X
 
 

Над 1,8 млрд. лв. влизат във фонд "Сигурност на електроенергийната система" през 2020 г.

579 6
Над 1,8 млрд. лв. влизат във фонд "Сигурност на електроенергийната система" през 2020 г.
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински
Приходи в размер на 1.829 млрд. лв. ще бъдат събрани във фонд „Сигурност на електроенергийната система" през 2020 г. Това е предвидено в бюджета на фонда, одобрен на днешното заседание на Министерския съвет. Близо 48% от тях (880 млн. лв.) се очаква да бъдат от продажба на квоти въглеродни емисии.

Със събраните средства ще бъдат покривани разходите на „Национална електрическа компания“ ЕАД, включително и за минали регулаторни периоди, произтичащи от статута й на обществен доставчик според Закона за енергетиката. Предвидено е също така от приходите, събрани във фонда, да бъдат предоставяни премии на топлофикационни централи и когенерации, както и на обекти с обща инсталирана мощност 1 MW и над 1 MW по Закона за енергията от възобновяеми източници.

Теменужка Петкова: Енергийната система е стабилна и готова за зимата

Енергийната система на страната е стабилна и подготвена за зимния период. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова при п...

Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ бе създаден през юли 2015 г. с цел покриване на разходите на обществения доставчик НЕК, произтичащи от задълженията му за изкупуване на електроенергия по преференциални цени. По закон във фонда се събират по 5% от месечните приходи от продажба на електроенергия на производителите и вносителите в страната, от таксите за достъп и пренос на електрическа енергия и природен газ, както и от достъп и съхраняване на природен газ. Във фонда постъпват приходите от продажба на квоти емисии парникови газове, както и от цена „задължение към обществото”.

Actualno.com

Етикети:

 • Дясно на борт 5 Дясно на борт преди 4 седмици Профил на трол?
  Как ще повлияе на цените въвеждането на еврото ? В Германия имаше една огромна инфлация. Това, което струваше 99 фенинга, стана 99 цента т.е. цените се удвоиха”, коментира доц. Банчо Банов, преподавател в Софийския университет „Свети Климент Охридски”. Ние се присъединяваме към една разпадаща се валута, влизаме в Европа на две скорости, където по- силният може да „изяде“ виж още ›› по-слабия“ смята проф. Банов.
 • БокУ Тиквата 4 БокУ Тиквата преди 4 седмици Профил на трол?
  Българският национален дълг on line : nationaldebtclocks.org/debtclock/bulgaria
 • Трътката Пачавра 3 Трътката Пачавра преди 4 седмици Профил на трол?
  Теменужка Петкова - ПРЕДАТЕЛ наБЪЛГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ ! Така се ЗАГРОБВА България !
 • Без Бащино име ! 2 Без Бащино име ! преди 4 седмици Профил на трол?
  Теменужка Петкова е най-тайнствения министър в кабинета Борисов . В публичното пространство е представена само с двете си имена. Не се споменава къде е родена. Няма информация за родителите й . Може да е била изхвърлена като ненужен боклук на бунището .
 • Проститутката Теменужка 1 Проститутката Теменужка преди 4 седмици Профил на трол?
  Трътлестата Теменужка Петкова беше на работно посещение в САЩ , смятай на лазене и надупвне ! : България ще свие дела на руския газ до 50% до края на 2020 г. Цялото потребление на природен газ в страната ни е около 3 млрд. куб. метра, а занапред половината от тези количества ще се осигуряват чрез внос на втечен газ от САЩ.
 • Предателството 1.1 Предателството преди 4 седмици Профил на трол?
  Цената на втечнения газ ще бъде 23% по-скъп от тръбния ! Американците си запазват правото да "играят" с цената в зависимост от цената на световните пазари .
  : 1 !