Татяна Дончева: ГЕРБ попълва и подменя ударно всякакви видове бордове. Трябва да ги спрем

23307
Татяна Дончева: ГЕРБ попълва и подменя ударно всякакви видове бордове. Трябва да ги спрем
Снимка: БГНЕС

Формацията на Слави очевидно отговаря на вкусовете на българите. Нашият народ трябва да преживее серия разочарования, за да разбере, че когато ти трябва водопроводчик, трябва да си викнеш водопроводчик, казва Татяна Дончева в интервю пред Дойче веле. Ето какво гласи то:

Госпожо Дончева, след дългогодишно отсъствие се връщате в парламента. Доволна ли сте от резултата на Вашата коалиция - “Изправи се! Мутри вън!”?

Т. Дончева: В политиката трябва да си реалист. Това бяха социологическите прогнози. След 2001 година българинът започна да гласува за хора като себе си, а не за хора, които смята, че го превъзхождат. След управлението на мутрите и мафията в последните 12 години не мисля, че българинът е започнал да преоценява дали всеки може да се кандидатира за всичко. За по-подредени общества, в които съществува чувство за йерархия и това не потиска никого, това е непонятно. След като 12 години на терена на политиката и държавното управление се вихрят всякакви хора, това не е спирачка, а стимул за още по-широк кръг от хора, които също толкова много не знаят и не могат, да кандидатстват за нещо, което бих нарекла “кану с черпаци”.

Същевременно в тези 12 години мутрите и мафията проникваха много дълбоко в държавния организъм. Ние нямаме една сфера, за която да кажем, че се управлява от професионалисти. Политическа партия ГЕРБ владее всички лостове за управление на държавата и за натиск върху гражданите. Тези лостове са много ефективни. В тази среда пробивът на формации като нашата се постига с много големи усилия и себераздаване и не толкова амбициозни и големи претенции.

След всичко това, което изброихте, идва логичният въпрос: какво задължително трябва да направи следващото Народно събрание, независимо дали ще се сформира устойчив кабинет или ще се върви към предсрочни избори?

Задължително трябва да се направят промени в избирателния закон. Тези промени трябва да включват улесняване на достъпа до гласуване, както на българските граждани в чужбина, така и на българските граждани в България. Ако ние бяхме предвидили дори само гласуване по пощата, щяхме да избегнем тези подвижни кутии, опашките, негласуването на голяма група хора. Трябва да предвидим сериозно машинно гласуване без дублиране и сумиране на резултати. Трябва да бъде изчистен и съставът на Централната избирателна комисия - тези безкрайни квоти, в които ГЕРБ има тотален контрол. Дали не е ли време да вкараме една изборна администрация, която е политически по-неутрална, но много по-грамотна? За да стане това е необходимо написването на черновата и прокарването ѝ през парламента. Това означава да бъдат структурирани и парламентарните комисии, иначе няма как да се завърти процедурата. Това предполага да бъде приет правилник на парламента, в крачка трябва да бъде ситуирано мнозинство, което да поеме контрола върху комисиите.

ГЕРБ междувременно попълва и подменя всякакви видове бордове. Това се извършва на скорост по време на цялата предизборна кампания, продължава и сега. Този процес трябва да бъде стопиран и върнат на изходна точка. Действията по разрушаване на крепостта ГЕРБ не могат да бъдат оставени само на едното служебно правителство, дори то да бъде с четири месеца продължителност. Много ще е хубаво, ако можем преди служебното правителство за 2-3 месеца хоризонт да сформираме едно преходно правителство, което да може да започне да върши тези “разрушителни работи” срещу превземането на Българската банка за развитие, АПИ, БЕХ, Фонд “Земеделие” - голямата касичка на ГЕРБ и източник на ресурси за натиск.

Струва ми се, че ще е добре, ако отидем на новите избори при едно отслабено състояние на ГЕРБ. Ако ние им оставим силовите структури и финансовия ресурс, битката ще продължи да е много неравностойна.

Политическите наблюдатели и социолози, щедро финансирани от ГЕРБ, тласкат нещата към бързи избори. На хората около Слави Трифонов се внушава, че те на следващи избори ще бъдат първа политическа сила. Тогава те ще бъдат първа политическа сила заедно с ГЕРБ. Ако минат и двата избора в кратки срокове, Бойко Борисов ще сложи Слави на паравана, запазвайки си цялата държава, абсолютно всички позиции и финансови възможности. Това трябва да се избегне.

Но оставаме с впечатлението, че ГЕРБ и БСП искат трите нови формации в парламента - “Има такъв народ”, “Демократична България” и “Изправи се! Мутри вън!” - да сформират кабинет на всяка цена. Това не издава ли страх от нови избори?

Ние с “Демократична България” и Слави събираме 92 мандата. Няма такова мнозинство.

Татяна Дончева: ГЕРБ събра огромен финансов ресурс, щавейки бизнеса

ГЕРБ събра изключителен ресурс. Събра го, щавейки бизнеса в продължение на 15 години. Това е огромен финансов ресурс. Срещу него не мож...

От БСП заявиха, че могат да ви подкрепят и без да имат министри.

Те ще дават мило и драго, защото Корнелия Нинова някак трябва да си запази поста. Но когато човек се хваща за такова правителство, трябва да е наясно, че във всеки един момент може да спре да бъде министър, което е хубаво - хората да бъдат изпълнени с чувството за временност във властта. Но трябва предварително да се разберем, че на нас ни е необходима стабилност и че тази стабилност без формацията на Слави не може да бъде постигната. Ако сред неговите хора битува разбирането, че те трябва да отидат на нови бързи избори, защото много им трябва да станат първа политическа сила, ние не можем да спрем този процес. Бойко Борисов има ход да върне мандата веднага, защото ако употреби своите 7 дни (за съставяне на правителство – б.р.), той ще ги даде на следващите да работят по свой вариант. Замислям се, ако бях кукловод, дали нямаше да препоръчам веднага ГЕРБ да върне мандата. Веднага и Слави да го направи след като е стимулиран с обещания, че ще бъде първи. И за да не се отиде на трети избори, да остане варианта да се приеме всякакво общо управление на ГЕРБ и Слави.

Да разбирам, че до момента не сте имали разговори с “Има такъв народ”?

Според мен никой не е разговарял с тях. Не мога да поставя под съмнение твърдението, че Слави е болен. Но това не влияе върху сроковете и определени неща трябва да бъдат договорени и организирани.

Вие как си обяснявате резултата на партията на Слави Трифонов?

Татяна Дончева: Като част от СИК Борисов има ангажименти към Маджовци, Маргини и подобни

„Като част от СИК Борисов има ангажименти към СИК – Маджовци, Маргини и всякакви продължения. Има ангажименти към Домусчие...

Трябва да погледнем народа си такъв, какъвто е. Формацията на Слави се вписва напълно в неговите вкусове и разбирания. Това е резултат от 30 години еволюция, между които 12 години управление на Бойко Борисов и кръга му. Очевидно нашият народ трябва да преживее серия разочарования, за да разбере, че когато ти трябва водопроводчик, трябва да си викнеш водопроводчик.

Вашата коалиция “Изправи се! Мутри вън!” е меко казано разнородна. Как ще изглежда нейното политическо бъдеще? Ще се произведе ли някакъв политически субект от нея?

Не. Аз смятам, че “Изправи се! Мутри вън!” не може да формира единен политически субект в перспектива. Може да формира група, която в парламентарни условия да се постарае да изпълни това, заради което беше създадено това обединение - отстраняването на мутрите и мафията във властта. Но мисля, че различията в позициите не могат да бъдат заличени. Не виждам защо това е лошо. Ние предварително сме афиширали, че нашите различия си остават и ние сме се събрали за тази задача. Както и в този парламент ще се наложи левицата и десницата да си сътрудничат. Смятам, че в името на демокрацията и на възстановяването на демократичните принципи в това няма нищо лошо.

 

Интервю на Александър Детев, Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

ТАСС: Повечето руснаци в България гласуваха за Путин

БСП: България час по-скоро трябва да отиде на избори

"Защо Министерство на културата е дарено на корумпираните простаци от ГЕРБ?": Велислав Минеков

Преговорите завършват в следващите 24 часа, ПП-ДБ не са съгласни с имена в кабинета (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика