Реставрират Ибрахим паша джамия, построена от български майстори преди 400 г.

23216
Реставрират Ибрахим паша джамия, построена от български майстори преди 400 г.
Снимка: Уикипедия

Областната администрация в Разград търси кой да реставрира един от най-старите мюсюлмански храмове в България - Ибрахим паша джамия. Тя е построена през 1616-1617 година от български майстори от село Пороище.

Затворена е от 1984 г. както за вярващи, така и за туристи.

Реставрират Ески Джамия в Дупница, ползвана като затвор, склад, игрален салон

Поръчка за реставрация на Ески Джамия като недвижима културна ценност от местно значение обяви кметът на Дупница инж. Методи Чимев. Се...

Изградена е преди 400 години по поръка на местния феодал Ибрахим паша по времето на султан Сюлейман І. Тя е забележителен образец на класическата османска архитектура от 17 век.

Легендата разказва, че когато била довършена джамията Ибрахим паша наредил да бъдат убити майсторите й, за да не повторят изяществото й. Дюлгерите от Пороище разбрали за неговите намерения и си направили дървени криле, с които да избягат. Един ден литнали към планината. Но брадвите, които привързали към крилете, натежали при летенето. Майсторите не успели да стигнат до планината, за да се спасят.

На метри пред храма е издигнат впечатляващ мемориал на майстор Манол с разпънати криле.

Сега областният управител на Разград Гюнай Хюсмен е обявил инженерингова поръчка на стойност 1 980 000 лв. за проектиране, СМР и авторски надзор при консервация, реставрация и адаптация на храма. Той е със статут на недвижима културна ценност от национално значение. Публична държавна собственост е от 3 април т.г.

Ибрахим паша джамия се намира в центъра на Разград. Тя е със застроена площ 376 кв. м. В имота попада още една сграда със смесено предназначение и застроена площ 1051 кв. м.

Възобновяват изграждането на новата джамия в Асеновград

Възобновяват изграждането на джамията на улица „Цар Иван Асен II“ в Асеновград. След 8-годишно прекъсване, към този момент,...

Има 57 прозореца по стените и в основата на купол. В техническата документация за обекта пише, че броят им не е случаен. Той е произведение на числата 3 и 19 – 3 като символ на арабските букви в „Аллах“ и 19 като броя на буквите във формулата „В името на Аллах, Всемилостивия, Милосърдния“ (на арабски).

В каменните стени са оформени над 50 къщички за птици. Това пък се свърза с вярванията за превръщане на душата в птица.

„През 1986 година при редовни археологически проучвания, проведени от Зл. Генова във връзка с планирани консервационно-реставрационни дейности, са открити основите на по-стара постройка, която може да бъде определена като джамия с минаре, преддверие и тюрбе към северозападната стена. Археологически сондажи през 2001 г., проведени от д-р Б. Петрунова и Г. Радославова, потвърждават версията за по-стара джамия с датировка първата половина на XVI в.“, се сочи още в документацията.

На 5 август 2015 г. служители на община Разград установиха, че е разбита входната врата на Ибрахим паша джамия. Изрязани бяха част от металните заграждения на входа, за да проникнат в храма. Извършени бяха нелегални ремонти.

Подът на помещението бе бетониран и по този начин бяха съсипани разкритите археологически разкопки. Извършени бяха бояджийски ремонти по автентичните дървени конструкции и колони.

Събират средства за реставрация на стенописите в църквата в Павел баня

Инициативни служители от храм “Рождество Богородично” в курортния град Павел баня, Старозагорско, са започнали кампания по ...

За извършител бе посочен бизнесменът от Дулово Бюрхан Ариф Сюлейман, който се представял за салафит. Заедно с четирима работника за 10 дни те циментирали основите на джамията и повредили редица автентични орнаменти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РАЗГРАД:

Извънредна проверка в Разград по сигнал за миризми

Бедстващи хора: Евакуираха 9 души, сред които и деца в Разград

Балотажът в Разград: Добрин Добрев печели местния вот

Решено: ГЕРБ против ПП-ДБ в Разград - подкрепя кандидата за кмет на БСП (СНИМКИ)

Балотаж в Разград между кандидата на ПП-ДБ и независим. Коалицията удари и ДПС в общинския съвет (СНИМКИ)

С финансови средства по ПРСР (2014-2020 г.) е закупено ново оборудване за 3D печатно студио в Исперих

Всички кандидати за кмет и общински съветници на местните избори 2023 в Разград

Отменена е забраната за къпане в язовир „Пчелина“, водата е с отлично качество

Ръст при катастрофите със загинали и ранени в област Разград

ДПС е първа сила в Разград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com