Путин обяви цел пред Русия - да стане водеща държава в технологично отношение

5364
Путин обяви цел пред Русия - да стане водеща държава в технологично отношение
Снимка: iStock/Guliver

Руският президент Владимир Путин участва в среща, посветена на развитието на технологиите в областта на изкуствения интелект, организирана от "Школа 21", основана от Сбербанк.

Преди срещата на Путин беше показана изложба на последните разработки в тази област. Държавният глава на Русия беше посрещнат от цифров аватар на банката - виртуална телевизионна водеща на име Елена, създадена в Русия с помощта на технологии за изкуствен интелект, предаде БГНЕС.

Неудобните въпроси, на които Путин не отговори

На 7 юни се проведе 16-та "Пряка линия" по време, на която руският президент Владимир Путин отговаря на въпроси наживо. Все пак имаше и...

На Путин бе показана работата на системата за анализ на транспортния трафик в Москва, технологията за търсене на заподозрени и безопасността на движението. В допълнение, на президента бяха показани няколко иновативни продукта, включително невронна каска, която помага на пациентите с травма на главата да се възстановят.

В началото на срещата президентът отбеляза, че страните-монополисти в изкуствения интелект в бъдеще ще станат "господари на света". Путин добави, че не е случайно, че много страни вече са приели планове за действие за развитието на такива технологии. Според него Русия трябва да има технологичен суверенитет в областта на изкуствения интелект. По-специално, за това е необходимо значително увеличаване на финансирането, създаване на стимули за частни инвестиции и развитие на корпоративната наука и научноизследователската дейност.

Руският президент подчерта, че Русия трябва да се превърне в една от ключовите държави за решаване на най-трудните научни проблеми с участието на учени от цял свят, както и за „изграждане на персонален и интелектуален потенциал“. Той добави, че световните учени ще могат да работят в математически центрове, които през следващата година ще се появят в Москва, Санкт Петербург, Сочи и "ще допълнят вече съществуващото".

Путин заяви, че в следващите пет години страната трябва да заеме водеща позиция в областта на компютърното развитие, включително в областта на киберсигурността. Държавният глава на Русия отбеляза, че за "технологичното новаторство" е необходимо да се премахнат законодателните и административните бариери, като не се забравя и киберсигурността. Той подчерта, че е от основно значение да се настрои руското законодателство към новата технологична реалност, бързо и ефективно да се създаде гъвкава и адекватна правна рамка за разработването и използването на решения, базирани на информационните технологии.

Български експерти: Проблемът не е изкуственият интелект, а липсата на естествен

Трябва ли да се страхуваме от изкуствения интелект, който вече започва да навлиза в живота ни? Този въпрос коментираха ключови фигури...

Според Путин също така е необходимо "да се гарантира надеждна защита на интелектуалната собственост, законовите условия за регистрация на патенти в националната юрисдикция на Русия".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Yettel предлага супертънките HUAWEI nova 12s и nova 12 SE в комплект с FreeBuds SE 2

Изкуственият интелект на война: Експерименталният проект на САЩ със смесени резултати в Украйна

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Академия за дигитални умения помага на учителите да внедряват изкуствения интелект в учебния процес

Роботите на Мъск ни сменят: Заявка за бизнес експанзия

Пуснаха куче-робот с огнехвъргачка свободно на пазара в Америка

Нова сила става ключов пазар за чипове

Yettel предлага Galaxy A55 и Galaxy A35 с до 200 лв. отстъпка и в комплект с Galaxy Fit3

България в Топ 3 в ЕС по най-висока добавена стойност в ИКТ сектора

С поглед към бъдещето: CETIN България изгражда българската част от трансграничния транспортен коридор България – Сърбия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии