Юрист: Има начин депутатите да бъдат принудени да спазват зеления сертификат

12054
Юрист: Има начин депутатите да бъдат принудени да спазват зеления сертификат
Снимка: БГНЕС

Законът и Правилникът на Народното събрание дават права на неговия председател да въведе необходимия ред. Така адвокат Андрей Дамянов, член на УС на Националната пациентска организация, коментира по БНР достъпа на народни представители до сградите на парламента със зелен сертификат според новите изисквания. За Дамянов стои въпросът дали има смелост определени правила да бъдат наложени.

"Въпрос на желание е, дали прокуратурата и органите на МВР имат желание да влязат в пряк досег с представителите на властта, защото все пак знаете там има имунитети, има и предварителна подготовка да кажем, има съпротивителни мерки на част от народните представители. Така че ще бъде сложен този въпрос как биха били приложени тези мерки. В прерогативите на председателя на НС е да опрдели реда и начина, по който се влиза в Народното събрание, включително и с преграждане на пътя, в юридически смисъл, не в механичен аспект, на пътя на хора, които не отговарят на определени изисквания, дори това да бъде сертификат. Тук вече въпросът е политически."

Припомняме думите на адв. Николай Хаджигенов по същия повод:

"От една страна народният представител не може да бъде спрян да изпълнява задълженията си по никакъв повод. От друга обаче депутатите не са богоизбрани и не работят на Олимп. Тоест, това, което е за всички граждани, това е и за тях. Според мен председателят на парламента е този, който трябва и може да отстрани депутатите, които са без зелен сертификат. Това е в неговите правомощия”, заяви за Actualno.com бившият депутат и народен представител Николай Хаджиегнов. Според него председателят може да разпорежда на квесторите, да лишава от възнаграждение или да налага друго дисциплинарно наказание, описано в правилника за дейността на Народното събрание. "Със сигурност председателят на парламента може да не допуска депутати без сертификати. Той може да разпорежда на квесторите, защото това е тяхно задължение", добави юристът.

А ето и едно алтернативно мнение:

"Народните представители се ползват с имунитет и неприкосновеност и спрямо тях не може да бъде налагана мярка на физическа сила. Единственото, което може да се направи срещу тях, е да заключат вратите на парламента и да не се допуска никой", заяви за Actualno.com бившият конституционен съдия и преподавател по конституционно право Пламен Киров. Според него председателят на НС не може да се разпорежда и да издава подобни разпореждания. "Той може да налага само съответните дисциплинарни мерки в хода на пленарните заседания, но да забрани на някой депутат да влезе в сградата…. нека да се опита! Ще ми бъде много интересно да видя какво ще стане", допълни конституционалистът. Според него, никой не може да спре депутатите ако те поискат да влязат в парламента без зелен сертификат "Служителите на НСО не могат да пазят входа на парламента от народните представители. Те го охраняват за да могат да им осигурят комфортна обстановка и за да не е застрашена сградата - те я охраняват. В този смисъл гардовете помагат, а не пречат на депутите. Мисля, че ако някой се опита да попречи на народен представител, ще влезе в капан и не разбирам, защо трябваше всичко това да си го причиняват", завърши той.

За промяната в режима на сертификатите на европейско ниво от 1 февруари Андрей Дамянов посочи:

„Беше удачният момент ние да уеднаквим нашата практика с тази на ЕС, като по този начин щеше да бъде уеднаквен и режимът на нашето пътуване.“

В отделните държави има разнопосочна практика, поясни Дамянов.

Вход свободен: Депутати от "Възраждане" влязоха в парламента, без да показват COVID сертификат

Нов режим на влизане в парламента е в сила от понеделник – 24 януари. Днес е първият ден с пленарно заседание, в който ще се влиз...

„Давам пример Англия, която съвсем наскоро заяви намерения, че тези сертификати ще бъдат премахнати. Франция обаче тръгва в другата посока.“

Според Андрей Дамянов засега е оправдано сертификатът на получилите бустерна доза да е безсрочен (за разлика от срочния сертификат на хората с две дози ваксина), защото все още няма яснота колко дълга ще бъде ефикасната защита.

Във връзка със заканата на заведенията да бойкотират поредната ограничителна за тях заповед на РЗИ Дамянов подчерта, че „хората имат право, сметките за ток, така или иначе, ще дойдат да бъдат плащани“.

„Ако бизнесът не работи, те няма как да си платят текущите сметки. В случая обаче понятието дискриминация в България се употребява за щяло и за нещяло. Тук не е налице дискриминация. (…)Въпросът е много щекотлив. Наистина, ако в теоретичен план приемем, че хората, които влизат в заведенията и имат сертификат, означава, че са ваксинирани и вероятността да се заразят е по-малка, по-леко да бъде прекарано това заболяване, се противопоставя на тези мерки, че до 10 часа бизнесът трябва да затвори.“

„За да може да работи бизнесът, трябва да има здрава нация. за да има здрава нация, трябва да се спазват някакви мерки. Тези мерки са в рамките на закона, напълно в съответствие с всякакви норми: морални, етични, медицински, дори в юридически аспект. И цялата тази истерия ми се струва твърде нелепа и ми стои като целенасочен опит в нашето общество да бъде вкаран допълнителен клин и по-лесно да бъде манипулирано, управлявано“, коментира Андрей Дамянов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика