Съдът се произнесе: Концертът на Роджър Уотърс във Франкфурт трябва да се проведе

3005
Съдът се произнесе: Концертът на Роджър Уотърс във Франкфурт трябва да се проведе
Снимка: Getty Images

Франкфурт няма право да отмени концерта на Роджър Уотърс, насрочен в зала "Фестхале" за 28 май. Това реши местен административен съд, като посочи, че такива правомощия нямат нито градът, нито провинция Хесен, чийто икономически център е той. В решението на съда се казва, че местните власти са задължени "да направят възможно провеждането на концерта на Уотърс", както е било договорено по-рано.

79-годишният бивш фронтмен на легендарните Pink Floyd се сблъска с подобни проблеми и в други германски градове, но тамошните му изяви не са били сериозно застрашени. Турнето му "This Is Not a Drill" включва шест дати в Германия, като Франкфурт е последната спирка.

През февруари тази година властите във Франкфурт и провинция Хесен обявиха, че едностранно отменят концерта на Уотърс, като посочената причина бе поведението на Роджър Уотърс, който многократно призовава за културен бойкот на Израел, критикува политиката на страната и подкрепя британския клон на "Артисти за Палестина". На повече от 200 концерта музикантът пусна балон във формата на прасе с изображения на звездата на Давид.

Мястото на планирания концерт също предизвика бурно недоволство във Франкфурт. В дните след Кристалната нощ през 1938 г. 3000 еврейски мъже от Франкфурт и района са доведени във фестивалната зала, малтретирани са и по-късно са депортирани в концентрационни лагери. Много от тях са убити, пише Дойче веле. 

Съдът във Франкфурт обаче постанови, че макар шоуто на Уотърс да включва символи, свързани с националсоциализма, няма никакви доказателства, че музикантът прославя нацистите или се идентифицира с нацистка идеология, както и че използва каквато и да било нацистка пропаганда в концертите си. Да му бъде отказан достъп до залата е нарушение на неговата свобода на изразяване като артист, казва още съдът, пише Fakti. 

Роджър Уотърс критикува остро Франкфурт след отменен концерт, завежда дело

Музикантът и съосновател на групата Pink Floyd - Роджър Уотърс, разкритикува остро град Франкфурт, че е отменил негов концерт заради ан...

В изявлението на съда се посочва, че макар да е "особено лош вкус" концертът на Уотърс да се провежда на място, където са били задържани и тормозени над 3000 евреи, спектакълът "не би наранил човешкото достойнство на тези хора".

ОЩЕ: Роджър Уотърс е презаписал "The Dark Side of the Moon", но без Pink Floyd

Самият Роджър Уотърс настоява, че не е антисемит, а лондонският му мениджър нарече обвиненията на Франкфурт и Хесен "безпочвени". Междувременно, преди да се произнесе съдът, петиция събра хиляди подписи в подкрепа на Уотърс. В негова подкрепа се подписаха знаменитости като Ерик Клептън, Сюзън Сарандън, Ноам Чомски и бившият му колега от Pink Floyd Ник Мейсън.

Мюнхен, Кьолн и Хамбург също се изправиха пред дилема дали да позволят концертите от турнето "This Is Not a Drill", но взеха решение в полза на провеждането им (което им навлече немалко критики).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШОУБИЗНЕС:

Упи Голдбърг: Знам, че съм много сладка, но не си търся гадже

Кейт Бекинсейл слага край на спекулациите за външния си вид (ВИДЕО)

Дженифър Анистън разкри точно какво яде, за да поддържа идеална фигура

Почина една от звездите на "Властелинът на пръстените" и "Титаник" (ВИДЕО)

Как Марк Зукърбърг успя да докаже, че не е робот (ВИДЕО)

Кевин Спейси с нови обвинения за непристойно поведение спрямо мъже (ВИДЕО)

Първи думи на Венелин Венков след новината, че напуска "Ку-Ку бенд"

Продават имението на Матю Пери, в което той така и не успя да живее

Наградата, за която Ози Озбърн отчаяно мечтае

Разпад: Венков и Невена напускат "Ку-ку бенд"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com