Председателят на КЕВР е категорично против да разчитаме на "Газпром" като основен доставчик

4984
Председателят на КЕВР е категорично против да разчитаме на "Газпром" като основен доставчик
Снимка: БГНЕС

Председателят на КЕВР Иван Иванов е против да преговаряме с "Газпром" и да разчитаме на тях за основен доставчик на газ. "Газпром" показа и доказа, че не е надежден доставчик, изтъкна Иванов, като напомни, че именно руснаците едностранно и от позицията на силата са се опитали да променят действащ договор така, че да е неизгоден за "Булгаргаз" и България. 

Трайчо Трайков: Няма лошо да има доставки на "Газпром", но не можем да разчитаме на руснаците

Служебният енергиен министър търси възможности за доставка и цена на природния газ

Министърът на енергетиката Росен Христов отговори своевременно на призива на председателя на КЕВР Иван Иванов за среща, съобщиха от пре...

Природен газ ще има, но с вероятно доста по-висока цена. След септември месец цената на природния газ ще намалее, защото ще бъдат осигурени доставките от Азербайджан, увери Иванов пред bTV. 

Той не знае дали ще бъде въведена извънредна ситуация в страната заради газа, като не го счита за нужно и не е основателно според него. Снабдяването на България с газ ще протича главно от три направления: малко над 1 млрд. кубични метра и още допълнителни половин милиард от Азербайджан, от втечнен природен газ и по-леката част от договорките са именно количествата, които могат да бъдат осигурени от танкерите от САЩ. Въпросът е къде ще бъде разтоварен втечненият газ, за да бъде регазифициран и по какъв тръбопровод ще достигне до границата на България, добави Иван Иванов.

Има терминали за регазификация в Турция, освен на гръцкия остров Ревитуса (там вече терминалът е разширен именно за да може да се разтоварват повече количества). България ще бъде подкрепена при необходимост, за да реши проблемите си. Важното е ние да бъдем част от обединена Европа, акцентира Иван Иванов. Гаранциите не могат да бъдат дадени, след като допреди няколко дни едно вече в оставка правителство давало разнопосочни и непроверени сигнали. За тези си твърдения Иванов даде пример, че бившият говорител на кабинета "Петков" Лена Бориславова твърдяла, че сме щели да получаваме 4-5 пъти по-евтин газ. Къде е този газ сега, запита председателят на КЕВР.

Според Иван Иванов е твърде вероятно цената на газа с увеличение от 60% за август да бъде утвърдена.

Иван Иванов: Предложената цена на газа не може да бъде променена съществено

КЕВР планира да обяви новата цена на природния газ около 12 август, след като провери заявката на "Булгаргаз".  Председателят на ...

Иван Иванов обясни, че кризисният щаб ще насочи усилията си да се достигне до едно гарантирано снабдяване не само до края на годината, но и през следващата. Щабът има повече от една цел за решаване на проблеми, свързани с природния газ, с течните горива и с тока. Кризисният щаб е създаден към изпълнителната власт и Иван Иванов не е негов член. Председателят на КЕВР присъства на заседанията на щаба заради въпросите, свързани с регулаторната дейност.

Иван Иванов посочи, че ще бъдат намерени решения за газа. Компенсациите за топлофикациите са необходими, иначе няма да могат да изплатят задълженията си към "Булгаргаз", посочи той. От 1 януари 2023 г. цената на топлината енергия няма да се променя, категоричен беше председателят на КЕВР.

"Със сигурност ще има решение, не може да бъде спряна дейността на Топлофикация-София“, изтъкна Иван Иванов.

"Булгаргаз" дължат данъци в размер на 105 млн. лв. към НАП. За да плаща доставка на газ дружеството трябва да бъде подпомогнато финансово, но по какъв обаче ще бъде направен механизмът все още не е известно, каза още Иван Иванов. 

Председателят на КЕВР разби от критики управлението на Петков, каза какво да се прави за газа

Връщането ми начело на КЕВР се дължи на недостатъчната юридическа компетентност на предишните управляващи – да променят Закона за...

Още: Иван Иванов: Предложената цена на газа не може да бъде променена съществено

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com