Правителството не подкрепя споразумение на протестиращите медицински сестри

5306
Правителството не подкрепя споразумение на протестиращите медицински сестри
Снимка: БГНЕС

Правителството не подкрепя предложеното споразумение на протестиращите медицински сестри, обявиха на пресконференция в Министерски съвет зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева, социалният министър Деница Сачева и вицепремиерът Томислав Дончев, предаде БГНЕС. Министрите дадоха изявление след като медицинските сестри се бяха барикадирали в парламента в знак на протест, предизвикаха остри дискусии в Народното събрание,  реакцията на премиера Борисов и здравния министър.

"Решение, което предполага да разрушим дадена система, няма как да бъде взето:, заяви Томислав Дончев. Според Деница Сачева подобно споразумението би дестабилизирало системата.

Български лекарски съюз с изявление срещу медицинските сестри

Български лекарски съюз излезе с позиция за протеста на медицинските сестри, в която изразява своето "възмущение от от опита за подмяна...

В споразумението си протестиращите медицински сестри настояват професията им да бъде защитена от държавата, която да гарантира минимум, под който да не могат да бъдат назначавани медицински специалисти – две минимални работни заплати.

Ще бъде твърде безотговорно и малодушно да се подпише споразумение с няколко физически лица независимо от това дали ние им симпатизираме, независимо от това дали казваме, че медицинските сестри у нас имат нужда от достойно възнаграждение и достойни условия на труд", заяви още Сачева.

Социалният министър обаче отбеляза, че медицински сестри има не само в здравеопазването – има и в образованието, и в детските градини, и в яслите, и в социалните услуги. По думите ѝ правителството трябва да се съобразим с интересите на всички.

Относно заплащането и условията на труд, Деница Сачева заяви, че са готови на разговори за това колективното трудово договаряне в сферата на здравеопазването да се разпростира до всички лечебни заведения. Но, отбеляза тя, това решение не може да бъде взето еднолично от правителството, а трябва да бъде в разговори със законните представители, които представляват съответните медицински съсловия и след приемане от социалните партньори в НСТС.

Има ли насилие на перваза на Партийния дом? (ВИДЕО)

Упражнено ли е насилие срещу медицинските сестри на перваза на прозореца на Народното събрание (бившият Партиен дом)? Вижте кадри от мо...

Не очаквайте от нас, от мен, да поставям под въпрос нечие право на протест. Съвсем друг въпрос е всяка форма на протест да създава рискове, продължи Дончев. Според него, ако сведем политиката само до защитаване интересите на една група, това означава пълен разпад на политическото и невъзможност да се изведе под някаква форма обществен интерес. Аз се боя, че сме близо до подобна ситуация, каза още Томислав Дончев.

Вицепремиерът се обърна към политиците, които искат да овладеят държавата чрез този протест, казвайки, че това е грях.

От Българската болнична асоциация също не се съгласиха с протеста на петте медицински сестри и начина, по който са тръгнали да настояват за определени свои искания - чрез барикада в Народното събрание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика