - СДС тук е втора политическа сила (21,4%), с минимална преднина пред "БСП за България" (21,3%). Следват ДПС (11,2%), "Демократична България" (7,2%), "Изправи се! Мутри вън!" (6,9%), "Българските патриоти" (5,1%), "Възраждане" (1,5%) и др. Това, според "Медиана", очертава парламент със седем партии и коалиции.

"Има такъв народ": Не очаквайте да се коалираме с партиите на статуквото

„Мотото на нашата кампания този път е „Време е за друго”. Време е за много дружи неща. Ново говорене, друг вид отноше...

"Избирателите на "Има такъв народ" са най-неустойчивата и мобилна маса от избиратели въобще. Една трета от тях са млади хора до 30 години, близо 60 % планират да ходят на море. Трудно е да се прогнозира доколко Слави Трифонов ще успее да ги привлече пред урните през юли и дали няма да предпочетат нещо по-приятно", посочва още агенцията. В същото време, въпреки летния сезон, се очаква дори засилена избирателна активност.

"Независимо от летния сезон, може да се очаква повишаване на изборната активност. Данните показват значително повишаване на декларативната готовност да се участва в изборите. Можем да очакваме приблизително 3.5 – 3.6 млн. избиратели пред урните", твърдят от агенцията. Висок е процентът (32%) на анкетираните, които считат, че ГЕРБ има шанс да се върне на власт след изборите. По-голямата част от хората (38%) обаче не вярват това да се случи, а 30% не могат да преценят.

Президентът Румен Радев убедително води с (56%) като най-харесван политик. Следват Мая Манолова (30%), Слави Трифонов (29%), а бившият премиер Бойко Борисов е едва четвърти (26%). По-нататък са Корнелия Нинова (25%), Христо Иванов (20%) и др.

Прави впечатление и одобрението за работата на служебното правителство - решенията му се приемат положително от 45% от анкетираните. Други 27% са по-скоро разочаровани.

Слави Трифонов: Има скандални разкрития на служебното правителство, а медиите се държат неадекватно в новата реалност

"Нещо не е наред с медиите. То отдавна не е наред, все пак сме на 112-о място по свобода на словото, но ме изумява фактът, че медиите п...

*Изследването е проведено в периода 10-15 юни 2021 г. с 1008 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция МЕДИАНА и е реализирано със собствени средства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

ТАСС: Повечето руснаци в България гласуваха за Путин

БСП: България час по-скоро трябва да отиде на избори

"Защо Министерство на културата е дарено на корумпираните простаци от ГЕРБ?": Велислав Минеков

Преговорите завършват в следващите 24 часа, ПП-ДБ не са съгласни с имена в кабинета (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика