Сигнал Борисов да бъде разследван заради всяване на паника на борсата

17848
Сигнал Борисов да бъде разследван заради всяване на паника на борсата
Снимка: Правителствена пресслужба

Бившият депутат от "Демократична България" Владислав Панев е внесъл сигнал в Комисията за финансов надзор (КФН) срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Причината - всяване на паника около димитровградския торов завод "Неохим", чиито акции се търгуват на фондовата борса. Панев съобщи за действията си в личния си профил във Facebook.

В края на миналата седмица Борисов обвини правителството на Кирил Петков за инфлацията. За целта той се включи предизборно на живо от Димитровград, за да даде пример как местният торов завод "Неохим" е спрял производството си заради високата цена на газа и вината за това е на предишния кабинет. Той обяви и че в завода има масови уволнения. Още същият ден Борисов бързо бе опроверган отново от Панев, който показа как заводът е на рекордна печалба през първото полугодие - 75 млн. лв., а приходите растат тройно.

"Изявленията на Борисов и на местните директори за състоянието му са в директно противоречие с последната официално подадена информация до инвеститорите за печалба от над 75 млн. лева за първите 6 месеца на годината", пише Панев днес. В сигнала си той е категоричен, че думите на Борисов могат да бъдат квалифицирани като манипулиране на пазара. "Включително възникват въпроси - знаел ли е той дали изнасяната от него информация е невярна или подвеждаща", пише той до КФН.

Няма уволнени в "Неохим", над половината от освободените се оказаха пенсионери

Съпредседателят на Зелено движение Владислав Панев публикува нова информация, свързана със завода "Неохим" АД в Димитровград. Оказва се...

В сигнала си той пише още, че директорът Стефан Димитров не отрича казаното от бившия премиер, което поставя въпроса за това дали дружеството е обявило истински данни в отчетите си. "Ако все пак изказванията на Бойко Борисов съответстват на действителното състояние на "Неохим", дали тогава отчетите, уведомленията и другата подлежаща на оповестяване информация, не съдържат неверни, заблуждаващи или непълни данни", пита той.

"Има си ясен ред за оповестяването на всяка важна новина за борсово търгувана компания, която може да оказва влияние на цената ѝ. Той не включва изявления пред медии на бивш премиер в компанията на изпълнителния директор и собственик. И то апокалиптични такива - за принудително спиране на работа", категоричен е Владислав Панев.

По думите му, капиталовият пазар е стълб за развитието на всяка успешна икономика. "Дълго време беше неглижиран от ГЕРБ, като Владислав Горанов говореше, че за него по-важен е пазара на череши в Кюстендил. Изявленията от събота са доказателство, че нищо не се е променило", допълва той.

Той изразява мнение, че инфлацията и поскъпването на суровините се отразяват тежко на голяма част от индустрията. "Вероятно и печалбата на "Неохим" ще падне. Но си има правила за информиране на пазара и те трябва да се спазват. Бойко Борисов не е над закона", категоричен е бившият депутат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика