Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Земята е била бомбардирана от Космоса

04 юни 2012, 10:17 часа • 20032 прочитания

Повишеното съдържание на радиоактивния въглерод 14 в годишните кръгове на древни японски кедри свидетелства за това, че Земята е преживяла "бомбардировка" от космически лъчи през 774 – 775 година от н.е., съобщават физиците в статия в Нейчър /Nature/, предаде БГНЕС.

Дърветата и другата растителност са много чувствителни към промяната на условията, при които растат – повишаване или намаляване на температурата, енергията на слънчевата радиация и други фактори.

Всички тези събития се отразяват на формата и дебелината на годишните кръгове - слоевете дървесина, които се формират през всеки сезон на растеж. Приема се, че тъмните кръгове означават неблагоприятни условия, а светлите – благоприятни условия на средата.

Група физици под ръководството на Фуса Мияке /Fusa Miyake/ от университета в Нагоя /Япония/ разучила внимателно годишните кръгове на две древни японски кедрови дървета, с цел да определят точна дата на "удара" от космически лъчи, който се предполага, че се е случил между 750 и 820 година от н.е.

Както обясняват физиците, епизодите на продължителен обстрел с частици с извънземен произход обикновено се съпровождат с повишение на дела на тежкия радиоактивен изотоп въглерод 14 в дървесината и меките тъкани на растенията.

Ръководени от тази идея, физиците разделили на отделни годишни кръгове тънки отрези от два японски кедъра, расли през Средновековието.

В единия случай те използвали парченца дървесина за определяне на годишните колебания на въглерод 14, а във втория – измерили средната концентрация на тежкия изотоп на въглерода на всеки две години между 750 и 820 година от н.е.

Редактор: Яна Баярова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес