Слави Трифонов обвини Екатерина Захариева в лъжа заради доклад на Европейската комисия

11490
Слави Трифонов обвини Екатерина Захариева в лъжа заради доклад на Европейската комисия
Снимка: БГНЕС

"Вчера излезе позицията на Европейската комисия за мониторинга над съдебната система и корупцията в България. И от доклада става ясно, че мониторингът над България продължава.

Цитирам дословно: "Тези въпроси са предмет на мониторинг по механизма за сътрудничество и проверка. В рамките на този механизъм Комисията продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията в България."

С тези изречения Брюксел потвърждава, че въведеният преди 13 години мониторинг продължава да действа, защото явно България не е изпълнила условията за реформа на съдебната система и ефективност при борбата с корупцията.

И днес сутринта, във Фейсбук профила си, външният министър Екатерина Захариева заяви следното: "Мониторингът на ЕК върху България е вдигнат", пише телевизионният водещ и бъдещ политик Слави Трифонов на своята страница.

"Абе, хора, какво става, бе?! Външният ни министър не просто лъже, а направо.... нямам думи да опиша какво прави. Това е толкова абсурдно, нелепо, дори престъпно, че направо е сюрреалистично. Европейската комисия заявява, че мониторингът над България не е паднал, а външният министър на България заявява, че е паднал", пише още Трифонов.

И завършва обръщението си с цитат от песен.

ЕК с препоръки към българската икономика в условията на пандемия

Европейската комисия представи днес доклад за всяка държава-членка на ЕС с препоръки към икономическите политики в условията на пандеми...

"…И какво да ги правим сега тия кавали,

след като вече сме ги избрали?"

Какво пише в доклада

"Комисията наблюдава напредъка на България в съдебната реформа и борбата срещу корупцията в контекста на Механизма за сътрудничество и проверка. Последният доклад по МСП през октомври 2019 г. отбеляза, че напредъкът е достатъчен за изпълнение на ангажиментите, поети в момента на присъединяването към ЕС. България извърши широка реформа в антикорупционата си правна рамка, но за да спечели обществено доверие, трябва да покаже окончателни присъди по дела за корупция по високите етажи на властта. Освен това има известен брой предизвикателства, особено в ефективното наказателно разследване, ребалансирането на натоварването на съдилищата и повишаването на ефективността на местните прокуратури. Тези въпроси са под наблюдението на Механизма за сътрудничество и проверка", пише в документа. Изводът е, че "Комисията продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата срещу корупцията в България".

В доклада за пролетния семестър се посочва също като тежък недостатък на страната - слабата борба с прането на пари. Един от големите международни скандали, известен като "къщата в Барселона", е свързан с разследване на испанската прокуратура срещу премиера Бойко Борисов за пране на пари.

Корупцията в България изправя Брюксел пред дилема

През последните 11 години България е обект на специален мониторинг за прилагането на принципите на правотата държава. Корупцията в стра...

Отделно се посочва, че все още не са предприети мерки за намаляване на риска по схемата "гражданство срещу инвестиции" (продажба на паспорти) и се добавя, че тя е породила опасения от рискове, свързани с изпирането на пари.

В страната са забелязани слабости, които са характерни предимно за държави от Третия свят. Въпреки силния икономически растеж и рекордно ниско ниво на безработица, България бавно догонва останалите страни-членки и равнищата на бедност и неравенство в доходите все още са едни от най-високите, се казва в доклада. Подчертава се също така, че недостатъчните инвестиции са пречка за модернизирането на икономиката. България продължава да бъде сред страните с голям процент на необслужвани кредити, особено за нефинансовите предприятия. Достъпът до здравеопазване е ограничен поради неравномерното разпределение на оскъдните ресурси и слабото покритие на здравното осигуряване. България продължава да е сред държавите членки с най-многобройни смъртни случаи, които се дължат на замърсяването, се казва още в документа.

Какво написа Захариева вчера

"Винаги реагирам с радост, когато европейски теми намират място в българските медии. Тази вечер обаче трябва да отбележа, че понякога интерпретациите на новините от Брюксел не отговарят на нивото на разбиране за ЕС, до което би трябвало да сме достигнали след 13 години членство.

Ето някои уточнения по една “новина”:

Панов: Очевидно е, че механизмът на Брюксел не постига резултати у нас

Вчерашният евродоклад е стъпка към премахването на мониторинга над България, но не защото са изпълнени препоръките, а защото очевидно т...

1. Европейският семестър, Механизмът за сътрудничество и оценка и бъдещият Механизъм за върховенство на закона са три различни инструмента. Европейският семестър е цикъл на координиране на икономическите и фискалните политики в ЕС. Той е част от рамката на Европейския съюз за икономическото управление.

2. По отношение на Механизма за сътрудничество и оценка (МСО), на 22 октомври 2019 година Европейската комисия прие последния си доклад за стъпките, предприети от България в изпълнение на поетите от нея ангажименти в областта на съдебната реформа, борбата срещу корупцията и организираната престъпност. В него се казва, че напредъкът на България по линия на МСО е достатъчен за изпълнението на ангажиментите на страната, поети към момента на присъединяването ѝ към ЕС. Констатациите в 18-ия доклад по Механизма за сътрудничество и оценка сочат, че България е изпълнила всички препоръки на Европейската комисия и затова тя препоръчва това да е последният доклад.Тогава председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер каза: "В изпълнение на препоръките на Комисията, през последните години България постигна впечатляващ напредък. Предизвикателствата остават, осъществяването на необходимите реформи трябва да продължи, но напредъкът в България вече е достатъчен, за да се отиде отвъд МСО и вече да се приложат новите инструменти за наблюдение както на национално, така и на ЕС равнище".

3. Бъдещият Механизъм за върховенство на закона ще следи борбата с корупцията, свободата на медиите и съдебните системи във всички държави-членки. Той все още предстои да бъде създаден, въз основа на нова идея на ЕК, работата по която все още продължава в Съвета на ЕС.

4. В обобщение: Няма промяна в позицията на Европейската комисия по отношение на изпълнението от страна на България на всички нейни ангажименти в контекста на МСО."

Припомняме, че министърът на правосъдието Данаил Кирилов дори обещаваше да подаде оставка, ако МСП не бъде отменен до миналата есен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com