"Шемет" на Хичкок е най-великият филм на всички времена

14715
"Шемет" на Хичкок е най-великият филм на всички времена

Филмът на легендарния режисьор Алфред Хичкок "Шемет", 1958 г. (Vertigo) бе определен за най-добър филм на всички времена, измествайки "Гражданинът Кейн" на Орсън Уелс от престижното първо място, което заемаше през последните 50 години.

Почти 900 филмови критици и разпространители и кинодейци от цял свят взеха участие в класацията, която се изготвя от 1952 г. веднъж на десет години под егидата на изданието на Британския филмов институт "Sight and Sound magazine", съобщава "Скай нюз"., цитирано от БГНЕС. Според Ник Джеймс, редактор в изданието, тазгодишните резултати показват промяна в културата на филмовата критика.

Сред филмите в тазгодишните Топ 10 са "Токийска история" на Ясуджиро Одзу и филма на Стенли Кубрик "2001: Космическа одисея", който идва на 6-то място. "Шемет" на Хичкок е психологически съспенс, който разказва за детектив с фобия от височини. Той е доста пренебрегван от критиката през цялата кариера на режисьора. Явява се в класацията на "Sight and Sound" за пръв път през 1982 - две години след смъртта на Хичкок.

Редактор: Калина Здравкова

Джеймс Франко с роля на главорез

Холивудският актьор Джеймс Франко, популярен с ролята си от "127 часа", се присъедини към снимачния екип на очаквания с нетърпение "Hom...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Шоубизнес