Случаят "ГКПП Капитан Андреево": Германски евродепутат зове Брюксел да не изоставя България срещу корупцията

28595
Случаят "ГКПП Капитан Андреево": Германски евродепутат зове Брюксел да не изоставя България срещу корупцията
Снимка: БГНЕС

"Гласуването срещу правителството на Петков е голяма пречка за борбата с корупцията в България". Това е заявил евродепутатът от Зелените Даниел Фройнд за германския всекидневник "Ди Велт" (Die Welt).

"За съжаление трябва да се предположи, че мафиотски структури са мобилизирали целия си политически капитал, за да предотвратят антикорупционния курс. Тъжно е, че партия ГЕРБ, член на Европейските християндемократи (ЕНП), участва в него. Брюксел не трябва да стои със скръстени ръце. Не може политиците в държава от ЕС да се страхуват за живота си, когато предприемат действия срещу корупцията", гласят част от думите на Фройнд.

БАБХ издаде заповед скандалната фирма "Евролаб 2011" да напусне помещенията на "Капитан Андреево"

Фирмата „Евролаб 2011“, която попадна в епицентъра на скандала около ГКПП „Капитан Андреево“, трябва да напусне...

Написаното е част от обзорен материал на "Ди Велт, посветен на борбата с корупцията в България и опасенията във връзка със сигурността на най-голямата сухопътна граница в ЕС. "Реформаторското правителство едва беше започнало борбата си срещу корупцията и обвързаностите с Москва, когато беше отново свалено. Подозрението е, че мафията се страхува за своите приходи. Един министър има доказателства за непонятни операции на външната граница на ЕС с Турция", пише Филип Фолкман-Шлук, редактор "Външна политика" в Ди Велт.

Той припомня, че са изминали само няколко месеца, откакто "нова държава" се появи на политическата карта на Европа. "България, която преди това беше в заглавията с корупционни скандали и политическа близост с Русия, се превърна в движещата сила на сплотеност срещу Москва във войната в Украйна. Премиерът Кирил Петков от движението "Продължаваме промяната" встъпи в длъжност през януари, за да насочи страната си към върховенството на закона и икономическата стабилност. Но когато Путин атакува Украйна през февруари, правителството в София бързо осъзна, че ако България, стратегически разположена на Черно море, се откъсне от Русия, това също ще помогне в борбата с корупцията. Освен всичко друго, Кремъл подкупваше държавни служители в София да построят газопровода "Балкански поток" за транзит на газ към Европа", пише журналистът, като припомня, че България междувременно стана независима от руския газ и продължава да строи терминали за снабдяване на ЕС с енергия от Азербайджан и САЩ.

"Ди Велт" отбелязва, че пробуждането засега е приключило, заради свалянето на кабинета Петков с вот на недоверие, иницииран от ГЕРБ, която стои зад обвързването на олигарсите и политиката.

"Кризата в България има последици за ЕС, които се простират много по-надалеч. С правителство на ГЕРБ, което се представя за европейско, но действа проруско, позицията на България срещу Русия може да се разклати. Корупцията им обаче застрашава и сигурността на границата на ЕС. Всеки, който иска да разбере за какво става дума и колко опасна е борбата на реформаторите, трябва да говори с досегашния зам.-министър на земеделието Иван Христанов, също член на "Продължаваме промяната", пише Филип Фолкман-Шлук.

Той разказва за поставянето на Христанов под полицейска охрана, откакто е разкрил какво се случва - границата между България и Турция, където всяка година се проверяват около 70 000 камиона с хранителни стоки, е била контролирана от мафията и нейните помагачи в продължение на десетилетие.

Проф. Христо Даскалов, БАБХ: Тест за президента ще бъде дали ще остана на поста си (ВИДЕО)

В Студио Actualno разговаряме с човека, който отказа огромен подкуп и направи публични опитите да бъде купен и заплахите срещу него - ...

270-километровата граница е от голямо значение за икономиката и за сигурността. Милион и двеста хиляди тона плодове и зеленчуци преминават ежегодно от Азия през Турция. Освен това, пунктът Капитан Андреево е известен и с трафика на наркотици и трафикантите на мигранти, пише още изданието. Движението на стоки се увеличава, след като руската армия блокира части от Черно море.

Проверките на камиони с хранителни стоки на важния Контролно-пропускателен пункт Капитан Андреево – Капъкуле са били "на практика монополна собственост", според зам.-министър Христанов. "Те не само събираха такси, които държавата всъщност трябва да получи, но създаваха структура, "в която можеха да правят каквото си искат". Разследването установи, че камерите за наблюдение дори не работят. Органите за сигурност изчисляват, че печалбите от нелегален бизнес са милиарди".

Когато Христанов встъпва в длъжност през януари, той получава съобщение: "Трябва да избирате между война и мир". Тогава ми предлагаха по три милиона евро годишно, ако не пипам съществуващите структури", разказва той пред "Ди Велт".

Вестникът разказва, че до онзи момент той е странял от полезрението на обществото, но решава да направи всичко публично достояние. Подобно на премиера Петков, дипломираният агроикономист преди това е бил успешен предприемач в частния сектор. Но той вижда себе си като патриот, който служи на страната си.

"Създадени бяха нови контролни пунктове и беше създадена държавна лаборатория под надзора на ЕС, която да проверява храната. София също така поиска от германското правителство да изпрати митнически служители, които да съдействат", казва Христанов.

Катя Панева, ДБ: "Евролаб" беше брошката на Бойко Борисов много години (ВИДЕО)

Кой опъна политически чадър над фирмата "Евролаб" и наистина ли тя беше брошката на бившия премиер Бойко Борисов в продължение на годин...

От своя страна, федералното министерство на финансите разглежда това искане според говорител, отговорил на въпрос на "Ди Велт".

"В крайна сметка това засяга потребителите в цяла Европа. Тестовете в новата лаборатория са откривали ежедневно до шест пъти повече замърсени с пестициди зеленчуци в сравнение с предишни години. "Искаме да сме сигурни, че в бъдеще не може да има съмнения, че в ЕС се внасят стоки, отровени с пестициди", казва Христанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Манол Пейков и депутати от "Възраждане" почти се сбиха в кулоарите на парламента

Борисов: Мераклии за премиери винаги ще се намерят (ВИДЕО)

Настимир Ананиев каза какво ще прави с двойните си заплати

ПП-ДБ не са обсъждали Андрей Гюров като кандидат за служебен премиер: Говори Явор Божанков

ИТН настоя за нови машини за гласуване

Тагарев: Не знам военното разузнаване да е работило срещу Атанас Атанасов

Конституционните капани за служебно правителство: Обяснение

НАТО не е доминирано от САЩ: Говори бивш военен министър

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика