Роджър Уотърс се появи на концерт с нацистки костюм, германската полиция го разследва (ВИДЕО)

7027
Роджър Уотърс се появи на концерт с нацистки костюм, германската полиция го разследва (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Бившият басист на Pink Floyd Роджър Уотърс се забърка в пореден скандал. Германската полиция го разследва, след като 79-годишният музикант се появи с униформа на нацистката СС по време на концерт в Германия.

На 17 май в Берлин Уотърс носеше черна униформа с червена лента на ръката, подобна на тази на нацистите на Хитлер. Също така насочи реплика на картечница към публиката.

Германия забранява показването на нацистки символи, но законите на страната допускат изключения по артистични или образователни причини. Уотърс заяви, че изпълнението му е имало за цел да покаже "противопоставяне на фашизма".

След концерта в берлинската зала Mercedes-Benz Arena говорителят на германската полиция Мартин Халвег заяви: "Разследваме по подозрение в подбуждане на обществена омраза, тъй като дрехите, носени на сцената, биха могли да се използват за възхваляване или оправдаване на нацисткото управление, като по този начин се нарушава общественото спокойствие. Облеклото прилича на облеклото на офицер от СС", добави той, цитиран от BBC.

Червената лента на ръката на Уотърс имаше два черни кръстосани чука върху бял кръг - облекло, което той е носил и на други концерти преди години.

Роджър Уотърс критикува остро Франкфурт след отменен концерт, завежда дело

Музикантът и съосновател на групата Pink Floyd - Роджър Уотърс, разкритикува остро град Франкфурт, че е отменил негов концерт заради ан...

Символите са подобни на тези, които се появяват върху костюмите във филма "Стената" от 1982 г., създаден по едноименния албум на Pink Floyd и с участието на колегата му музикант, превърнал се в активист, Боб Гелдоф. В една от сцените Гелдоф играе рок звезда, която халюцинира, че води фашистки митинг.

Полицейските власти заявиха, че след като обвиненията бъдат разгледани, случаят ще бъде предаден на прокурора, който ще реши как да процедира.

По време на изпълнението в Берлин на голям екран се появиха имената на няколко починали хора. Сред имената беше и Ане Франк - еврейската тийнейджърка, която умира в нацистки концентрационен лагер по време на Втората световна война.

По-късно Министерството на външните работи на Израел разкритикува музиканта: "Добро утро на всички, с изключение на Роджър Уотърс, който прекара вечерта в Берлин, осквернявайки паметта на Ане Франк и 6-те милиона евреи, убити по време на Холокоста".

В Twitter Уотърс написа: "Елементите на моето изпълнение, които бяха поставени под въпрос, са съвсем ясно изявление в опозиция на фашизма, несправедливостта и фанатизма във всичките му форми...". И добави, че това било характерна черта на концертите му още от "Стената" на Pink Floyd през 1980 г. Уотърс отдаде почит и на движението "Бяла роза" - съпротивителна група по време на нацисткия период.

Роджър Уотърс пред ООН: Инвазията в Украйна е противозаконна, но е провокирана

Съоснователят на Pink Floyd Роджър Уотърс се изказа вчера пред Съвета за сигурност на ООН по покана на Русия и заяви, че нейната инвази...

През последните седмици музикантът обикаля градове в Германия в рамките на турнето си "This Is Not A Drill". Изпълненията обаче бяха противоречиви. Мюнхен и Кьолн се опитаха да отменят концертите, след като еврейски организации - като Централния съвет на евреите - го обвиниха в антисемитизъм.

"Фактът, че някои от управляващите в Германия и някои по нареждане на израелското лоби ме нападнаха, като погрешно ме обвиниха, че съм антисемит, и се опитаха да отменят концертите ми, ме натъжава", заяви Уотърс по-рано във Facebook. "Разхождайки се из Мюнхен вчера следобед, не можех да се отърва от усещането, че се намирам в присъствието на Големия брат. Това оставя лош вкус".

Уотърс ще изнесе последния си концерт в Германия в неделя вечерта във Франкфурт. Пред мястото на събитието обаче са планирани демонстрации, след като юридическият опит на града да спре изпълнението се провали.

ОЩЕ: Съдът се произнесе: Концертът на Роджър Уотърс във Франкфурт трябва да се проведе

В миналото Уотърс е правил доста противоречиви коментари. След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна миналата година той написа отворено писмо до първата дама на Украйна Олена Зеленска. В него заяви, че "крайните националисти" в страната "са насочили страната ви по пътя към тази катастрофална война". През февруари, по време на реч пред ООН, той повтори спорното си твърдение, че нахлуването на Русия е било "провокирано".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЦЕНА:

“ПоетиТе” тръгват на лятно турне през юли

Устата нападна Народния театър: Кой позволи на Джон Малкович да се гаври с българите?

Стефания Колева и Деян Ангелов представят новия стендъп театър "Без гаранция"

Световноизвестният режисьор Деклан Донелан поставя "Медея" в Народния театър

Калин Сърменов с невиждана почит към българските театрали (СНИМКИ)

Обновеният Театър Азарян представя първа премиера

Джон Малкович проведе кастинг с трупата на Народен театър "Иван Вазов"

Спектакълът "Анна - непоправимата" за Анна Политковская с нови две дати

Миланската опера "Ла Скала" с нов директор

Актьорът Любен Кънев с дебют на West End в Лондон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com