След игри с кворума орязването на КЕВР мина на първо четене

9543
След игри с кворума орязването на КЕВР мина на първо четене
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за енергетиката, с които управляващото мнозинство ще намали и подмени настоящия състав на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Преди гласуването депутатите от ГЕРБ и ДПС, които са основните противници на проекта, опитаха да бламират гласуването, като поискаха поименна проверка и напуснаха залата. След нея обаче кворум имаше и мнозинството успя да гласува промените. Решението беше взето със 122 гласа "за", 9 "против", след като част от депутатите от ГЕРБ се върнаха в зала и гласуваха.

Вносители на промените са депутатите от управляващото мнозинство Виктория Василева("Има такъв народ"), Ивайло Мирчев ("Демократична България"), Мирослав Иванов("Продължаваме промяната") и Георги Свиленски (БСП). 

Според приетите промени броят на членовете, заедно с председателя, от сегашните 9 трябва да намалее на 5. Това ще стане като се променят и някои от изискванията за професионален опит. Предлага се вече двама, а не четирима, от членовете да са магистри в областта на енергетиката и с поне 5 г. стаж по специалността.

Освен това, в допълнителните разпоредби на проектозакона се предлага текст, според който в деня, в който законът влезе в сила - в случая това е денят на обнародването му, се провежда жребий, чрез който се прекратява дейността на двама от членовете на регулатора със стаж в областта на енергетиката. Проектът гласи, че жребият се провежда в Народното събрание сред членовете на КЕВР със стаж в енергетиката, чиито мандат не е изтекъл.

Това на практика означава, че от тримата, чиито мандат не е изтекъл, чрез жребий ще може само един да запази поста си.

Допълнително броят на комисарите ще бъде намален с предлагания текст, според който се отменя сега съществуващата разпоредба, с която се изисква поне един от членовете да има юридически стаж и също поне един да е със стаж в областта на икономиката. "По този начин се оформя общ пленарен състав от 5 членове, от които един председател, двама членове с опит в енергетиката и двама с опит във водоснабдителните и канализационните услуги", пишат в мотивите си вносителите.

Чрез предложената промяна се оптимизира числения състав на комисията като независим колегиален орган, като ще бъдат реализирани значителни финансови икономии, като тези средства могат да бъдат пренасочени към по- добро експертно обезпечаване на комисията, мотивират още идеята си вносителите.

Дебатът

По време на дебата в депутатът от ГЕРБ Росица Кирова каза, че всъщност целта на намаляването на числения състав на КЕВР, особено в състав "Енергетика", е управляващото мнозинство да "овладее" комисията, защото ще има двама от трима от членовете.

Партиите в НС имат 5 дни, за да предложат нов председател на КЕВР

С 12 гласа "за", 2 "против" и 3 "въздържал се" парламентарната комисия по енергетика прие правилата, по които Народното събрание ще тря...

Рамадан Аталай от ДПС също заяви, че по този начин КЕВР от независима, че стане зависима от управляващите. "Не е необходимо една независима институция да я направите зависима за това, че сте дошли на власт", той. Според него председателят на КЕВР Иван Иванов трябва да бъде изпратен с почести. В същото време Аталай упрекна ДСБ, че са се отдръпнали от техния човек в нея.

"Не обсебвайте цялата власт, не пипайте независимата комисия, призова управляващите представителят на ДПС. Не знам защо г-н Кирил Петков иска всички протестиращи да се явят пред неговия кабинет", попита той.

"Процедурата е една нормална и законосъобразна, няма промени в нея. Избираме член и председател. Нямаме партийни назначения, ние сме една коалиция. Търси се експертност", отговори на тези коментари Радослав Рибарски от "Продължаваме промяната".

"Ние сме предложили Иван Иванов за председател на регулатора, фактът, че след седем години така се говори за него, значи няма нужда от коментар - това е "Демократична Българи", заяви Георги Ганев.

"Нямаме доверие в КЕВР, още повече, ако ГЕРБ и ДПС бранят нейната независимост", коментира Николай Ангов от "Продължаваме Промяната".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика