Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Устата нападна Народния театър: Кой позволи на Джон Малкович да се гаври с българите?

24 април 2024, 15:43 часа • 5500 прочитания

Рапърът Иван Динев - Устата избухна в социалните мрежи срещу актьора и режисьор Джон Малкович и Народен театър "Иван Вазов". Причината е новата пиеса "Оръжията и човекът", за която наскоро приключи кастингът за актьори от трупата на театъра. Пиесата е писана от световноизвестния ирландски драматург Бърнард Шоу, но според Устата това е пълна гавра с българите.

Под поста му бързо се включи Иво Сиромахов, който е на точно обратното мнение относно пиесата. Двамата заформиха цивилизован разговор на тема: "Гаври ли се пиесата на Бърнард Шоу с българите или не?".

Още: Отрязаха за американска виза рапъра Устата заради песен? (СНИМКА)

Гаври ли се Джон Малкович с българите?

Кой позволи на Джон Малкович да се гаври с българите в Народен Театър „Иван Вазов“? Отворено писмо от Иван Динев -...

Posted by Ivan Dinev Ustata on Friday 19 April 2024

"Кой позволи на Джон Малкович да се гаври с българите в Народен Театър "Иван Вазов"?", пише Устата в своя Facebook. Под формата на отворено писмо, адресирано до директора на театъра Васил Василев и служебния министър на културата Найден Тодоров рапърът отправя питане защо точно тази пиеса на Шоу се поставя у нас. Според Устата тази пиеса "съвсем открито се гаври с българите като нация и то по време на Сръбско-Българската война през 1885 година. Бърнард Шоу е носител на Нобелова награда за литература но е „абсолютен невежа по география и история“ – това не са мои думи, а на самия него. Нямам представа дали заради „шоуто“ в името си избира Българо-Сръбската война за действие на своята пиеса, но в нея въпреки непознаването на България и българите което самият той никога не е крил, съвсем целенасочено се обижда българската нация от онова време с изтъкването на нелепи факти като това, че цял живот не се къпят, че в България има сериозна съпротива на сапуна, че домовете им са обзаведени безвкусно, че липсата им на хигиена ги прави варвари, че имат една единствена библиотека в цялата страна само с два рафта и няколко оръфани книги на нея."

Още: Джон Малкович с отличие за принос в развитието на българската култура

Според рапъра пиесата е била забранявана и освирквана от български студенти в Берлин и Виена. "Проблемът с Бърнард Шоу тогава, а и с Джон Малкович днес, е че те се гаврят с една нация и нейните национални герои. Но най-големият проблем е за Директора на Народния Театър и за всички нас като българи – това ли трябва да аплодираме в салоните? Замислете се чие име носи Народният Театър и какво е написал Иван Вазов по същото това време в "Новото гробище над Сливница", пише още Устата.

А за финал рапърът пише: "Тази пиеса е обида за всеки българин и не бива да бъде допускано тя да бъде поставяна на която и да е сцена в България, най-малко на тази на Народния Театър „Иван Вазов“. Обратното не само би означавало,че сме съгласни с написаното в нея, а и че сме народ, който сам не уважава себе си и предците си, загинали за неговата свобода."

Още: Устата попиля Ицо Хазарта с тази история от миналото им със Софи Маринова

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес