Служебният кабинет смени Румен Спецов като шеф на НАП, дали заради "Булгаргаз"?

10194
Служебният кабинет смени Румен Спецов като шеф на НАП, дали заради "Булгаргаз"?
Снимка: БГНЕС

Новото служебно правителство, оглавявано от Гълъб Донев, освободи Румен Спецов от длъжността изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП). Причината е "съображения, свързани с неизпълнение на задължения по Закона за Националната агенция за приходите", обявиха от кабинета. Постът му ще заеме Борис Михайлов.

"По официално предоставяна от ръководителя на НАП информация от началото на годината са подавани разнопосочни данни относно прогнозните и очаквани данъчни приходи за 2022 г. До края на месец март 2022 г. се подава информация от НАП за очаквано значително неизпълнение на приходите спрямо разчетените по Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. данъчни приходи. След приемането на актуализирания Закон за държавния бюджет на Република България за 2022 г. и независимо от промените, настъпили при гласуването на закона, е подадена информация за очаквано преизпълнение. Отклоненията в прогнозирането на приходите както при планирането, така и при очакваното изпълнение, създава риск за планирането и изпълнението на разходната част на бюджета и финансирането на държавните политики", аргументират се от служебното правителство за рокадата.

Освен това, според кабинета, съществува и допълнителен риск, който не се отчита в прогнозите на НАП - свързан със задълженията на държавно дружество към бюджета. Към 31 юли 2022 г. просрочените задължения на дружеството към НАП са в особено големи размери. Продължаващи проблеми с плащанията на дружеството на дължимото ДДС до края на годината биха представлявали допълнителен риск за изпълнението на приходите, администрирани от НАП.

Шефът на НАП с интересни данни за данъците на "Лукойл" и за затворено любимо на Борисов заведение

"Лукойл" не работи на загуба. Срокът за подаване на данъчната им декларация е до 30 юни, което отразява миналата година. "Към момента,...

Не се споменава кое е конкретното дружество, но по-рано днес върнатият наскоро начело на КЕВР Иван Иванов заяви пред bTV, че "Булгаргаз" дължи данъци на стойност 105 млн. лв. към НАП.

Малко по-късно новият директор Борис Михайлов потвърди, че става въпрос именно за "Булгаргаз".

Краткият коментар на Спецов пред bTV след рокадата беше: "Уволнението ми е по политически причини и няма нищо общо с резултатите на НАП". Смененият директор не даде никакви други подробности.

НАП още не е готова с проверките по "Барселонагейт"

Националната агенция по приходите (НАП) не е приключила с проверките по аферата "Къщата в Барселона" (или "Барселонагейт"). Това каза р...

За ръководител на НАП е назначен Борис Михайлов. Той е роден през 1959 г. в София. Има завършени две магистратури - по икономика в УНСС и по право. Преминал е курс по мениджмънт в САЩ, както и квалификационни курсове в България в областта на приватизацията и приватизационните фондове, стоковите, фондовите и валутните борси.

Бил е ревизор в Министерството на финансите, данъчен инспектор и началник на отдел в данъчната администрация, собственик и управител на консултантска фирма в областта на финансите и правото. Притежава над 10-годишен опит като адвокат по данъчно и наказателно право. От 10 юни 2021 г. до 4 март 2022 г. е бил изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие".

Междувременно се разбра, че прокуратурата разследва бившата фирма на доскорошния шеф на НАП Румен Спецов още от 2021 г. За това потвърди зам.-градския прокурор и говорител на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова пред в. "Сега". Прочетете повече тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Йорданов: Когато обвинят някого за престъпник, трябва да се дадат конкретни данни

Прокуратурата потвърди: Живко Коцев е привлечен като обвиняем

Веселин Вучков: Поведението на Коцев нанесе тежки поражения върху МВР

Главчев призова президента да подпише указа за Даниел Митов

Костадинов с предизборен дъх: България говорила с Украйна да ѝ дава ракети и танкове

Правна комисия реши как ще работи парламентът в кампанията

Президентът обяви, че не иска Даниел Митов за външен министър (ВИДЕО)

Доц. Киселова: Не може да се иска вот на недоверие на служебен кабинет

Кирил Петков: Обмисляме дали да поискаме оставката на Росен Желязков (ВИДЕО)

"Съдебен тормоз": Искат оставката на Калин Стоянов за заведено дело шамар срещу журналисти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика