Няма да има нов доклад по мониторинговия механизъм на ЕС, убедена е Захариева

1579
Няма да има нов доклад по мониторинговия механизъм на ЕС, убедена е Захариева
Снимка: БГНЕС

Това, което излезе тези дни, е ежегодният доклад на комисията. Така наречения "Европейски семестър". Един абзац от него предизвика много полемики. Първо, няма промяна в позицията на Комисията, няма нищо различно от миналата есен. Ние не очакваме нов доклад по Механизма за сътрудничество и проверка.

Това заяви в ефира на предаването "Тази сутрин" по bTV външният ни министър Екатерина Захариева по темата с мониторинговия механизъм от страна на Брюксел, за който стана ясно, че не е възобновяван.

Захариева към Северна Македония: Придържайте се към това, което сте подписали

"Във време преди избори българската тема е дъвка в устата на голяма част от политиците за съжаление. Аз съм в контакт с моя колега от С...

Очевидно е, че някой просто е копирал текст от миналата година. Комисарят, който отговаря за това, вчера опроверга твърденията - не се очаква нов доклад. Едно е аз да ви го казвам, друго е Комисията да го казва, подчерта още Захариева.

Припомняме, че еврокомисарят, отговарящ за икономиката в интерес на хората, Валдис Домбровскис заяви в ексклузивно интервю за БНР, че обявеният вчера доклад по Европейския семестър с препоръки за България няма нищо общо с доклада по Механизма за сътрудничество и проверка. Той каза това във връзка с появили се публикации, че мониторингът над България ще продължи:

„Европейският семестър не е свързан с Механизма за сътрудничество и проверка. Колкото до последния, вече имаше доклад по него през октомври 2019 година. В него има заключение, че България вече е покрила всички изисквания. Това не се е променило и тук няма нищо ново“.

Реформата е най-важна за българските граждани и това е процес, който продължава. Българският гражданин очаква качествено правосъдие. Докладът няма да дойде, колкото и да го чака някой, подчерта още веднъж Захариева. По думите ѝ България винаги подкрепяла общ механизъм за всички държави членки. Екатерина Захариева цитира думите на Валдис Домбровскис, че страната ни е единствената държава в Европа, която се придържа към бюджетния дефицит.

Депутатите обсъдиха как България да защити българското малцинство в Украйна

Застрашена е идентичността на българските общности в Украйна. До това заключение е стигнал лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Според ста...

Пътуванията в ЕС и бъдещето на Северна Македония

За краткосрочни бизнес пътувания до ЕС няма да има карантина, коментира още Захариева. Стана ясно, че по отношение на сезонните работници част от държавите все още ограничават влизането на такива. Нашата препоръка за пътуване не е вдигната - пътувайте само в краен случай, каза Захариева. На всеки три часа актуализираме мерките за отделните държави в сайта на МВнР.

Екатерина Захариева подчерта, че България винаги е подкрепяла Република Северна Македония и никога не е крила условията на тази подкрепа. Първият ни дипломат отбеляза, че доста политици в Република Северна Македония си мислят, че на антибългарската вълна се печелят избори. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика