Нинова не била на изслушването в парламента за руските дипломати, но щяло да навреди

5003
Нинова не била на изслушването в парламента за руските дипломати, но щяло да навреди
Снимка: БГНЕС

Решението да се изгонят 70 руски дипломати е неразумно и безпрецедентно. Никоя държава не си е позволявала такова нещо. Това каза вицепремиерът в оставка и лидер на БСП Корнелия Нинова в ефира на Нова телевизия. Но на изричен въпрос какво е чула на снощното закрито заседание на парламента - там бяха изслушани доклади от ДАНС, което беше свикано именно по нейно настояване, лидерът на БСП отговори, че не била присъствала.

Кирил Петков за руските дипломати: Решението не е мое, дойде след Съвет за сигурността и три доклада на ДАНС (ВИДЕО)

Крум Зарков критикува Нинова за изгонените 70 руски дипломати, заговори за червените назначения в държавните предприятия

"Тъжно е, срамно е и е жалко, ако участието на социалистическата партия в управлението се изчерпва с назначения в държавните предприяти...

Тя обаче беше категорична, че гоненето е на ръба на скъсване на дипломатическите отношения. "Факт е, че България е суверенна държава и никой външна сила не може да ѝ определя политиката. Това е факт. Доколкото знам, аз не съм била на изслушването в парламента в сряда (29 юни), не са дадени убедителни доказателства, че има факти за шпионаж", каза Нинова. А по-късно в разговора, изрично попитана дали смята, че гоненето на руските дипломати е заради външна намеса, тя отговори, че не смята. 

"След като нямам такава информация, не мога да го твърдя. Нямам обяснение защо се прави това точно в този момент. Той е изключително неподходящ. Който и да е момент е неподходящ. Не се прави така. Точно защото няма информация дали има доказателства за шпионаж, стана тази бъркотия", каза Нинова.

Нинова беше категорична, че това решение ще навреди на националния ни интерес - на икономиката, на туризма, на цени на газ, на петрол, но без да дава конкретни данни. По думите ѝ, трябва да се търси дипломатическо решение на войната в Украйна. Тя заговори как имало идея в БСП България да е посредник в разговори за мир, само че след като ѝ беше напомнено, че Русия ни обяви за неприятелска държава, заговори как например Германия и Италия не са - без да обясни обаче как тогава на тях им беше наложено да плащат руския природен газ в рубли, по схемата за неприятелските държави, наложена по изискване на руския президент Владимир Путин.

"Никой не дава убедителни доказателства за шпионаж. Този доклад на ДАНС не сме го виждали преди да чуем, че премиерът е взел такова решение. Категорично г-жа Надежда Нейнски каза невярна информация. В Съвета по национална сигурнсот няма представител на министерствот на икономиката", каза тя. 

Пратката от българско оръжие, за която Нинова нападна Радев, е изнесена отдавна, твърди бивш шеф във ВМЗ

Това е конфиденциална информация. Вътре в показаното стоят имена и фирми. Освен това, документът е от януари и няма нищо общо с второто...

Лидерът на БСП заяви още, че на оперативно заседание на Министерски съвет не се взимат решение, а се дава информация. "На едно от оперативните заседание министър Генчовска даде информация колко са руските дипломати тук, колко са нашите там. Министрите на БСП и аз конкретно казахме, че е неприемливо да се гонят толкова дипломати, но бройката 70 човека не беше казана", заяви тя. И добави, че министърът на външните работи не е дала конкретика за това кой какво е правил.

Попитана може ли да се разсекретят тези доклади, Нинова отговори, че само шефът на ДАНС може да го направи, както и президентът. 

Попитана говорила ли е Кирил Петков за решението БСП да спре преговорите за ново правителство и да иска той да не е кандидат за премиер, Нинова каза, че е говорила с него и му е казала, че е морално да го чуе от нея, а не от медиите, както те научават от медиите негови решения, че групата е взела решение да не преговаря с "Продължаваме промяната", ако той е премиер.

ОЩЕ: БСП не е съгласна с гоненето на руските дипломати, обяви Нинова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика