На първо четене: Лесен достъп до лични документи за българите по произход

4611
На първо четене: Лесен достъп до лични документи за българите по произход
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за българските лични документи. Предлаганите промени имат за цел да въведат специфична категория лични документи с удостоверяваща и оправомощаваща функция. Става въпрос за карта на лице от български произход. Тя трябва да удостоверява самоличността и правото на пребиваване на територията на България.

Измененията са внесени от "Обединени патриоти" и "за" тях гласуваха 102 народни представители, "против"-23 и "въздържали се" -4, с което те бяха приети„.

Издаването на нови лични документи в България стигна до Европейския съд

Върховният административен съд отправи преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз по спор, възникнал при възлагане на обществен...

Целта на това изменение е да се даде правна регламентация на предвидения с проекта специален статут на лицата, принадлежащи към българските исторически общности, които са родени извън територията на Република България и на тези, които са родени тук, но са напуснали страната, посочва Фокус.

БСП видя законопроекта като опит за внос на работна ръка. "Съжалявам много, но България ще изпитва недостиг на работна ръка, докато има ниско заплащане. Дайте да го кажем това и да се разберем веднъж завинаги, посочи депутатът от левицата Тодор Байчев.

Забелязвате какъв наплив има за народни представители, където заплащането е добро, ако българският работник, служител и всяка една кариерна професия получава едно добро възнаграждение, тя няма да страда от липса на работна ръка. Трябва да работим и мислим в посока на повишаване на възнаграждението на работниците и служителите", заяви още Байчев.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов защити предложението. Законът за българските лични документи е ясен, категоричен и ще бъде сериозна крачка при решаването на демографските проблеми на България, посочи той.

От една страна нуждата от такъв закон се определя от нуждите на пазара на работна ръка, недостига на квалифицирани специалисти, което за съжаление нашата образователна система и като цяло образованието не може да гарантира и предостави. Вторият аспект е демографският".

Край с ревалидирането на лични документи

Обявените за изгубени или откраднати лични документи повече няма да могат да бъдат обявявани за валидни след намирането им. Това решиха...

Той обърна внимание, че това е последователна политика на "Обединени патриоти".

Според него този закон "не открива топлата вода". "Този режим е въведен основно в република Полша, където в резултат на тези облекчения са се обезпечили работна ръка основно в размер на над 1 млн. човека.

Защо казвам работна ръка, а не поляци? По-голямата част от тези хора нямат полски произход", каза още Симеонов. Той обясни, че наши сънародници в Украйна вместо в България, отиват да работят в Полша.

В началото на пленарното заседание пък 39-годишният Георги Александров стана новият депутат от парламентарната група на „Обединени патриоти".

Народният представител, който е част от НФСБ и е избран от Варненския избирателен район, положи клетва в първото за новата пленарна сесия заседание на парламента. Той заема мястото на покойния Валентин Касабов, който почина на 17 декември миналата година след усложнения в болница, загубвайки битката срещу COVID-19.

Николова: Удостоверението за български произход създава корупционни практики

Удостоверението за български произход създава проблеми и съмнения за евентуални корупционни практики. Това каза вицепремиерът Марияна Н...

Георги Александров е журналист по професия, като през 2008 г. е част от екипа на телевизия „СКАТ“.

Още: Издаването на нови лични документи в България стигна до Европейския съд

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика