Томислав Дончев: Картел на пазара на горивата може да е донесъл по-голяма загуба от КТБ

4644
Томислав Дончев: Картел на пазара на горивата може да е донесъл по-голяма загуба от КТБ
Снимка: БГНЕС

Ако влезем в детайлите, правителството още юни миналата година сезира КЗК, че има нещо нередно на пазара на горива. КЗК взе под внимание писмото и направи секторен анализ и на негова база тръгна разследването за картел. Това е едно смело решение, подчерта вицепремиерът Томислав Дончев, визирайки за какви големи компании става въпрос. Той обаче бързо уточни, че държавата трябва да е в ролята на силния. Ако има пречки пред свободната конкуренция, ощетеният е потребителят, каза вицепремиерът. Той обеща и пълно съдействие от правителството за КЗК.

Коментирайки оценка на Трайчо Трайков, Дончев заяви, че загубите от евентуален картел на пазара на горивата са всъщност по-големи, отколкото загубата от КТБ. Говорим и за пропусната полза, добави Дончев пред bTV.

Румен Гечев: Борисов си прави пиар с "картела за горивата"

Въпросът е дали вятърът на промяната е пиар акция или нещо нормално. Според нас това е пиар акция. Така червеният депутат и бивш минист...

Попитан ако в крайна сметка се докаже картел, вицепремиерът напомни, че КЗК може да налага много сериозни глоба. Припомняме, че глобата може да е до 10% от целия обем на всички приходи на виновната компания за последната финансова година.

Ако БЗНС откаже да подпише меморандума за коалиционното споразумение и военният министър Николай Ненчев подаде оставка, това няма да дестабилизира кабинета. Не вярвам, че това би създало нестабилност на кабинета. Опитвам се да следя процесите около РБ, признавам динамиката ми е трудна, но не мисля, че ще създаде проблеми за кабинета – би могло да предизвика турболенции. Това разчупено мислене, че колегата продължава да бъде министър, но е лишен от политическа подкрепа е трудно обясним, допълни Дончев по въпроса с бъдещето на правителството.

По темата „КТБ” Томислав Дончев си призна, че все още не е прочел в детайли доклада на AlixPartners. Според него докладът помага „да се гонят” загубените пари от КТБ. AlixPartners има за задача „да обозначи посоката”, в която да се преследват парите, добави вицепремиерът. Той не се ангажира с оценка колко от парите могат да бъдат върнати.

Относно спрените обществени поръчки Томислав Дончев напомни, че поръчките могат да бъдат спрени от съответния орган. За всяка от спрените процедури има формални и технически причини за спиране, защити Дончев решението на Бойко Борисов да бъде Краля Слънце.

КЗК посочи седем компании като вероятни участници в картел за горивата

Буквално малко след като се разшумя за искането да се разследва по същество за картел на пазара на горивата, Комисията за защита на кон...

Ако самите олигарси са в тясна връзка или присъстват в политическия живот, това прави назоваването им по име по-трудна задача. Така Томислав Дончев се измъкна от въпроса дали познава олигарси в България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика