Нинова от Бузлуджа: След четири години битки за политики, сме на прага да ги осъществим

6158
Нинова от Бузлуджа: След четири години битки за политики, сме на прага да ги осъществим
Снимка: БГНЕС

„Преди 130 години тук, двадесетина основоположници, водени от Дядото, поставят началото на 130 години богата, съдържателна и трудна история на партията. Минали сме през всичко – през изпитания, през възходи и падения, през раздели и събирания, но винаги сме оставали. Защото това, което ни е събирало през тези години, е идеалът. Тук сме, защото той днес е непреходен. Днес е все така актуално да искаш свобода, солидарност и равенство. Длъжни сме да продължим битката за този идеал.” Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на Булзлуджа по повод 130 години организирано социалистическо движение в България, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Пред социалистите, събрали се пред паметника на Първооснователите, тя каза още: „След четири години усилия и битки за политики, на които държим, сме на прага да ги осъществим. Нашите политики най-накрая се припознати, признати и ще се изпълняват. Най-накрая ще има преизчисляване на пенсиите. Най-накрая младите семейства ще получат данъчни облекчения. Майчинството за втората година ще се заплаща по-високо. Младите хора ще имат помощ за второ и трето дете. Дано най-накрая болниците да не са търговски дружества и децата ни да не учат по 10 учебника, в които пише лъжи за България и за нашето национално достойнство. Това е напът да се осъществи. И само от нашите усилия и нашия труд зависи това да стане. Но това изисква в този момент да бъдем на висотата на отговорността, която имаме. Днес имаме отговорност пред България.”

По-рано народни представители, социалисти, симпатизанти и последователи на лявата идея поднесоха цветя и венци и отдадоха почит пред паметниците на Хаджи Димитър, на Габровско-севлиевския партизански отряд и на Първооснователите.

Тържествената част откри Катя Георгиева, член на Изпълнителното бюро на БСП, с думите: „Днес е щастлив юбилей за нас, социалистите. Това е и респектиращ факт за нашите идейни и политически противници. 130 години е рядко явление за една политическа партия, не само за България, а и за Европа и света. Нашата история минава през 19-и, 20-и и 21-и век. И тази история, понякога трънлива, понякога славна, не е товар, който ни притиска. Тя е опит, заряд, понякога болка, но най-вече – надежда и вяра. В дългия си път имаме победи и постижения. Имаме и загуби, носим ги. Но носим и ценностите, заради които ни има. Не се отказваме от мечтите си, нямаме право. Защото сме част от историческата памет на нацията.”

Последваха слова на три поколения социалисти.

Асен Гьошев от Движението на ветераните в БСП заяви: „Нашата партия ще я има и за в бъдеще, защото тя през всичките тези 130 години беше партия не само на днешния ден, а партия на утрешния ден. На светлото бъдеще не само за партията, а за България.”

БСП ще покани Пламен Николов на изслушване

В разговорите за съставяне на правителство ние сме най-ясни, последователни и принципни. Имаме План в 4 стъпки и го следваме: първата б...

Членът на Младежкото обединение в БСП-Севлиево Румен Гатев се обърна към присъстващите социалисти: „Бъдете идеалисти, а не кариеристи. Работете за нашата идея с отдаденост и търпение. Трупайте опит. Борете всяка несправедливост. Търсете онези ценности, с които народът ни ще бъде. На младите пожелавам вдъхновение, нестихващ устрем и вяра в бъдните дни, а на партийните водачи, хванали кормилото, ще кажа – важна е България.”

„За мен всеки път качването на Бузлуджа е много духовно и емоционално събитие, защото не познавам друга партия, която редовно да се събира, водена от идеи и идеали. Водена от убеждението, че нас ни събира нещо много повече, нещо, което е свързвало хората далеч назад в историята. И ние сме тези, които ще принесат тези идеали в бъдещето”, сподели и Александър Симов, народен представител от „БСП за България”.

На официалната церемония председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов обяви новите носители на наградата за политическа журналистика и публицистика „Георги Кирков-Майстора” – Георги Георгиев, заместник главен редактор на в. „Дума” и проф. Светлана Шаренкова, издател на в. „Земя”.

След тържествената част на Бузлуджа, в Казанлък се проведе конференция „130 години БСП – настояще и перспективи пред лявата идея”, организирана от Национален политически институт „Димитър Благоев” към НС на БСП и Фондация „Дума”. В конференцията взеха участие председателят на БСП Корнелия Нинова, народни представители, политолози, социолози, историци, международници, коалиционни партньори на БСП, членове на обединенията на младежите, жените и ветераните в БСП, както и симпатизанти на лявата идея. Модератор на конференцията беше Александър Симов, а доклади изнесоха проф. Искра Баева – историк, проф. Димитър Денков – ръководител на Центъра за стратегически, исторически и политологически изследвания към НПИ „Димитър Благоев” и Пламен Владимиров – политолог, член на НС на БСП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика