Ръководството на ЦИК ще се избира от парламента, а членовете - от президента

15499
Ръководството на ЦИК ще се избира от парламента, а членовете - от президента
Снимка: БГНЕС

Ръководството на Централната избирателна комисия (ЦИК) - председател, двама заместник-председатели и секретар, ще се избира от парламента, а останалите членове ще се назначават с указ на президента след предложения от партиите и коалициите в Народното събрание. Това реши временната парламентарна комисия, създадена, за да обсъди и приеме нов Изборен кодекс.

Предложения ще могат да отправят и партиите, които имат депутати в Европейския парламент, избрани от техните листи.

Промените в първоначалния проект бяха подкрепени от ДПС, а "Атака" не гласува. Депутатите от ГЕРБ се въздържаха. Текстовете тепърва ще се обсъждат в пленарната зала.

Първоначално внесеният от БСП проект предвиждаше ЦИК да се избира изцяло от парламента и да е в състав от 15 души, но впоследствие беше променен. Днес отново по предложение на левицата съставът на комисията се увеличи до 19 души, или само с двама по-малко.

От "Атака" настояваха ЦИК да се съставя на паритетен принцип - парламентарните партии да имат равен брой представители, но предложението им не беше прието. Друга поправка на партията обаче беше подкрепена от управляващите - партии с евродепутати, избрани от листите на други формации, да не могат да предлагат кандидати за комисията.

На днешното заседание обаче в дискусията се включи Антоанета Цонева от Института за изследване на публичната среда. Тя представи предложенията на института ЦИК да включва 9 души - петима да се избират от парламента, а останалите четирима - квота на президента. Депутатите от ГЕРБ възприеха идеята и я предложиха като своя, но нито една от останалите три партии не ги подкрепи.

ЦИК вече ще се назначава от НС

ЦИК вече ще се назначава от парламента. Досега това бе в правомощията на президента. Това е една от промените в новия Изборен кодекс. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика