X
 
 

Затягат правилата за получаване на социални помощи

1622 0
Затягат правилата за получаване на социални помощи
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова
На последното за седмицата пленарно заседание депутатите ще гласуват на второ четене промените в Закона за социалното подпомагане, предвиждащи затягане на правилата за получаване на социални помощи у нас, предаде БГНЕС.

Част от предложенията са на ГЕРБ и предвиждат получаването на социални помощи да се обвързва с редовното посещение на децата в задължителните форми на училищно и предучилищно образование.

11 000 деца обикалят Европа, вместо да ходят на училище

11 000 деца не ходят на училище, защото обикалят Европа заедно с родителите си, които са сезонни работници. Това обяви зам.-министърът ...

Според новите текстове, ако само 3 дни в месеца детето не ходи на училище или натрупа 5 неизвинени отсъствия по неуважителни причини, социалните помощи ще се спират за период от една година. Еднократната помощ за първокласник пък ще се изплаща вече на две равни части – в началото на първи и втори учебен срок, а целта е да се задържат децата в училище.

Втората група предложения идват от „Обединени патриоти“, откъдето настояват на всички трайно безработни лица, които получават месечни помощи, да се извършва ежегодна оценка от служител на Агенцията за социално подпомагане по критерии, утвърдени от трудовото министерство.

Заедно с нея ще бъдат поставяни и годишни задачи за повишаване на грамотността и трудовата квалификация. Така, ако безработният получи две последователни отрицателни оценки, размерът на получаваните от него помощи ще бъде намален с 50% за срок от една година.

В рамките на пленарното заседание депутатите ще обсъдят и промените в Кодекса за социално осигуряване, с които се създава възможност за хората, подаващи заявление за отпускане на пенсия с начална дата след 31 декември 2018 г., да изберат размерът на пенсията им да бъде определен с индивидуален коефициент, изчислен по „стария" ред. Това означава да се включва дохода за трите най-благоприятни години преди 1997 г. и на целия доход от 01 януари 1997 г. до пенсионирането им.

Първо четене: Без или с малко социални помощи, ако не ходиш на училище или на работа

Парламентът засега не прие получаването на социални помощи задължително да е обвързано само ако децата редовно ходят на училище или пре...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално