Живакът е унищожил видовете преди 250 млн. години

16463
Живакът е унищожил видовете преди 250 млн. години

Учени от Канада са открили нов виновник за най-масовото измиране на видове на Земята преди 250 милиона години - живака, пише сп. "Нейчър джиосайънс".

Тогава проникване на елемента в екосистемите е довело до изчезването на почти всички морски и повечето сухоземни видове.

Какво ни готви науката през 2012-а

Обобщавайки големите научни постижения в света през 2011 година, научният сайт Ars Technica, цитиран от БТА, изброява и някои от главни...

"Досега никой не е изследвал ролята на живака като потенциален виновник за масовото изчезване на видове. По това време вулканичната дейност е била най-силната в историята на Земята. Днес вече знаем, че най-големият източник на живак са вулканичните изригвания", казва Стив Грабси, съавтор на изследването от университета на Калгари.

Учените изчисляват, че освободеният тогава живак е бил 30 пъти повече, отколкото от съвременната вулканична активност. Процентът на отлагане на живак в края на периода перм е бил значително по-висок в сравнение с днешните емисии в резултат на човешката дейност.

"В наши дни ние допринасяме за увеличаване на нивата на елемента чрез индустриалните емисии. Това е предупреждение за всички обитатели на Земята", казва друг член на изследователския екип, Беноа Бошан. Каквото и да се случи, изследването е показателно и за силата на живота на Земята.

"Това е история и за оцеляване и възраждане. След претоварването на екосистемите и измирането на повечето живи форми, океаните въпреки всичко са успели да се самопочистят и да преминат на следващата фаза от живота", пишат изследователите.

ГМО пеперуди изработват коприна, здрава като стомана

Учени от университета на Уайоминг, САЩ, създадоха нов вид генно модифицирани копринени пеперуди, които могат да изработват свръхздрави...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com