Правителството каза кога ще отпаднат зелените сертификати

12699
Правителството каза кога ще отпаднат зелените сертификати
Снимка: Министерски съвет

Правителството даде ясна индикация кога ще можем да говорим за отпадане на зеления сертификат.

"Имаме предложение да се премахне зеленият сертификат, когато единият от двата критерия е постигнат - единият е ваксинация от 60% с две дози, другият е, ако всичките интензивни легла в страната паднат на 5% заетост от болни от коронавирус". Това заяви премиерът Кирил Петков на тематичен съвместен брифинг със здравния министър Асена Сербезова и държавния главен инспектор Ангел Кунчев.

Това засега е предложение, което ще бъде дискутирано, уточни премиерът. Той представи и оптимизиран план за противоепидемичните мерки, който разделя страната на 5 региона. Досега районите бяха 6.

Планът на правителството предвижда области с малък брой на интензивни легла да могат да прехвърлят интензивните случаи към други области. Тоест областите, които попадат в един регион, следва да обменят пациенти в тежко състояние помежду си, когато в дадено населено място местата не достигат. "Така няма да затваряме цели области. Добрата новина е, че новият вариант на Ковид не води до висока заетост на интензивните легла", каза още министър-председателят. "Ако бяхме използвали старите модели, като заболеваемост на 100 000 трябваше цяла България досега да е затворена", добави той.

От 22 януари в САЩ ще бъдат допускани само ваксинирани чужденци

Министерството на вътрешната сигурност на САЩ (DHS) обяви, че ще изисква от всички чуждестранни граждани, пресичащи границата, да бъдат...

 

"Регион 1, който включва Благоевград, София-град, София-област се очаква след 5 дни да влезе в етап 3, което започва с ограничителни мерки, както и регион номер 5, който включва област Ямбол също и там влизаме в етап 3, което означава, че ще влезем в меки, но ограничителни мерки след 5 дни. За всеки един такъв регион поне 5 дни предизвестие ще даваме", каза още Петков.

Според здравния министър Асена Сербезова на специални карти в онлайн платформата за разпространението на Ковид всеки ще може да го вижда по области. "Мерките се вземат на областен принцип, но управлението става на по-големи клъстери", уточни тя.

"Знаете, че в държавите членки на ЕС има много по-високо ниво на ваксинация. Въпреки че нашето се увеличава, то не може да стигне тези нива. Статистиката е категорична - интензивните легла за Ковид в 90% от случаите се заемат от неваксинирани", уточни министър Сербезова.

От 2 февруари Франция започва да облекчава мерките срещу коронавируса

От 2 февруари Франция започва да облекчава прогресивно ограниченията, въведени заради COVID-19. Това обяви френският премиер Жан Кастек...

Според нея децата са понесли най-тежко битката - "онлайн обучение, стрес в началото на пандемията, начин на поднасяне на информация, и предстои в дългосрочен аспект да се оцени как се отразява всичко това на децата".

Здравният министър призова работещите в болниците и в регионалните здравни инспекции да попълват ежедневно информацията в системата. "Важно е, тъй като се следят показатели до ниво област, училище, паралелки, възрастови групи, 14-дневна заболеваемост на сто хиляди души, как децата се разболяват, как разпространяват инфекцията, как се разболява медицинският персонал. Не само леглата са важни, важно е кой ще застане до леглото и ще се грижи за нас", добави тя.

"Търсили сме решение за Омикрон, защото ако по принцип коронавирусът се промени към привикване и стане нормална респираторна инфекция, няма да има нужда от толкова ограничителни мерки", заяви Ангел Кунчев.

Той поясни, че 5-те региона на клъстерите за управление на ковид кризата покриват районите, в които са 5-те медицински университета.  По думите му може да очакваме до края на февруари да влезем във фаза на нормализиране.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика