Скандал и взаимни обвинения в парламента заради Изборния кодекс

3556
Скандал и взаимни обвинения в парламента заради Изборния кодекс
Снимка: БГНЕС

Сериозен скандал се развихри в парламента по повод промените в Изборния кодекс. Той започна след критично изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова към предложенията на управляващите.

Вижте кои са спорните промени

Нинова към ГЕРБ: Не искате машинно гласуване, защото нямате воля за честни избори

„Шест години не ви стигнаха да установите начина, по който ще бъдат сертифицирани, купувани или наемани машините, кой ще отговаря...

„Хората искат оставка на правителството и прозрачни избори – нови и предсрочни. С днешните предложение им казвате, че правителството остава и чрез промените в кодекса гарантирате фалшифицирането на изборите, за да се върне същият модел отново. Ето това противоречие между управляващи и желанието на народа ще налее още масло в огъня на недоволството и на протеста, посочи Нинова.

„Променяте изборните правила месеци преди провеждането на самите избори. Нещо, което трайно установихте в българската политика, в разрез с изискванията на Венецианската комисия и на европейските правила. Това отблъсква избиратели и води до ниска избирателна активност. Това прави представителната власт в парламента все по-малко представителна и ползваща се с все по-малко доверие и авторитет в българското общество“, разкритикува управляващите Нинова.

Тя призова да бъдат приети предложенията на опозицията за изцяло машинно гласуване, като единствена гаранция за честността на изборите, обявявайки срещу предложението на мнозинството за смесен вот по избор на гласоподавателя – или на машина, или с традиционна хартиена бюлетина.

Поредната доза критики Нинова отправи и заради изтеклия вчера срок за предложения за председател на ЦИК, а такива внесени няма дори и от управляващите.

Още от изказването й четете в този материал.

Кои са спорните промени в Изборния кодекс и защо притесниха "Прозрачност без граници"?

Народното събрание ще обсъди на второ четене промените в Изборния кодекс. Между двете четения бяха внесени пет законопроекта. Предложе...

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков репликира лидера на БСП, че говори за фалшификация на изборите след като само опреди няколко дни тя е била обвинена в това.

"Г-жо Нинова, аз съм изненадан от вашия патос по тази тема. Шест месеца преди изборите да обявите, че те са фалшифицирани преди да са проведени", посочи Биков, цитиран от Фокус.

Той попита, ако вземат БСП да спечелят изборите, дали пак ще твърдят, че изборите са фалшифицирани.

„За изборите в БСП, пожелавам на всеки от вас да изпита това. Да се явите мажоритарно като персона, да успеете да активирате 67 % от имащите право на глас. Кога ще ги активирали, на каквито и да е избори: президентски, парламентарни и местни.

Пожелавам ви да изпитате това и да ви се доверят 82 % от тях. Пожелавам ви го да го изпитате и ако сте смели, явете се на този тест, отговори му Корнелия Нинова. 

Не допуснали представители на ДБ до дебата за Изборния кодекс, ГЕРБ с аргумент - коронавирус

Представители на "Демократична България" не са били допуснати да участват в заседанието на парламентарната правна комисия, която днес р...

Иначе що се отнася до отношение на изборите в БСП спрямо националните. Българи, спасението от фалшификации е единствено и само високата избирателна активност, т.е. очакваме от вас да гласувате и гаранциите, които ние като единствената опозиция на мафиотския модел на управление ще ви дадем на тези избори“, каза още Нинова.

В процедура по начина на водене червеният депутат Крум Зарков отбеляза опасна тенденция при управляващите.

„Последните седмици се забелязва опасна тенденция, започнала от това, че вкарахте журналистите в мазето, минала през това, че не допуснахте гражданското общество и експертите в комисия и свършихте с грухтенето“, посочи Зарков. Той визира недоволството на ГЕРБ, което прекъсваше дупликата на Корнелия Нинова към Тома Биков.

На обвиненията на Крум Зарков реагира председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя каза, че новата пленарна зала е била идейно проектирана по времето на Георги Пирински. „Движението на потоците, народни представители, журналисти и администрация са ясно маркирани от него и подписани. Престанете да търсете причини, за да си правите политически пиар“, каза Караянчева.

С процедура по начина на водене излезе и народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ доц. Милен Михов. Той разкритикува изказването на Крум Зарков, както и последвалото на Явор Божанков от БСП. Той настоя и двамата да бъдат наказани. „Грухтене е определение за комуникация на животински вид, не за народни представители“, каза още доц. Милен Михов. Той разкритикува и депутата Явор Божанков за думите му, че е искал председателят на парламента да озапти управляващите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика