При жените, равнодушни към секс, мозъкът работи различно

70062
При жените, равнодушни към секс, мозъкът работи различно

Женската секс апатия може да възникне поради това, че в мозъка са прекалено активни зоните, които анализират сексуалните стимули и потискат непосредствения отговор на тях.

Около 20% от жените в света страдат от сексуални разстройства, които може да се характеризират като общо равнодушие към секса. Тези жени не просто „не искат“ или се „страхуват“; те дори не мислят за интимни ласки. Особено често се случва това с тези, които приближават границата на менопаузата.

Ричард Гиър: Преди бях много палав, сега съм семеен

Холивудската звезда Ричард Гиър признава, че вече е семеен мъж и това му харесва. "На снимачната площадка съм труден характер. Перфекц...

Понижаването на сексуалната активност, естествено, ги кара да мислят, че нещо с тях не е наред, но засега няма ефективна терапия за повдигане на сексуалния интерес.

Изследователи от няколко американски научни центъра под ръководството на Макъл Даймънд, представляващ Медицинския колеж при Georgia Regents University, са опитали да разберат има ли физиологични отклонения при жените, страдащи от описаните сексуални дисфункции. Нормално е да се смята, че причината за дисфункцията се крие в особености на работата на мозъка и учените поканили 16 дами, десет от които имали явни симптоми на равнодушие към секса. Изследователите наблюдавали как работи мозъкът им при гледане на еротично видео.

В сп. Fertility and Sterility авторите съобщават, че при сексуално равнодушните жени се наблюдава активност в тези участъци от мозъчната кора, които отговарят за вниманието и размислите над собствените емоции и мисли.

Как са правили секс динозаврите?

Най-големите животни на планетата са били динозаврите. Шията на аргентинозавъра е достигала почти два метра, а самият той е бил дълъг 3...

Според думите на учените при такъв род сексуални разстройства се отбелязва повишена „аналитична“ реакция на собствените сексуални желания. Освен това свръхактивни са зоните, отговарящи за емоционалното състояние при депресия, апатия, чувство за болка и т.н. Още една активна зона е амигдалата, която също участва във формирането на емоциите, както и в обучението и запомнянето.

При жените с нормално отношение към секса се възбуждали други зони от мозъка – таламусът, който отговаря за превключване на сензорните и моторните сигнали и участва във формирането на сексуалната възбуда, както и парахипокампалната гънка, задействана в процесите на запаметяване и припомняне на запомненото. Изследователите подчертават, че всички доброволки били хетеросексуални, имали сериозни отношения и никога преди не били гледали еротично видео. Страдащите от сексуална дисфункция били средно на 37 години, а здравите – на 29.

Като цяло може да се каже, че при обикновените жени сексуалният стимул предизвиква по-непосредствена емоционална реакция, опираща се на предишни спомени на тази тема. Докато при жените с понижено сексуално желание това води до потискане на емоционалния отговор, сякаш са изпитвали стрес.

Активността на мозъка била наблюдавана с магнитно-резонансен томограф, който определял кръвоснабдяването в различни участъци от нервната тъкан и във връзка с това е издигнато предположението, че психологическата настройка към секса може да се коригира, ако се подобри кръвоснабдяването са съответните мозъчни зони.

Британски учени: Мозъкът на птиците е сходен с този на хората

Британски учени достигнаха до извода, че мозъкът на хората има сгодна структура с този на гълъбите, съобщава научното списание Frontier...

Такива препарати съществуват за мъже, а сега трябва да се измисли терапия и за жените, отбелязва Medical Xpress.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com