13 кандидати за съветници в Разградско били сътрудници на ДС

3640
13 кандидати за съветници в Разградско били сътрудници на ДС
Снимка: БГНЕС

13 кандидати за общински съветници в област Разград, трима от които са част от местните парламенти в момента, са сътрудничили на Държавна сигурност, става ясно от обявения от Комисията по досиетата списък.

Комисията е извършила проверка на кандидатите за общински съветници, регистрирани от ОИК за местни избори 2015 г. и публикува на страницата си списъка с имената на тези, които са имали връзка със службата. Проверени са 383 лица, 269 не са подлежали на проверка, пише Topnovini.bg.

До момента 12 500 са установените лица с досиета в Държавна сигурност

Председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов обяви, че за осем години работа са установени 12 500 лица, обвързани с Държавн...

Кандидатът за общински съветник в община Разград, издигнат от "Кауза Разград" Бранимир Каменов Фиданов е бил агент на ДС с псевдоним Стамен.

Данчо Маринов Йонков, който е член в момента на местния парламент в Лозница от ГЕРБ е сътрудничил на ДС като осведомител под псевдонима Димитров.

Съдържател на явочна квартира с псевдоним Ягода е бил бившият зам.-областен управител на Разград Иван Борисов. Той бе кандидат за съветник в община Кубрат, издигнат от БСП.

В структурите на Държавна сигурност като щатен служител е бил и кандидатът за общински съветник в община Разград, издигнат от КП "Движение за радикална промяна „Българска пролет” Костадин Тодоров Николов.

Настоящият кмет на Благоево Момчил Мизурски е бил агент на Държавна сигурност под псевдонима Павлов. Той бе издигнат от БСП и за кандидат за общински съветник в община Разград, а принадлежността му бе обявена с предишни решения на комисията.

Обявиха агентите на Държавна сигурност и в местната власт на Разград

Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните ...

Кандидатът за общински съветник в община Кубрат, издигнат от ГЕРБ Николай Пенев Атанасов е работил за службите като щатен служител. Агент на ДС под псевдонима Бел-Ами е бил и кандидатът за общински съветник в община Самуил, издигнат от Партия "Национално движение за права и свободи" Нуридин Хасан Чолак.

В структурите на ДС като агент е била и Нюсрет Исмет Мустафа-Салим. Кандидатът за общински съветник в община Разград, издигната от ДПС е носила името Адвоката. Принадлежността на Нюсрет Салим към службите също беше обявена с предишни решения.

Петър Филипов Чолаков, кандидат за общински съветник в община Завет от ВМРО-БДН, е бил съдържател на явочна квартира. Той се е наричал Явор. За ДС като секретен сътрудник и агент под псевдонимите Гюнеш и Олег е работил кандидатът за общински съветник в община Исперих от "Обединена България" Реджеб Назиф Феим.

Кандидатът за общински съветник в община Лозница, издигнат от ДПС Севди Ибрахимов Мюсрефов, който е част от местния парламент в момента е бил в структурите на ДС като агент с името Юлиян. В Общинския съвет на Цар Калоян успя да влезе и кандидатът на Реформаторския блок Селяйдин Хюсеинов Кумалиев. Той е работил за Държавна сигурност като агент Стефан.

Слави Петров Славов, кандидат за общински съветник в община Разград, издигнат от КП "Движение за радикална промяна „Българска пролет” е бил щатен служител.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com